06 Eylül 2019 00:49

Eski Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe öldü

2017'de 30 yıldır sürdürdüğü görevini bırakmaya zorlanan Zimbabve eski Devlet Başkanı Robert Mugabe, 95 yaşında hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Tafadzwa Ufumeli/AA

Paylaş

Eski Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe 95 yaşında hayatını kaybetti.

Mugabe bir süredir Singapur'da tedavi görüyordu.

Mugabe, 2017'de görevini bırakmaya zorlandı. Görevini 93 yaşında bırakan eski Zimbabve lideri, istifa edene kadar dünyanın en yaşlı lideriydi.

ROBERT MUGABE KİMDİR?

70'li yıllarda sömürgecilere ve çoğunluğu beyaz olan Rodezya hükumetine karşı sürdürdüğü gerilla savaşı sonucunda ün kazandı. 1980'de Başbakanlık görevine getirilen Mugabe, bu görevi 7 yıl sürdürdükten sonra devlet başkanlığına geldi ve 30 yıl bu mevkide kaldı.

Mugabe, göreve geldiğinde eğitim, sağlık, konut alanında önemli çalışmalar yaptı.  Ancak iktidarda kaldıkça izlediği sosyal politikalar yetersiz gelmeye başladı. Mugabe görevi boyunca baskılar, işkenceler ve pek çok antidemokratik uygulamayla anıldı. Mugabe, görevden el çektirildiği 2017'ye kadar süren bu otuz yılda pek çok kesim tarafından diktatör olarak anıldı.

BM endeksinde dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olarak kabul edilen Zimbabve, 16,5 milyonluk bir nüfusa sahip. Mugabe’nin izlediği ekonomik politikalar, Afrika’nın güneyinin tahıl ambarı sayılan ülkeyi iflasa sürüklemişti. Zimbabve içine düştüğü derin ekonomik krizden hala toparlanmadı. Krizin sonucu olarak ortaya çıkan hiperenflasyon 2008 yılında ülkenin para biriminin çöküşüne yol açmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dorian Kasırgası etkisini sürdürüyor, Bahamalarda ölü sayısı 43'e yükseldi

SONRAKİ HABER

"Susamam" ve "Olay" adlı iki politik rap şarkısı gündeme damga vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...