05 Eylül 2019 07:45

HDP: Yargı Demirtaş'ın tahliseyinde ipe un seriyor

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Demirtaş hakkında verilen tahliye kararının derhal uygulanması çağrısı yaptı.

Fotoğraf: HDP Basın Bürosu

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Selahattin Demirtaş hakkında verilen tahliye kararının uygulanması çağrısı yaptı. Yapılan yazılı açıklamada, “AİHM kararını uygulamamak için yedekte tutulan bir yargılamada hakkında verilen hükmü hızla onamayı bilen yargı mensupları, konu tahliye olunca ipe un sermekten imtina etmiyorlar” denildi.

Açıklamada, Demirtaş'ın tutuklu olduğu dosyanın görüldüğü duruşmada, hakkında oybirliğiyle tahliye kararı verilmesine rağmen belirsizliğin ne yazık ki sürdüğü ifade edildi. Demirtaş’ın bir an evvel serbest bırakılması gerekirken, şimdi de savcının bir üst mahkemeye yaptığı itiraz ile zaman kazanılmaya çalışıldığı belirtilen açıklamada, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) aylar önce verdiği karara göre de tutuklu olmaması gereken Demirtaş, hukuksuz bir şekilde 3 yıla yakın bir zamandır cezaevinde rehin tutulmaktadır. AİHM kararını uygulamamak için, yedekte tutulan bir yargılamada hakkında verilen hükmü hızla onamayı bilen yargı mensupları, konu tahliye olunca ipe un sermekten imtina etmiyorlar” denildi.

SAVCININ İTİRAZI KARAR BAĞLANMALI

Ortada AİHM kararı ve mahkemenin çok geç de olsa oybirliğiyle verdiği tahliye kararı olduğu vurgulanan açıklamada, savcının yaptığı itirazın bir üst mahkemede zaman geçirilmeden karara bağlanması istenildi.

Seçilmişlerin tutuklanmasının hem uluslararası hukuka, hem de demokratik hukuk ilkelerine ve teamüllere aykırı olduğu belirtilen açıklamada, tamamen siyasi nedenlerle ve hukuksuz yere rehin tutulan diğer milletvekili ve seçilmişlerin bir an evvel serbest bırakılmaları gerektiği ifade edildi.

Türkiye'nin köklü bir yargı alanı düzenlemesi ihtiyacını açıkça hissettiğinin altı çizilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

“İnfaz Kanunu’ndaki eşitsizliklerin ve hukuksuzlukların giderilmesi; adil yargılanma hakkının eksiksiz ve evrensel ilkelere uygun kullanılması; düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleyen TMK’nın ya tümden kaldırılması veya köklü değişikliklerin yapılması acil bir ihtiyaç olarak önümüzde durmaktadır. Temel hedef yargıyı bağımlı ve taraflı olmaktan kurtarmak olmalıdır. Yargının siyasal baskılarla ve tereddütlerle hareket etmesine son vermek amaçlanmalıdır. Bir kez daha hatırlatalım ki, üst mahkeme Demirtaş’ın tahliye kararına savcının itiraz başvurusunu acilen karara bağlamalı, hukuksuzlukların daha fazla sürdürülmemesi için gerekli adımların atılmasının önünü açmalıdır.”  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri'de ulaşım zammına tepki artıyor: Belediye ulaşımda kâr etmesin

SONRAKİ HABER

Metal işçileri: Sahaya yenmek için çıkalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...