05 Eylül 2019 05:58
Son Güncellenme Tarihi: 05 Eylül 2019 20:29

Erdoğan mültecileri pazarlık konusu yaptı: Kapıları açarız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AKP il başkanları toplantısında mülteci anlaşması üzerinden Avrupa’yı tehdit etti. AB'den Erdoğan'a yanıt geldi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, AKP il başkanları toplantısında konuştu. Erdoğan, Avrupa’ya “Güvenli bölge olmazsa kapıları açmak zorunda kalabiliriz” mesajı verdi. AB'den Erdoğan'ın tehdit içerikli mesajına yanıt geldi.

Erdoğan, “Misafir ettiklerimiz için başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyadan gerekli desteği alamadık. Destek verdiniz verdiniz, aksi halde bu yolculuk bizi farklı yerlere götürebilir. Farklı yer nedir? Güvenli bölge olmazsa kapıları açmak zorunda kalırız” diye konuştu. Mültecilerin pazarlık unsuru olarak gündeme gelmesi daha önce de hak savunucuları tarafından eleştirilmişti.

Erdoğan konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki duruma daha fazla seyirci kalma durumu yoktur. Eylülün son haftasına kadar Fırat’ın doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmak zorundayız. Eylül’ün sonuna kadar fiilen başlatmakta kararlıyız.”

‘CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNDEN GERİYE DÖNÜŞ YOKTUR’

Erdoğan başkanlık sistemine ilişkin tartışmalara da değinerek, tüm itirazlara rağmen geri adım atmayacaklarını söyledi. Erdoğan, “Artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden geriye dönüş yoktur. Her yenilikte olduğu gibi bu sistemde de bazı eksiklikler olabilir. Tüm eksiklikleri belirledik. Sorun alanlarının çoğunun sistemden değil uygulamadan olduğunu tespit ettiğimiz için işimizin kolay olduğunu düşünüyoruz. Bunu da yakında milletimizle paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

AB'DEN ERDOĞAN'A YANIT: 5,6 MİLYAR AVRO AKTARDIK

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Suriye'de Güvenli Bölge oluşturulmadığı takdirde kapıları açmak zorunda kalabiliriz” tehdidine Avrupa Birliği'nden ilk tepki geldi.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Natacha Bertaud geçtiğimiz hafta AB ve Türkiye arasında gerçekleşen temaslarda her iki tarafın da yapılan göç anlaşmasına bağlı kalacağını teyit ettiğini hatırlatarak "İyi niyetlerle bu anlaşma temelinde Türk ortaklarımızla hareket edebileceğimize olan güvenimiz devam ediyor" dedi.

"AB söz verdiği yardımları vermedi" ifadesine ilişkin olarak da Bertaud "Sığınmacılar için 2015 yılında Türkiye'de kurulan tesislere destek vermeye devam ediyoruz ve bu desteğimiz Türkiye'de bulunan sığınmacıların yaşam koşullarına ve güvenliğine önemli seviyede katkıda bulunuyor. Bu alana ayrılan 6 milyar avroluk fonun bugüne kadar 5,6 milyar avroluk bölümünü aktardığımızı hatırlatmak isteriz. Geri kalan kısım da kısa süre içerisinde aktarılacak” dedi. Sözcü üzerinde anlaşılmış olan bu miktarın dışındaki talepler konusunda diyaloğa her zaman açık olduklarını sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AYM'nin Barış Akademisyleri kararından sonra ilk duruşmalar görüldü

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu: HDP'li vekillere yapılan uygulama insan haklarına aykırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...