03 Eylül 2019 04:33

"Güvenli bölge" hazırlıkları sürüyor, karadan devriyelerin başlaması bekleniyor

Türkiye ve ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde oluşturma kararı aldığı "güvenli bölge" için hazırlıklar sürüyor. İki ülke askerlerinin karadan devriyelere başlaması bekleniyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye ve ABD tarafından ortak tesis edilmesi beklenen "güvenli bölge" için hazırlıklar sürüyor. Müşterek Harekat Merkezi'nin kurulduğu bölgede iki ülke askerlerinin havadan devriye görevi yapmasının ardından şimdi de karadan devriyelerin başlaması bekleniyor.

5-7 Ağustos'ta Ankara'da ABD ve Türkiye askeri heyetleri arasında görüşmeler yapılmış ve Türkiye'nin askeri operasyon düzenlemeyi planladığı Suriye'nin kuzeyinde "güvenli bölge" kurulması konusunda mutabık kalınmıştı. Varılan mutabakatın ardından "güvenli bölge" konusundaki tüm çalışmaların Urfa'nın Akçakale ilçesinde yürütülmesi kararlaştırılmıştı. ABD'li ilk askeri heyet, 12 Ağustos'ta Urfa'ya gelip çalışmalara başlamıştı. ABD'li komutanlar ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın incelemelerde bulunduğu Akçakale'de Müşterek Harekat Merkezi kurulmuştu. Müşterek Harekat Merkezi'nin faaliyete geçmesinin ardından Türkiye ve ABD askerleri, helikopter ile havadan devriye görevine başlanmıştı. ABD'ye ait helikopter ile yapılan ilk devriyenin ardından geçen hafta TSK'ye ait 2 helikopter Türkiye, ABD'ye ait 2 helikopter de Suriye tarafında eş zamanlı devriye görevi gerçekleştirmişti.

Havadan devriye faaliyetlerinin başlamasının ardından Müşterek Harekat Merkezi'nin karadan devriye faaliyetlerine de başlaması bekleniyor. Kara devriyesi için kullanılacak güzergah konusunda birkaç alternatif ürettiği kaydedildi. Ancak oluşturulacak "güvenli bölge"nin derinliği konusunda anlaşma sağlanamadı. ABD'nin daha az derinlik önerisini kabul etmeyen Türkiye, derinliğinin sınırdan itibaren 32 kilometre uzanmasını istiyor. Zırhlı araç ve personel ile yapılacak devriye faaliyetlerinin, derinlik konusunun netleşmesinin ardından başlayacağı belirtildi.

Öte yandan sınır hattına yapılan zırhlı araç ve askeri personel takviyesi, Müşterek Harekat Merkezi'nin kurulmasının ardından da devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Hulusi Akar'ın, sürecin uzatılıp aksatılması durumunda B ve C planlarının devreye gireceğini açıklamaları, Türkiye'nin sınır ötesi askeri operasyon düzenlemesi ihtimaline işaret ediyor. Yoğun sevkiyatlar da açıklamaları destekliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf Koordinasyonu: 100 bin insan göç etmek zorunda kalacak

SONRAKİ HABER

Savcılık, Selahattin Demirtaş’ın tahliye kararına itiraz etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...