04 Eylül 2019 17:13

'Pelikan' grubu hakkında soruşturma açıldı

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu hedef alan ‘Pelikan’ bildirisiyle kamuoyunun tanıdığı yapılanma hakkında soruşturma açıldı.

Ahmet Davutoğlu, 22 Mayıs 2016'da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından başbakanlıktan istifa etti. (Fotoğraf: Kayhan Özer/AA)

Paylaş

Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde kendisini hedef aldıklarını söylediği 'Pelikan' adıyla bilinen yapılanma için iki avukat İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, "Pelikan Örgütü, Gladio benzeri metotlara başvurmak sureti ile kişileri hedef haline getirmektedir" denildi ve bu grubun AKP'nin İstanbul seçimini kaybetmesine de yol açtığı iddia edildi.

Gazete Duvar'dan Canan Coşkun'un haberine göre; kamuoyunun ilk olarak Ahmet Davutoğlu’na karşı başbakanlığı döneminde hazırladıkları ‘Pelikan Bildirisi’ ile duyduğu yapılanma hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Herhangi bir şüphelinin belirtilmediği dilekçe üzerine İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunda soruşturma açıldı.

Avukatlar Müşir Deliduman ve Adem Bingöl, bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘Pelikan Suç Örgütü’ olarak belirttiği yapılanma ile ilgili suç duyurusu dilekçesi sundu. Dilekçede, örgüt hakkında etkin soruşturma yürütülerek, üyelerinin tespit edilmesi talep edildi. Gruba “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “Hükümete karşı suç” suçlamaları yöneltildi. Dilekçede şu iddialar yer aldı:

“Kamuoyu tarafından suç işlemek amacı ile örgütlenen Pelikan isimli oluşum tam bir örgüt tanımına uygundur. İşledikleri iddia edilen suçlar sebebi ile basında ve sosyal medyada bir takım politikacılar ve aydınlar tarafından kamuoyu ile paylaşmalarına rağmen herhangi bir cumhuriyet savcısı harekete geçmemiştir. Pelikan adlı örgütlenmede bulunan kişilerin kimlikleri bilinmektedir. Suç işlemek amacıyla örgütlenen kişilerin savcılık tarafından araştırma yapılması ve haklarında dava açılması zorunludur. Suç işlemek amacıyla örgütlenen Pelikan adlı oluşumun örgüt niteliğinde olduğu nerede ise kesinlik kazanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı metin yazarı AK Parti Eski Milletvekili Sayın Aydın Ünal; ‘Pelikan Örgütü, en az FETÖ kadar tehlikeli örgüttür…’ şeklinde açık beyanlarda bulunmuştur.

Pelikan Örgütü, Gladio benzeri metotlara başvurmak sureti ile kişileri hedef haline getirmektedir.

Bu örgütün hedefi arasında dönemin başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun da olduğunu, kendi beyanlarından öğrenmiş bulunmaktayız. Bu hali ile örgütün eylemleri hükümete yönelik suç kapsamında kabul edilecektir.

PELİKAN GRUBU NEDİR?

Kamuoyunun ilk olarak 1 Mayıs 2016’da adını duyduğu Pelikan grubu, o dönem Başbakan olan Ahmet Davutoğlu’na karşı sert ifadelerin yer aldığı ‘Pelikan Bildirisi’ni yayınlamıştı. ‘Pelikan Darbesi’ olarak da anılan bildirinin yayımlanmasından günler sonra Davutoğlu istifa etmişti.

3 Ağustos 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzguncuk'taki "Pelikan Yalısı" olarak da bilinen Bosphorus Global ofisini ziyaret etmişti.

Bosphorus Global, Twitter hesabından söz konusu ziyareti, "Başkan Erdoğan müessesemize teşrif buyurdular. Başkan Erdoğan'a müessesemizin Fetö Gerçekleri, Yek Vücut, Doğrusu Ne, Facts of Turkey, Fact-Checking Turkey, Chronicles of Shame gibi projelerinin yanı sıra yurt dışı faaliyetleri hakkında da bilgi verildi" ifadeleriyle duyurmuştu.

Erdoğan'ın yaklaşık 1,5 saat süren ziyaretine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un da eşlik etmesi dikkat çekmişti. Görüşmede Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan ve eşi Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi Başkanı Süheyb Öğüt de yer almıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

MHP döneminde 360 TL’ye takılan sayaçlar artık 80 TL’ye takılacak

SONRAKİ HABER

İzmir'de ekmek fabrikasında çıkan ve mantı fabrikasına sıçrayan yangın söndürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...