03 Eylül 2019 16:56

2019 Ağustos Kadın Cinayeti Raporu: 49 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Geçen ay 49 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Cinsel şiddet ve çocuk istismarları da devam ediyor.

İnfografik: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

Paylaş

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ağustos 2019’a ilişkin kadın cinayetleri verilerini raporlaştırdı. Medyaya yansıyan haberlere göre geçen ay en az 49 kadın erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti.

Kadın cinayetlerinin 7’si şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 29 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 3’ü ekonomik bahaneyle, 10’u boşanmak istemesi, ayrılmak istemesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Raporda, “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Ağustos ayında öldürülen 49 kadının 8’inin kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi, 14’ü evli oldukları erkek, 8’i tanıdık/akraba, 7’si birlikte olduğu erkek, 3’ü eskiden birlikte olduğu ve ayrıldığı erkek, 2’si babası, 2’si eskiden evli olduğu ve boşandığı erkek, 2’si kardeşi, 2’si oğlu ve 1’i de üvey oğlu tarafından öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK ATEŞLİ SİLAHLARLA ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınların 25’i ateşli silahlarla, 12’si kesici aletle, 3’ü düşerek, 2’si boğularak, 1’i darbedilerek, 1’i ilaçla ve 1’i de sert bir cisimle vurularak öldürüldü. 4 kadının ise nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi.

KADINLAR ÇOĞUNLUKLA EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınların 26’sı evinde, 2’si yolda, 2’si hastanede, 1’i işyerinde, 1’i kafede, 1’i eğlence mekanında, 1’i parkta, 1’i arabada ve 6’sı sokak ortasında öldürüldü. Öldürülen kadınların 1’inin baraj gölünde ve 1’inin ise arazide cansız bedenleri bulundu. 6 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.

KADINLARIN ÇALIŞMA DURUMU HALA TESPİT EDİLEMİYOR

Raporda kadınların çalışma durumlarını tespit etmenin ise çok zor olduğu belirtildi ve “Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 7’si bir işyerinde çalışıyor, 2’si çalışmıyor ve 40 kadının çalışma durumu bilinememektedir” denildi.

6284 VE SONUÇLARI

Raporda ayrıca öldürülen kadınların 34’ünün koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; 13 kadının herhangi bir uzaklaştırma veya koruma kararı bulunmadığı vurgulandı.

Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunun etkin uygulandığı takdirde kadınları koruduğu da ifade edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa'da 9 ayda 101 kadın erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Süleyman Soylu'dan LGBTİ+'ler hakkında nefret söylemi: Neyle karşı karşıya kaldık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...