23 Ağustos 2019 04:42
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ağustos 2019 18:14

Kırıkkale'de Emine Bulut isimli kadın eski eşi tarafından öldürüldü

Kırıkkale'de 38 yaşındaki Emine Bulut eski eşi Fedai Baran tarafından kızının önünde öldürüldü. Bulut'un “Ölmek istemiyorum” feryadı kadınların "Ölmek istemiyoruz" tepkisine dönüştü.

Eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut'un ardından sosyal medya kullanıcıları kadın cinayetlerine tepki gösterdi. 

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul

Kırıkkale'de 38 yaşındaki Emine Bulut eski eşi Fedai Baran tarafından öldürüldü. Tutuklanan Baran mahkemedeki ifadesinde "Sinirlendim" bahanesini sundu. Emine Bulut’un saldırının ardından sarf ettiği “Ölmek istemiyorum” feryadı, sosyal medyada "Ölmek istemiyoruz” tepkisine dönüştü. Kadın örgütleri, her geçen gün artan kadın cinayetleri ve cinayetlerin bu denli vahşileşmesine karşı mücadele çağrısında bulundu. Öte yandan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, davaya müdalil olmak için dilekçe verdi.

Haber ajanslarının aktardığına göre kadın cinayeti, 18 Ağustos'ta Menderes Caddesi'ndeki kafede meydana geldi. Fedai Baran, 4 yıl önce boşandığı eski eşi Emine Bulut ve kızları ile kafede buluştu. Fedai Baran, tartışma bahanesiyle Emine Bulut'u kızının önünde bıçakladı ve taksiye binerek kaçtı. İhbar üzerine gelen sağlık ekipleri, yaralanan Emine Bulut ile kızı F.B.B.'yi ambulansla hastaneye kaldırdı. Bulut, hastanede hayatını kaybetti.

BİLDİK BAHANE: SİNİRLENDİM

Fedai Baran, cinayetin ardından Bahşılı ilçesinde gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Baran, ifadesinde daha önce mahkemelerin ceza indirimi sebebi yaptığı bilinen "tanıdık" savunmayı verdi: "Çocuğumun velayeti konusunda konuşurken bana hakaret edince sinirlenip yanımda gezdirdiğim bıçakla vurdum."

"ÖLMEK İSTEMİYORUM, ÖLMEK İSTEMİYORUZ"

Emine Bulut'un saldırının hemen ardından olay yerinde çekilen görüntüsü ortaya çıktı. Görüntüde kanlar içinde olan Emine Bulut'un "Ben ölmek istemiyorum" diyerek feryat ettiği görüldü. Kızı F.B.B.'nin ise "Anne lütfen ölme" diyerek ağlaması görüntüye yansıdı. Emine Bulut’un “Ölmek istemiyorum” çığılığı, sosyal medyada kadına cinayetlerine yönelik tepkiye dönüştü ve çok sayıda Twitter kullanıcısı, “Ölmek istemiyoruz” diye yazdı ve kadın cinayetlerinin durdurulmasını talep etti. #EmineBulut etiketi ise kısa sürede ilk sıralara yerleşti.

Sadece 2019 başından bu yana 221 kadın kadın öldürülürken, her geçen gün artan kadın cinayetleri ve cinayetlerin bu denli vahşileşmesine karşı kadın örgütleri de mücadele çağrısında bulundu. Evrensel'e konuşan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı koruma yasanın hedef gösterilmesinin ve kadın haklarının gasbedilmesinin kadın cinayetlerinin önünü açtığını vurgulayarak devletin sorumluluğuna işaret etti.

"İKTİDAR POLİTİKALARI CİNAYETLERE YOL AÇIYOR"

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinden Adile Doğan

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinden Adile Doğan: Şiddet giderek vahşileşiyor. Bunun nedenleri de çok açık. Biz, kadın cinayetleri durdurulsun, şiddet uygulanmadan önce önlemler alınsın dedikçe kadınların haklarına yönelik saldırılar artıyor. Buna en son örnek de nafaka hakkına yapılan saldırı. Kadınların sorunları ne zaman gündeme gelse hak gasbına yönelik bir saldırıyla karşılaşıyoruz.

Kadınlar bu sabah yine çok korkunç bir cinayetle sarsıldı. Bunun karşısında da her kesimden kadın ses çıkarmaya başladı. Bir taraftan sosyal medya tepkileri sürerken bir taraftan da telefonlarımız hiç susmuyor, kadınlar sürekli “Bir şeyler yapmamız lazım” diye arıyor. Ne yapmamız gerektiği de aslında çok açık; bu saldırılara karşı daha etkili bir şekilde mücadele etmemiz; daha fazla yan yana gelmemiz, örgütlenmemiz ve sözümüzü ortaklaştırmamız gerekiyor.

Kadınların sorunlarını, ülkeyi yönetenler, siyasi iktidar çözmüyor, çözmeyecek. Aksine var olan kazanılmış hakları da geri almak için kadınlara savaş açmış durumdalar. Kadın cinayetleri çeşitli bahanelerle meşrulaştırılmaya çalışıyor, sıradanlaştırılıyor. Bu durum karşısında da sadece sosyal medya aracılığıyla tepki göstermek yeterli olmuyor, bulunduğumuz her yerde yan yana gelmek zorundayız.

"DEVLET BÜTÜNCÜL POLİTİKALAR HAYATA GEÇİRMEK ZORUNDA"

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformundan Fidan Ataselim: Emine Bulut’un son sözü “Ölmek istemiyorum”, yanındaki 10 yaşındaki kızının da “Anne ölme” sözü, sadece o iki insanın sözü değil. “Ölmek istemiyorum” sözü Türkiye’de kadınların yaşadığı bu gerçeğin en acı ifadesi. Kadınlar bıçak sırtında yaşıyor. Emine’nin o son sözü ülke olarak geldiğimiz noktayı adeta özetleyen, gösteren bir söz. Emine’ye ve o “son nefes” aralığında yaşayan tüm kadınlara da sözümüz olsun kadın cinayetlerini durduracağız.

Biz İstanbul Sözleşmesi korur, yaşatır, kadınların ayakta kalmasıyla kalamaması arasındaki çizgidir derken “İstanbul Sözleşmesi öldürür” diyerek onu hedef tahtasına oturtanlar da öldürülen tüm kadınların sorumluluğunu taşıyor. Kadınlar hayatta kalmakla ölüm arasında bir yerde dururken kimse kadınları koruyan yasaları tekil mağduriyetleri bahane ederek hedef haline getiremez. Yapılması gereken 6284 sayılı koruma kanunun uygulanması, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmasıdır. Devlet önleme, koruma, soruşturma, politikalar geliştirme görevlerini bütünlüklü olarak yerine getirmek zorunda. Ancak o zaman bu ülkede kadınlar bir nefes alabilir.

"ÇÖZÜM İDAM DEĞİL, KADINLARI KORUYAN YASALARIN UYGULANMASI"

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfından Leyla Soydinç: Yaşanan bu şiddet ve cinayet eşitsizliğin bir sonucudur. Biz bu eşitsizliğe karşı mücadele ediyoruz. Şiddet uygulama bir hastalık ya da bir cinnet anı değildir. Kadın cinayetlerinin en yoğun yaşandığı durumlar ya boşanma aşamaları ya da boşanma sonrası oluyor. Şu sıralar saldırı altında olan İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı Yasa gibi kadınların mücadele ederek kazandığı çok önemli araçlar var. Kadınları koruyan, şiddetle mücadelede önemli böylesi araçlar varken; aile bütünlüğünü koruma adı altında kadınlar, onları güçsüzleştiren, ölümüne sebep olacak bir şiddet döngüsününü içine hapsediyor bu söylemler. Bütün bunlarla mücadele etmek gerekiyor. Ayrıca cinayet sonrası yine idam, hadım gibi söylemlerle karşı karşıyayız. Bu da savunduğumuz bir şey değil. Kadınlar olarak elde ettiğimiz araçlara sahip çıkacağız.

EMEK PARTİLİ KADINLAR: CİNAYETLERE KARŞI MÜCADELEYE

Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü üyesi kadınlar da Emine Bulut’un öldürülmesine tepki göstererek mücadele çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, alınmayan önlemlerin, tahrik ve iyi hal indirimlerinin, koruma kararlarının uygulanmamasının, kadın katillerini koruyan yasaların, kadınlara baskı ve üstünlük kuran, kadın cinayetlerini sıradan, anlık öfke, kadının tahrik etmesi hatta ‘kadının kaderi’ haline getiren erkek egemen söylemlerin ve bu söylemlerle haber yapan medyanın kadın cinayetlerini bu noktaya getirdiğine dikkat çekildi.

BAKANA TEPKİ: SİZİN POLİTİKALARINIZ YÜZÜNDEN

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, Emine Bulut cinayetine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım eleştirilere neden oldu.

Selçuk’un “Kırıkkale’de bir annenin, evladının gözleri önünde öldürüldüğü vahşi bir cinayet ile derinden sarsıldık. Aynı acıların tekrar yaşanmaması için şiddete karşı sıfır tolerans anlayışıyla davaya müdahil olacağız. Bizlere emanet olan yavrumuzun her an yanındayız” paylaşımına tepki gösteren çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, bakanın ve bakanlığı üzerine düşeni yapmadığını, yasaları gerektiği gibi uygulamadığını dile getiren paylaşımlar yaptı. Paylaşımlarda, hükümetin kadınları korumayan, şiddet karşısında güçsüzleştiren politikalarına eleştiriler yapıldı. Kullanıcılar ayrıca, yetkililerin kadınlar öldükten sonra yaptığı mesajların işe yaramadığını vurgulayarak bakanı istifaya çağırdı.

CANAVARCA HİSLE TASARLAYARAK ÖLDÜRME SUÇUNDAN İDDİANAME DÜZENLENDİ

Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı, Emine Bulut'u 10 yaşındaki kız çocuğunun yanında öldüren F.V. hakkında "canavarca hisle tasarlayarak insan öldürme" suçundan hazırlanan iddianame kabul edildi.

F.V. hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen iddianamede, katil zanlısının eşine "Gider paşa gibi yatarım Emine hiç sıkıntı değil, ne olacaksa olsun gider yatarım" diye mesaj attığının bilgisine de yer verildi.

Kırıkkale 1'inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanık ve görgü tanıklarının ifadelerine yer verildi.

ADALET BAKANI GÜL: CANİYE HAK ETTİĞİ CEZANIN VERİLECEĞİNE İNANCIM TAMDIR

Emine Bulut cinayetiyle ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de "Vahşice katledilen Emine Bulut’a Allah’tan rahmet diliyorum. Cinayetin hemen ardından saldırgan derhal tutuklanmıştır. Hukuki süreç devam etmektedir. Yargı makamları tarafından caniye hak ettiği cezanın gecikmeksizin verileceğine inancım tamdır" açıklamasında bulundu.

TAKIMLAR LİG KARŞILAŞMALARINA SİYAH PANKARTLA ÇIKACAK

Emine Bulut anısına Süper Lig'de ve TFF 1. Lig'de bu hafta oynanacak karşılaşmalar 1 dakika geç başlayacak ve takımlar sahaya siyah pankartla çıkacak.

Kararın, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir'in görüşmesinin ardından alındığı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Stockholm'de İran protestosunda 15 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

İmamoğlu'nun ziyareti sırasında görev yapan Anıtkabir komutanına ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...