03 Eylül 2019 06:57

Meslek örgütleri Erdoğan'ın müdahale sinyaline yanıt verdi

Erdoğan’ın hedef aldığı meslek örgütlerinden yanıt: "Baskılara rağmen ülkemiz için demokrasi, halkımız için adalet mücadelesini büyütmeye kararlı olduğumuzu ilan ediyoruz”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adli yıl açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef aldığı meslek örgütlerinden KESK, DİSK, TTB, TMMOB, Erdoğan’ın açıklamasına tepki gösterdi. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman, meslek örgütlerinin demokratik bir işleyişe sahip olduğunu belirterek, “Türkiye’deki demokrasinin de böyle olmasını istiyoruz” dedi. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu da demokrasi ve adalet talebi için güçlü bir emek hareketine ihtiyaç olduğunu belirterek, “Baskılara rağmen ülkemiz için demokrasi, halkımız için adalet mücadelesini büyütmeye kararlı olduğumuzu ilan ediyoruz” dedi.

Adli yıl açılışında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, meslek örgütlerini hedef alarak seçim sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söylemesinin ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TTB “Adalet” talebiyle basın toplantısı düzenledi.

TTB Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan TTB Başkanı Sinan Adıyaman, eleştiriye, farklı görüşlere tahammül edemeyen yönetimlere demokrasi denilemeyeceğini vurguladı. Erdoğan’ın meslek odalarının seçim sistemlerinin değiştirilmesi yönündeki açıklamasının doğru bir açıklama olmadığını söyleyen Adıyaman şöyle konuştu: “Bütün meslek odalarının seçimleri demokratik olarak yapılmaktadır. TTB’de 65 odanın delegeleri seçimle belirlenir ve sonrasında bu delegeler merkez konsey üyelerini belirler. Bu örgüt başkanın idare ettiği bir örgüt değil, kurullarıyla birlikte yönetilmekte Başkanın iki dönem çalıştıktan sonra görevi sona erer yani demokratik bir işleyişi vardır. Türkiye’deki demokrasinin de böyle olmasını istiyoruz”

"DEMOKRASİ VE ADALET İÇİN GÜÇLÜ BİR EMEK HAREKETİ GEREKLİ"

Ortak açıklamayı DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu, ülkede geliştirilecek bir demokrasiden, niteliği, hızı artırılacak bir adalet mekanizmasından söz edilemediğini vurgulayarak, adaletsizliğin üzerine oturduğu sömürü ilişkilerine itiraz eden güçlü bir emek hareketi olmadan, demokrasi ve adalet talebinin etkisiz kaldığını söyledi. Çerkezoğlu, “Bu gerçekliğe teslim olmayacağımızı, her türlü baskıya rağmen, ülkemiz için demokrasi, halkımız için adalet mücadelesini büyütmeye kararlı olduğumuzu ilan ediyoruz” dedi. 

Adli yıl açılışının sarayda yapılmasının, adaletin iktidarın himayesinde ve icazetinde olduğunu simgelediğini söyleyen Çerkezoğlu, “Demokrasi, barış, eşitlik, özgürlük ve emek mücadelesini temel alan örgütler olarak yargı sisteminin baştan sona yenilenmesi ve demokratikleşmesi konusunda ısrarcıyız” diye konuştu.

"HERKES İÇİN ADALET İSTEME ZAMANI"

Demokratik bir ülke ve herkes için adalet isteme zamanı olduğunu belirten Çerkezoğlu şöyle konuştu: “TBMM’nin işlevsizleştirilmesini, Partili Cumhurbaşkanının HSK atamalarında etkisini, adalet mekanizmasında tarikatların hakim olmasını, kayyum atamalarını, gazetecisinden üniversite öğrencisine, doğa savunucusundan sanatçısına hemen herkesin iltisaklı hale getirilmesini, iktidarı rahatsız eden haberlere yayın yasağı konulmasını, kadına yönelik şiddete, istismarını meşrulaştıran iklime müdahale edilmemesini, Cumhurbaşkanının adının geçtiği her sosyal medya paylaşımına dava açılmasını, OHAL KHK’leri ile ihraçları kabul etmiyoruz.”

"ORTAK MÜCADELE PROGRAMINI HAYATA GEÇİRME ZAMANI"

Sendikaların, meslek odalarının, baroların, siyasi partilerin, kitle örgütlerinin ortak bir mücadele programını zaman geçirmeden hazırlaması gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu, bundan sonra genişleyerek, daha fazla yan yana geleceklerini söyledi. Demokrasiye ve adalete aykırı tutum ve işleyişe karşı bütün kişi ve kurumları “Demokratik bir ülke için herkes için adalet” mücadelesine omuz vermeye, ses çıkarmaya çağıran Çerkezoğlu, “İşçiler, işsizler, kumu emekçileri, mühendisler, mimarlar, hekimler, emekliler, EYT’liler, ataması yapılmayan öğretmenler, kadınlar, çocuklar, göçmenler, ötekileştirilenler, yok sayılan, mağdur edilen herkes için adalet istiyoruz” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adli Yıl Açılış Töreni’ni, Beştepe’de yapıldığı için boykot eden baroları eleştirirken baro yönetimlerine müdahale sinyali vermiş, "Birtakım barolar adli yıl açılışını sırf mekandan dolayı provoke ediyor. Gazi mekan tüm kurumların evidir. Başta barolar olmak üzere önümüzdeki dönem kurumların seçim sistemi yeniden düzenlenmelidir” ifadelerini kullanmıştı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan’da akaryakıt tesisinde yangın: 4 ölü, 3 yaralı

SONRAKİ HABER

Fabrika önünde örgütlenme çalışması yapan Öz İplik İş yöneticileri darbedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...