03 Eylül 2019 01:34

Erdoğan’dan baroların seçimlerine müdahale sinyali!

Saray'da yapılan Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, töreni boykot eden baroları eleştirdi ve baro yönetimlerine müdahale sinyali verdi.

Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adli Yıl Açılış Töreni’ni, Beştepe’de yapıldığı için boykot eden baroları eleştirirken baro yönetimlerine müdahale sinyali verdi.

Erdoğan “Birtakım barolar adli yıl açılışını sırf mekandan dolayı provoke ediyor. Gazi mekan tüm kurumların evidir. Başta barolar olmak üzere önümüzdeki dönem kurumların seçim sistemi yeniden düzenlenmelidir” dedi. Erdoğan bu sözlerle Saray’a gitmeyen baroları hedef aldı. İddialara göre TTB Başkanı Metin Feyzioğlu da baroların seçimlerinin değişimini destekliyor. Gazetemize konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleriyle barolardaki muhalefeti sindirebilmek için aba altında sopa gösterdiğini belirtti.  Yücel, ne zaman muhalefetle karşılaşsa iktidarın böyle yöntemlerini kullandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Adli Yıl Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kuvvetler ayrılığı fikrine hep bağlı kaldıklarını iddia etti. Töreni boykot eden 52 baroyu eleştiren Erdoğan “Birtakım barolar adli yıl açılışını sırf mekandan dolayı provoke ediyor. Gazi mekan tüm kurumların evidir. Başta barolar olmak üzere önümüzdeki dönem kurumların seçim sistemi yeniden düzenlenmelidir” dedi.

“Yargıtay ve TBB Başkanımızı, bu bağnaz ve provokatif dayatmalara karşı gösterdikleri dirayetli ve demokratik duruş sebebiyle tebrik ediyorum” diyen, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik eleştirilere yanıt veren Erdoğan şunları söyledi: “Yeni yönetim sistemimizde yürütmenin de temsilcisi olan cumhurbaşkanına kuvvetler ayrılığı konusunda yöneltilen ithamların çoğu temelsizdir. Ülkemizdeki demokratik sistemde cumhurbaşkanına açılan alan üstünlük bağlamında değil tüm kurumların ahenk içerisinde çalışmasını gözetme noktasındadır. Yargı üzerinden, milletten ve hukuktan aldığı yetkiyle görevini yapan yürütme erki ile onun temsilcisi olan cumhurbaşkanına saldırmak, aslında doğrudan siyasal alanı hedef almaktır.” Kuvvetler ayrılığı prensibinin denge yerine çatışma anlayışı ile yorumlanmasının ülkeye ve millete fayda değil zarar getireceğini belirten Erdoğan, “Devlet sisteminde illa bir üstünlük aranacaksa bu ancak Anayasa’nın ve orada tezahür eden milli egemenliğin üstünlüğü olabilir” dedi.

"ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYOR"

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da bu konuda kaçamak yanıtlar verdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerle barolardaki muhalefeti sindirebilmek için aba altında sopa gösterdiğini belirten Yücel, ne zaman muhalefetle karşılaşsa iktidarın böyle yöntemlerini kullandığını ifade etti. Benzer önerilerin daha önce de gündeme getirildiğini ve baroların karşı çıktığını anlatan Yücel, avukatlık kanun taslağı gündeme geldiğinde gelen tepkilerden sonra iktidarın geri adım attığını hatırlattı.

Söz konusu taslak hazırlandığında, bugün iktidarın FETÖ’cü dediği kişilerin yargıda önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yücel, “Bugün aynı şeyi gündeme getirmek anlaşılır gibi değil. Temsili demokrasi diyerek ne kastettiklerini henüz bilmiyoruz. Ancak anlaşılan, yargı paketinde bu konuda iktidar ve TBB arasında bir anlaşmaya varılmış” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de teknede yangın: 4 ölü

SONRAKİ HABER

Ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı: 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 19,62

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...