03 Eylül 2019 06:10

Kayyuma karşı başlatılan oturma eylemleri 16’ncı gününde: Direne direne kazanacağız

İçişleri Bakanlığı tarafından belediyelere kayyum atanmasına karşı Diyarbakır ve Mardin'de başlayan oturma eylemleri 16. gününde devam ediyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine atanan kayyumlara yönelik tepkiler devam ediyor. Kayyum atamalarına karşı Diyarbakır’da ve Mardin'de başlayan oturma eylemleri 16’ncı gününde sürüyor.

Eş Başkan Selçuk Mızraklı’nın görevden alınarak yerine kayyum atamasına karşı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin önündeki Elazığ Caddesi’ne çıkan Lise Caddesi’nde süren oturma eylemi HDP milletvekilleri Garo Paylan, Musa Farisoğulları, Feleknas Uca, Erdal Aydemir ve yurttaşların katılımıyla başladı. 

Eyleme katılanlar, düdük, alkış ve “Direne direne kazanacağız” sloganı eşliğinde belediyelere kayyum atamaları protesto etti.

Eylemde HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca konuştu. Belediyelere kayyum atanmasının büyük bir hukuksuzluk olduğunu belirten Uca, bu kararın siyasi bir karar olduğunu söyledi. Kayyumlara karşı mücadele edeceklerini söyleyen Uca, “Ne yaparlarsa yapsınlar, Kürt halkı kayyumlarınıza boyun eğmeyecek. Ne kayyumlarınızdan ne de baskılarınızdan korkuyoruz” dedi.

"BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ BAŞI DİK ALNI DA AKTIR"

Uca’nın ardından söz alan Bismil Belediyesi Eş Başkanı Orhan Ayaz, “Hiçbir belediye eş başkanımız hırsızlıkla anılmamış, ihaleye fesat karıştırmakla anılmamış. Başka bir yere para aktarmamıştır. Onlar kendi vakıflarına, derneklerine para aktarıyor, zannediyorlar ki herkes aktarıyor. Belediye başkanlarımız başı dik alnı da aktır. Bu halk mazlum bir halktır, haklı bir halktır, inanıyorum ki sonuç alana kadar meydanlarda olacağız, sokaklarda olacağız. Demokratik mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

"HIRSIZLIKLA DEĞİL İNSAN HAK, HUKUKLA BİR ŞEYLERE SAHİP OLMALI"

Beyaz Tülbentli Anneler adına konuşan Aklime Hanas ise, “Biz belediyeleri emeğimizle, terimizle kazandık. Biz irademizi istiyoruz. Biz kayyumu istemiyoruz, ben o kayyuma vermedim. Yarın da seçim yapsa yine kayyum gidecek. Hırsızlıkla değil insan hak hukukla bir şeylere sahip olmalı” diye konuştu.

"CUNTACILARA PABUÇ BIRAKMAYIZ"

Mardin’de polis engeline rağmen kayyuma karşı başlatılan protesto eyleminde konuşan  HDP Milletvekili Ömer Öcalan, “Darbecilere ve cuntacılara pabuç bırakmayız” mesajı verdi.  

Mardin'de Karayolları Parkı'nda düzenlenen eyleme bugün de yüzlerce kişi destek verdi. Eylem öncesi parkı ablukaya alan polisler, HDP’lilerin parkın girişine geçmelerine izin vermedi. Bunun üzerine HDP’liler, bugünkü oturma eylemlerin parktaki çimlerin üzerinde başlattı. Oturma eylemi sonrası HDP'lilerin etrafını kalkanlarıyla ablukaya alan polisler, eyleme sonradan dahil olmak isteyen onlarca kişinin partililerle bir araya gelmesine izin vermedi. Engele rağmen alandan uzaklaşmayan yurttaşlar da polis kalkanları önünde oturma eylemine başladı. Engellemelerden kaynaklı üçe bölünen kitle, saatlerce hep bir ağızdan şarkılar seslendirerek, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde eylemlerini sürdürdü. 

ÖCALAN: VALİ KANUNSUZLUK İÇİNDE 

Eylemde konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Mardin halkının iradesinin atanmışlar tarafından 16 gündür gasbedildiğini kaydederek, "Şu an görev başında olan vali bir kanunsuzluk içindedir. Kanunları kendi çıkardığı yasaklar doğrultusunda kullanmaktadır. Devlet memurluğunu kendi şahsında itibarsızlaştırmıştır. Mardin halkını temsil edecek pozisyonda da değildir. Bu ülkenin tarihine kara bir leke olarak düşmüştür” değerlendirmesinde bulundu. 

4 Eylül tarihinin Türkiye için kritik bir tarih olduğunu belirterek, "Kürt halkı geri adım atmaz. Kürt halkı bedel ödemiş, ödemeye devam ediyor. Bu halkın bin yıllık kardeşliğinden bahsediyorsunuz, gereğini yerine getirin. Halkın iradesine saygı gösterin. Bir gece darbesi ile halkın iradesini gasbediyorsunuz. Halk seçmiştir. Halkın iradesidir. Halkın düşüncesidir. Saygı duyarsınız. Siz şu an bir cunta rejiminin yaptığının daha ilerisinde hareketler yapmaktasınız. Biz buradayız. Burada olmaya devam edeceğiz. 21'inci yüzyılda darbecilere ve cuntacılara pabuç bırakmayız.”

Açıklamanın ardından HDP’liler, slogan ve alkışlar eşliğinde parti binasına yürüdü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İran: ABD ile müzakerelere yanıtımız her zaman olumsuz olacak

SONRAKİ HABER

Eski sevgilisine bıçakla saldıran emekli uzman çavuş tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...