02 Eylül 2019 12:07

Saray’da açılış, hapiste gazeteci var

Saray’da yapılan adli yıl açılış töreninde "bağımsız yargı" ve "reform" gibi kavramlar öne çıktı ama Türkiye Gazeteciler Sendikasının verilerine Türkiye’de 131 gazeteci hapis.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Saray’da Adli Yıl açılışı gerçekleşti. Saray’da yapılan törende bağımsız yargı ve reform gibi kavramlar öne çıkarken Türkiye’de 131 gazeteci hapis. Cumhuriyetin eski çalışanları 130, Ahmet Altan 1075, Nazlı Ilıcak 1127 gündür tutuklu. Cezaevindeki gazetecilerin hakları da kısıtlanıyor. 3 yılı aşkın süredir tutuklu olan ve cezaevinde bağırsakları iflas eden Gazeteci Ziya Ataman tüm başvurulara rağmen serbest bırakılmıyor.

HER GÜN HAYATLARINDAN ÇALINIYOR

2019-2020 Adli Yılı, bugün Saray’da -Cumhurbaşkanlığı Külliyesi- düzenlenen törenle açıldı. 
52 Baro ve 20 Yargıtay üyesinin “Yargının yürütmeye biat etmesi anlamına gelir” diyerek boykot ettiği törende reform ve yargı bağımsızlığı kavramları öne çıktı. Ancak Türkiye yeni adli yıla da hapis gazeteciler gerçeği ile başladı. Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) verilerine göre Türkiye’de 131 gazeteci hapis, yüzlercesi ise yargılanıyor.

Cumhuriyet gazetesi eski çalışanları Güray Öz, Hakan Karasinir, Musa Kart, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper 130 gündür hapis. Eski Cumhuriyet çalışanları için sosyal medya kampanyası düzenleyen Dışarıdaki Gazeteciler, “Her gün hayatlarından çalınıyor. Yaşanan haksızlığa, hukuksuzluğa son verilsin” dedi.

Gazeteci Ahmet Altan 1075, Nazlı Ilıcak 1127 gündür hapiste. Her iki gazeteci için yapılan bütün başvurular ise reddediliyor.

GAZETECİ ATAMAN’IN BAĞIRSAKLARI İFLAS ETTİ

Dicle Haber Ajansında (DİHA) stajyer muhabirken ilk olarak “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla tutuklanan Gazeteci Ziya Ataman, üç yılı aşkın süredir cezaevinde.
Ataman’ın iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor.
Bu süreçte sekiz duruşma görüldü, dokuzuncusu da 24 Eylül’de Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Ziya Ataman’ın bağırsakları cezaevinde iflas etti. Şimdiye kadar sadece iki defa hastaneye çıkarılan ataman sağlık hakkına erişimi kısıtlanıyor. Avukat Barış Oflas, Ataman’ın sağlık durumuna ilişkin temmuz ayında yaptığı açıklamada Ataman’ın bağırsak rahatsızlığının oldukça ilerlediğini belirtti. Oflas, cezaevi koşullarının Ataman’ı psikolojik ve fiziksel anlamda çok zorladığını ifade etti. Ancak Ataman buna rağmen tahliye edilmiyor.

ULUDAĞ: YARGITAY DAVET ETTİ SARAY İÇERİ ALMADI

Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Alican Uludağ, davetli olduğu Adli Yıl Açılış Töreni’ne alınmadı. Uludağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yargıtay Başkanlığı, adlî yıl açılış töreni için adıma davetiye gönderdi. Sabah töreni izlemek için Saray’a gittim. Listede ‘adınız yok, içeri alamayız’ dediler. Oysa vardı. Sordurdum; Saray, Yargıtay’ın listesinden adımı çıkarmış. Yargı bağımsızlığı mı? Buraya kadar işte” ifadelerini kullandı.

“Saray’daki adli yıl açılış törenine kişisel menfaatim için gitmedim” diyen Uludağ, “Bağımsız bir yargı organının kendi törenini yönetememesi, basın özgürlüğünün kısıtlanmasına seyirci kalması üzücü ve düşündürücü” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Feyzioğlu eleştirilere yanıt verdi: Biz kavgasız, gürültüsüz iş yapmaya odaklanmışız

SONRAKİ HABER

Elazığ'da 4.0 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...