02 Eylül 2019 08:30

Ankara'da ulaşım zammına tepki: İşe gidip gelmek artık aylık 228 lira

OSTİM’de asgari ücretle çalışan bir işçi, Ankara’da toplu taşıma ücretlerinin zamlanmasına "Her gün 4 vesait yapıyorum, yani yeni yapılan zamla aylık 228 lira ödeyeceğim" diyerek tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara’da toplu taşıma ücretlerinin zamlanmasıyla işçiler kara kara bu yükü nasıl karşılayacağını düşünüyor. OSTİM’de asgari ücretle çalışan bir işçi, “Ev-iş arası her gün 4 vesait yapıyorum, yeni yapılan zamla ulaşıma aylık 228 lira ödeyeceğim. Seçim zamanı bizlere vaat verirler, sonra her zaman yaptıkları şey bu oluyor” diyerek ulaşım zammına tepki gösterdi.

Ankara’da toplu taşıma ücretlerine yüzde 30 zam yapılmasıyla 2.5 lira olan Ankakart ile bir biniş ücreti 3 lira 25 kuruşa yükseldi. 1 lira olarak uygulanan 75 dakikalık tam Ankakart transfer ücreti, EGO otobüsleri, Ankaray, metro, teleferik, özel toplu taşıma araçları ve mavi özel halk otobüsleri için 1 lira 60 kuruş, 25 kuruş olan indirimli Ankakart transfer ücreti ise 75 kuruş oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi zam gerekçesi olarak akaryakıt, doğal gaz, elektrik zamlarını gösterse de Ankaralılar, seçim döneminde verilen sözlerin tutulmadığı gerekçesiyle zam kararına tepkili.

"NEYE BİNECEĞİMİZİ ŞAŞIRDIK"

Toplu taşıma zamları OSTİM’de çalışan işçiler için bütçeye yeni bir yük demek. OSTİM’de bulunan bir atölyede asgari ücretle çırak olarak çalışan bir işçi, “Seçim zamanı bizlere vaat verirler, sonra her zamanki yaptıkları şey bu oluyor. Aldığım para belli, bu yapılan tekel, ulaşım zamlarıyla artık sadece öğle yemeği yiyeceğiz. Ev-iş arası her gün 4 vesait yapıyorum, yani yeni yapılan zamla aylık 228 lira ödeyeceğim. OSTİM’de taksi dolmuş yapanlar var, hani rahat oluyor oturarak gidiliyor ama onlar da yarın bir gün zam yapacak, neye bineceğimiz şaşıracağız” dedi.

HÜKÜMETİN ZAMLARI HER ŞEYİ ETKİLİYOR

Bir başka işçi zamların belediyeden daha çok hükümetin politikalarıyla ilişkisine dikkat çekti: “Belediyenin geçmişten olan borçları var, o borçlar yüzünden zam yapıyor. Ama hükümet yüzünden bu hale geliyoruz. Yola, suya, elektriğe, tekele, doğal gaza bir sürü zam yaptılar. Bu zamları belediye mi yaptı?​”

OSTİM’de metal atölyesinde operatör olarak çalışan bir başka işçi ise “Bizim aldığımız ücretler belli, asgari ücretin biraz üzerinde alıyoruz. Bize yılda bir sefer zam yapılıyor. Çalıştığım yer otobüs ya da dolmuşla gidip gelinecek bir yer. Günde 4 vesait yapıyorum. Belediye böyle yaparak kendi borçlarını bize ödetiyor” sözleriyle zamma tepki gösterdi. (Ankara/EVRENSEL)

{{385836}}

ÖNCEKİ HABER

Doğal gaza iki yılda yüzde 64 zam geldi

SONRAKİ HABER

Berkin davasında olay yeri bilirkişisi "bulunamıyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...