01 Eylül 2019 07:33

AOÇ arazisi yine kiraya çıkarıldı: Metrekaresi 10 kuruş!

Atatürk Orman Çiftliği'ne ait Etimesgut'te bulunan arazinin bazı bölümleri metrekaresi 10 kuruşa kiraya çıkarıldı.

Harita: Yandex Maps | Düzenleme: Mimarlar Odası

Paylaş

Resmi Gazete'de, Atatürk Orman Çiftliği alanlarının Etimesgut Bahçekapı Mahallesi'nde bulunan 3309 ada 9 parsel ve 3301 ada 2 parselinde bulunan toplam 300 bin 492 metrekarelik arazileri açık arttırmayla 17 Eylül 2019 tarihinde kiraya çıkarıldı. Metrekaresi yıllık 10 kuruştan ihaleye çıkartılan AOÇ alanları için, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Satış ve kiralama yöntemiyle AOÇ alanları talan ediliyor” dedi.

Kiralama ihalesi yayınlanan arazilerin daha önce Susuz’daki 657 bin metrekare AOÇ arazisiyle birlikte 24 Nisan 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandığını aktaran Candan, “6 Mayıs 2019 tarihinde de ihalesi yapılmıştı. Hatta ihaleyi Çatkaya Emlak'ın aldığını duymuş ve bu konuda resmi yazı ile hem AOÇ'den hem de Tarım Orman Bakanlığından kimlerin kaç liraya aldığına dair bilgi istemiştik. İhalenin yapılmasından kısa bir süre sonra resmi gazetede AOÇ tarafından Çatkaya Emlak ihale yasaklı ilan edilmişti. AOÇ Genel Müdürlüğü bu ihaleye ilişkin, bilgi edinme yazımıza ticari sır gerekçesiyle bilgi vermedi ve biz de yargıya taşımıştık. Şimdi ne oldu da, 6 mayıs 2019'da ihalesi yapılan AOÇ alanlarının 300 bin metrekaresi yeniden kiralama ihalesine çıkartılıyor? Bunun arkasında dönen ihale oyunlarının kamuoyuna açıklanması gerekiyor. 24 Nisan'da birlikte ihale edilen Susuz'da bulunan Atatürk Orman Çiftliği’nin 657 bin metrekarelik ihalesini kim aldı? Neden ihaleler ayrıldı? Neden ikinci kez ihaleye çıkıyor ? AOÇ alanları üzerinde kimler ne pazarlıklar yapıyor? Bunu da takip edeceğiz” dedi.

Paha biçilemez ve Atatürk'ün şartlı bağışla emanet ettiği arazilerin 1 metrekaresi yıllık 10 kuruşa kiraya çıkarıldığına dikkat çeken Candan, ihaleye fesat karıştırma ihtimali olabileceğini söyledi. Aynı arazinin neden ikinci kez ihale edildiğini soran Candan, “Atatürk'ün şartlı bağışı ve vasiyetine uygun şekilde yönetilmeyen Atatürk Orman Çiftliği arazileri için araştırma komisyonu kurulmalıdır. AOÇ müdürü asli görevini yapmıyor ve talana ortak oluyor. Asli görevleri arasında yer alana tarımsal üretimin bir nevi özelleştirilmesi anlamına gelen bu kiralama yöntemi de yeni yapılaşmaların önünü açacak bir süreci tarifliyor. Sayıştay raporlarında AOÇ'nin kiralama sürecinde en çok geçici yapılaşma baskısıyla karşı karşıya kaldığı ve bunun da giderek kalıcı yapılaşmaya dönüştüğü ifadeleri ile ele alındığında, tarımsal üretim kılıfı ile yeni bir talan süreci ile karşı karşıyayız. 1 metrekaresinin yıllık ücreti 10 kuruşa denk gelen bu ihale, bu ülkenin kurucusunun halkına bağışladığı bir alanda incitici ve alaycıdır” diye konuştu.

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAHİP ÇIKMALI"

Ankara Büyükşehir Belediyesinin kamucu bir bakış açısıyla AOÇ alanına sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Candan, ekonomik krizle birlikte sağlıklı gıdaya erişimin zor olduğu şu günlerde, AOÇ'de kentsel tarım ve halk için üretimin hayata geçirilmesinde belediyenin öncülük etmesini istedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Deniz gurbetçileri “Vira Bismillah” dedi

SONRAKİ HABER

Mersin'de Caretta Caretta Sanat Galerisi'nde Tabiatın Çığlığı sergisi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...