22 Ağustos 2019 06:19

Yargı AOÇ arazisinin satışını durdurdu

Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin 5 Eylül'de müzayede yoluyla satışı için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Tezcan Karakuş Candan | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Şehir Plancıları Odasının (ŞPO) satışa çıkarılacak Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi için yürüttüğü mücadele sonuç verdi. Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, ŞPO tarafından açılan davada, 5 Eylül günü müzayede ile satışa çıkarılacak AOÇ arazisi için, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın gerekçesinde, “Atatürk’ün şartlı bağışına aykırı işlem yapılamaz” denildi. Mahkeme AOÇ arazilerinde ticaret ve konuta izin verilemeyeceğine hükmetti.

Karar, ABD’nin yeni Ankara Büyükelçiliği inşaatının sürdüğü 37 bin metrekarelik araziyi de kapsıyor.

Sözcü’den Yavuz Alatan’ın haberine göre Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, karara ilişkin şunları söyledi:

“Bu arazi için ‘AOÇ arazisi değil’ diyen TOKİ, toplumu yanılttığı ve gerçekleri gizlediği için kamuoyundan özür dilemeli. Kararla birlikte ABD Büyükelçiliği’nin AOÇ arazisinde devam eden inşaatının da hukuksuz olduğu ortaya çıktı. Karar, AOÇ’den Gazi Üniversitesi’ne, Gazi Üniversitesi’nden TOKİ’ye devredilen arazilerin, AOÇ arazisi olduğunu ve burada herhangi bir şekilde şartlı bağışa aykırı işlem yapılamayacağını ifade etmektedir. Emsal niteliğindedir. ABD Büyükelçiliği’ne ilişkin olarak açtığımız ve devam eden dava dosyasına da bu kararı sunacağız.”

"ELÇİLİK İNŞAATI AOÇ SINIRLARINDA"

Açtıkları davada yürütmeyi durdurma kararı aldıran Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ender İplikçi de “ABD Büyükelçiliği inşaatının yapıldığı alan AOÇ sınırları içinde. Bu alanda ihaleye girenler ve iş yapmaya çalışanlar büyük kayıplar yaşayabilir” açıklaması yaptı.

NE OLMUŞTU?

1983 yılında çıkarılan bir yasayla AOÇ arazilerinden bir bölümü şartlı biçimde ve tıp fakültesi yapılması için Gazi Üniversitesi’ne verildi. Ancak bu arazi daha sonra TOKİ’ye devredildi. Arazinin 37 bin metrekaresi TOKİ tarafından 88 milyon dolar bedelle ABD’ye satıldı. Geride kalan araziler ise 5 Eylül’de yapılacak açık artırma ile satışa çıkarılacaktı. Çukurambar’daki 37 bin metrekarelik arazi üzerine ABD’nin yeni Ankara Büyükelçiliği inşası devam ediyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Edirne'de okul servisi ile yurt dışına çıkmaya çalışan 30 mülteci durduruldu

SONRAKİ HABER

TGS: Gözaltındaki gazeteciler serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...