30 Ağustos 2019 07:47

Mitil böyle atılır: 70 yaşındaki Ayşe teyze, JES şirketinin karşısına çıktı

Aydın Yılmazköy'de JES şirketi hukuksuz bir şekilde çalışmaya devam ederken karşılarına 70 yaşındaki Ayşe teyze çıktı.

Ayşe Çetin Yılmaz | Fotoğraf: Şermin Çetin

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Aydın Yılmazköy'de JES firması hukuksuz bir şekilde su kanalının yanından boru döşemeye devam ediyor. Bir haftadır sabah erken saatlerde çalışmaya başlayıp köylüler alana gelince çalışmayı bırakan şirket adım adım işlerini tamamlıyor. Şirketin çalışma yaptığı yola attığı örtünün üzerine yatarak iş makinelerinin geçmesine engel olan 70 yaşındaki Ayşe Çetin, Anadolu kadınının topraklarını korumak için mitili makinenin önüne atmaktan çekinmediğinin en somut kanıtı durumunda.

DSİ KANALINDAN JES BORUSU GEÇİRİYORLAR

Maren Enerji adlı şirket aylardır Yılmazköylülerin kabusu olmuş durumda. Hukuksuz bir şekilde köylülerin zeytin tarlalarının içinde JES kurmak isteyen şirkete karşı köylüler açtıkları davaları kazandılar. Kazanılan davalar ise şirketin çalışmasına engel olmadı. Zeytinliklerde JES yapamayacağını anlayan şirket bu sefer de Yılmazköy'de bulduğu jeotermal suyu borularla komşu İmamköy'de bulunan JES tesislerine götürmek için çalışmalarına devam etti. Yine hukuksuz, belediyeden ve ilgili kurumlardan izin almadan çalışmalarını sürdüren şirket borularını sulama kanallarının yanından geçirmek için DSİ ile bir protokol imzaladı. DSİ'nin zamanında yurttaşlardan istimlak ettiği araziyi sulama kanalı dışında herhangi başka bir iş için kullanamayacağı açık hükmüne rağmen bu arazileri JES firmasına kiralamasının yasadışı olduğuna dair itirazlar da herhangi bir sonuç vermiş değil.

KÖYLÜ TEPKİ GÖSTERİNCE ÇALIŞMA DURUYOR

Köylüler ve avukatları geçtiğimiz haftalarda firmanın DSİ ile yaptıkları protokole aykırı bir şekilde, tam sulama mevsiminde çalışma yapmasına protokoldeki "Sulama mevsiminde hiçbir çalışma yapılamaz" maddesini dayanak göstererek engel olabilmişlerdi. Yılmazköy mahallesinin bağlı olduğu Efeler Belediyesi de şirkete gereken izinleri vermeyerek çalışmaların durmasında rol oynamıştı. Buna rağmen şirket, su kanallarının yanı başında çalışmaya devam ediyor. İzinsiz, protokollere ve yasalara aykırı bir şekilde çalışma yapan şirket elemanları ancak köylüler tepki gösterince işi bırakıyorlar. Buna rağmen sabah erken saatte tekrar çalışmalara başlayan şirket, adım adım JES borularını döşeyerek işini tamamlıyor.

YETMİŞ YAŞINDA YOL ÜSTÜNDE DİRENİYOR

Yılmazköylüler geçtiğimiz günlerde şirketin çalışmalarına yine engel oldular.  Borulara yapılan kaynak sırasında küçük çaplı bir yangın tehlikesi de atlatılan bölgede Yılmazköylü Şermin Çetin'in kaynaktan sıçrayan ateşle yanabileceği uyarılarına şirket çalışanlarından birisinin "yanarsa yansın" dediği dile getiriliyor. 70 yaşında, hasta haline rağmen çalışmaların olduğu bölgeye giderek yol üstüne attığı örtüsü ile şirket makinelerinin geçişine engel olan Ayşe Çetin son nefesine kadar zeytinlerini korumakta kararlı olduğunu söyledi.

"PATRONLARINIZ GELSİN"

Bu sabah Yılmazköylülere destek için bölgeye giden AYÇEP'liler alanda çalışma yapan şirket işçilerine "Patronlarınız gelsin. Siz emekçi kardeşlerimize söz söylemek, karşı karşıya gelmek istemiyoruz" dediler. Yılmazköylüler pazartesi günü şirketin yasadışı bir şekilde çalışmasına göz yuman DSİ hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdiler.

ÖNCEKİ HABER

Nöbet eylemleri 12. gününde: Halk kayyumları bir kez daha Ankara’ya gönderecek

SONRAKİ HABER

TR İnter işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...