Cargill işçileri 500. gündür direnişte

Sendikalaştıkları için işten atılan Cargill işçileri, direnişlerinin 500. gününde.

30 Ağustos 2019 07:22
Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Bursa Orhangazi’de kurulu Cargill fabrikasında Tekgıda-İş’te örgütlendikleri için işten atılan ve 11 gün önce mücadelelerini İstanbul Ataşehir'de bulunan Cargill Genel Müdürlüğü önüne taşıyan işçilerin direnişi 500 gününde.   

Genel müdürlük önünde eş ve çocuklarının da katılımıyla eylem yapan işçilere, Sakarya'da Selüloz-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan ve 95 gündür direnişte olan Saica Park işçileri, hakları verilmediği için eylemlerin sürdüren Real Market işçileri, Özsüt işçileri, Ataşehir Belediyesi işçileri, Tekgıda-İş üyesi işçilerin yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve dernek temsilcisi destek verdi. 

Açıklamada konuşan işten atılan işçilerden Yücel Özkan, “Bir direniş hikayesi olarak başlayıp bugün 500. güne ulaşan Cargill mücadelesi ilk başladığı günkü kararlılığı ile sürüyor ve kazanılana kadar da sürmeye devam edecektir” diye konuştu.

HAKLILIĞIMIZI MAHKEMEDE KANITLADIK

Cargill işçilerinin talepleri haklı talepler olduğunu ve mücadele gücünü de bu taleplerden aldığını ifade eden Özkan, şöyle konuştu: “Haksız yere işten atılan Cargill işçileri, taleplerindeki haklılığını Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde kanıtlamıştır. Cargill işçisinin haklı talebi mahkemenin vermiş olduğu işe iade kararının uygulanmasıdır. Cargill yönetimi mahkeme kararından sonra Tekgıda-İş sendikası tarafından en üst düzeyde aranmış ve kendilerine masaya oturulup işçilerin işbaşı yaptırılması ve şirketin daha fazla zarar görmesinin önüne geçilmesi iletilmiştir. Cargill yönetimi burada da doğru bir yönetim göstermemiş ve maalesef 15 günlük yasal sürenin son günü yargı kararını istinaf mahkemesine taşımıştır. Bunu yaparak Tekgıda-İş sendikasının yapıcı tavrına karşı yine olumsuz bir tutum belirlemiş, vazgeçerler umudu ile süreci uzatma yoluna gitmiştir.”

KAZANANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM

“Cargill yönetimi bilmeli ki Cargill işçileri yalnız değildir” diyen Özkan, şöyle devam etti: “Bu mücadele Uluslararası Gıda, Tarım, Turizm Ssendikaları Birliği IUF, Tekgıda-İş, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, sendikalar ve sayısız emek dostları ile birlikte zafere yürümektedir ve Cargill işçileri kazanana kadar mücadeleye devam edecektir. Herkes bilmeli ki Cargill işçilerinin talebi sadece haksız olarak çıkarıldıkları fabrikalarında tekrar işbaşı yapmaktır.”

TEKRAR İŞBAŞI YAPMAK VE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ 

Cargill yönetimine seslenen Özkan, “Biz Cargill Orhangazi fabrikanızda tekrar işbaşı yapmak, emeğimiz ile çalışmak istiyoruz. Çalışan işçilerin Anayasal haklarına saygı duyulmasını istiyoruz. Cargill yönetiminin aksi bir yol ve yönetim belirlemesi durumunda bilinmesini isteriz ki; biz şimdilik ailelerimizden uzakta Cargill Genel Müdürlüğü önünde 24 saat ayrılmadan bekliyoruz. Gece beton üstünde yatıp, gündüz burada oturuyoruz. Ancak bize olumlu bir dönüş olmazsa ne oturacağız ne yatacağız! Cargill yönetimine işbaşı yaptırılması ile ilgili çalışmaların bir an önce başlatılmasını tavsiye ediyor, mücadelenin aralıksız devam edeceğini basına ve kamuoyuna duyuruyoruz” diye konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Eshab-ı Kehf, Yedi Uyurlar Mağarası

SONRAKİ HABER

Huawei’in yeni çıkacak modelleri Google servislerini desteklemeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...