Üç kentten Ahmet Davutoğlu’na ortak çağrı: Biz neden öldürüldük?

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, Suruç Aileleri İnisiyatifi ve 5 Haziran Amed Aileleri İnisiyatifi açıklama yaparak, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na "açıkla" çağrısı yaptı.

26 Ağustos 2019 10:55
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ağustos 2019 15:43
Paylaş

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Ankara’da dernek binasında, Suruç Aileleri İnisiyatifi İstanbul’da İHD binasında ve 5 Haziran Amed Aileleri İnisiyatifi Diyarbakır'da İHD binasında eş zamanlı olarak Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “açıkla” çağrısı yaptı. 10 Ekim Ankara Katliamı'nda kızı Başak Sidar Çevik ve eşinin kardeşi Nilgün Çevik’i yitiren Suruç Belediye Eş Başkanı Hatice Çevik de "Halkın gerçekleri bilmeye hakkı var" açıklaması yaptı.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 7 Haziran-1 Kasım 2015 tarihlerini işaret ederek, “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok kişi, insan yüzüne çıkamaz” sözleriyle ilgili yapılan açıklamalarda aileler, “Biz neden ve nasıl öldürüldük” diye sordu. 

"İNSANLIĞA KARŞI SUÇ KAPSAMINDA"

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Taksim'de bulunan İHD İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Çağla Seven, “Davutoğlu’nun hafızalarımızı yoklamamızı istediği bu dönemde milyonlarca insanın yüreğine ateş düşmüş, biriciğini, canını, yavrusunu, annesini, babasını, eşini, dostunu, akrabasını, sevgilisini yoldaşını yitirmiştir” dedi. Suruç Katliamı'nda hayatını kaybeden Vatan Budak’ın babası Murat Budak ise bu açıklamanın insanlığa karşı işlenmiş suç kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Davutoğlu’nun da suçlu olduğunu söyledi ve “Kendisini yüzleşmeye ve bildiği şeyleri açıklamaya davet ediyorum” dedi. HDP Milletvekili Oya Ersoy da “Kendilerini iktidarda tutmak için stratejileri neyse onu anlatsınlar” dedi.

"BUNLARIN NASIL YAŞANDIĞINI SORUYORUZ"

Ankara’da açıklama yapan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği de Davutoğlu’na ‘açıkla’ çağrısında bulundu. Dernek başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Katillerimizi tanıyoruz, bu süreçte neler yaşandığını sormuyoruz, nasıl yaşandığını soruyoruz. Dışişleri bakanlığınız döneminde ‘öfkeli gençler’ dediğiniz IŞID çeteleri öfkesini her nedense Türkiye’nin muhalif kesimlerine kusmuş, yaptığı kıyımlarla sizin tabirinizle ‘oylarınızı artırarak’ partinizin 1 Kasım’da yeniden tek başına iktidar olmasına katkıda bulunmuştur” dedi.

"DAVUTOĞLU ÇIKAR SAĞLAMAYA ÇALIŞIYOR"

10 Ekim Avukatları Komisyonu’ndan Avukat İlke Işık da Davutoğlu’nun sözleriyle kendilerinin 10 Ekim Ankara Katliamı davasının başından beri ve her aşamasında yaptıkları “7 Haziran-1 Kasım arası bu ülke için kritik bir dönem, aydınlatın” çağrısıyla örtüştüğünü söyledi. Işık, “Davutoğlu, ‘7 Haziran 1 Kasım arasında ne pahasına olursa olsun, ben iktidarı sağladım, benimle gurur duymalısınız, ben hain değilim’ diyor. AKP içinde kendi siyasi manevrasına ve çıkar ortamına olanak sağlamaya çalışıyor” dedi.

DİYARBAKIR’DA DA ÇAĞRI: AÇIKLA!

5 Haziran Amed Aileleri İnisiyatifi de İHD Diyarbakır Şubesinde bir açıklama yaptı. Açıklamayı 5 Haziran saldırısında hayatını kaybeden Civan Arslan’ın ağabeyi Mazlum Arslan okudu. Arslan, “Amed, Ankara ve İstanbul’da kanları birbirine karışmış, acıları iç içe geçmiş, ortak yaraları kanamaya devam eden aileler olarak kaybettiğimiz canların yarım kalan nefeslerini ciğerlerimizi doldurarak gür bir ses ile soruyoruz; Davutoğlu açıkla; 7 Haziran-1 Kasım arasında biz neden ve nasıl öldürüldük” dedi.

10 EKİM'DE KIZINI VE EŞİNİN KARDEŞİNİ KAYBEDEN HATİCE ÇEVİK: HALKIN GERÇEKLERİ BİLMEYE HAKKI VAR

Suruç Belediye Eş Başkanı Hatice Çevik

Davutoğlu’na bir “açıkla” çağrısı da 10 Ekim Ankara Katliamı'nda kızı Başak Sidar Çevik ve eşinin kardeşi Nilgün Çevik’i yitiren Suruç Belediye Eş Başkanı Hatice Çevik’ten geldi. Mezopotamya Ajansı’ndan Barış Polat’a konuşan Çevik, AKP içinde bir hesaplaşmanın yaşandığını, bunun bir seçim çalışması olarak da görülebileceğini belirterek, “Karşılıklı tehditleri oluyor. Acaba bir pazarlık mı yapılıyor? Çünkü daha önce Bülent Arınç’ın Melih Gökçek hakkında ‘Ankara’yı parsel parsel sattın bunları açıklayacağım’ demişti. Fakat herhangi bir şey açıklanmadı” dedi.

“Umarım Davutoğlu bu konuda defterleri açar ve ne biliyorsa açıklar” diyen Çevik, şöyle konuştu:

“Halkın bu gerçekleri bilmeye hakkı var. Davutoğlu dönemin başbakanıydı, bizzat kendisi yaşanan bu olayların sorumlusudur. O dönem IŞİD’e ‘öfkeli çocuklar’ diyen kendisidir. 10 Ekim patlamasının ardında ‘oylarımız arttı’ diyen de kendisidir. Bu sürece kendisi de müdahil ve içindeydi. Daha sonra kendisine darbe yapılarak görevden alındı. Temennim odur ki Davutoğlu’nda eğer varsa biraz vicdan bu defterler ne ise açıklar. Buradan Davutoğlu’na sesleniyorum, defterleri açın! Hepimizin gideceği yer aynıdır, gitmeden önce kendinize temiz bir sayfa açın. Bunu sizden halk adına istiyorum” çağrısını yaptı. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

“Kayyum atamaları Anayasa’ya aykırıdır”

SONRAKİ HABER

TBB Yönetim Kurulundaki 6 avukat, Saray'daki adli yıl açılışına gitmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...