24 Ağustos 2019 12:53

Metin Kurt kimdir?

Galatasaray’ın efsane futbolcularından Metin Kurt ölümünün 8. yıl dönümü dolayısıyla anılıyor.

Fotoğraf: Mürsel Çoban

Paylaş

15 Mart 1948'de Kırklareli'de doğan Metin Kurt, Galatasaray’ın eski futbolcusudur. Altay’da başlayan profesyonel futbolculuk kariyeri, PTT’ye transferiyle birlikte parlamış ve milli takıma kadar yükselmiştir. PTT’deki göz kamaştıran performansının ardından Galatasaray’a transfer oldu. Galatasaray’daki performansı dönemin en önemli yıldızlarından biri hale gelmesine neden sağladı. Galatasaray’da oynadığı dönemde futbol alanında ilk kez sendikal faaliyet başlattığı için kadro dışı bırakıldı. Kayserispor’a transfer olan Metin Kurt futbolu burada bırakmıştır. 

Metin Kurt,  Profesyonel Futbolcular Derneği (PFD) ve Amatör Futbolcular Derneği (AFD) kurucuları arasında yer aldı. Eser Özaltındere'nin İstanbul başkanlığını yaptığı, Beşiktaş sorumlusunun Mehmet Ekşi, Trabzon sorumlusunun ise Şenol Güneş olduğu AFD de 12 Eylül darbesi sonrası kapatıldı.

28 Aralık 2009’da Spor Emekçileri Sendikası (Spor-Sen) ile yeniden başladı. Kuruluş dilekçesi verilerek, yasal süreç başlatıldı ve sendikada çalışmalar yürüttü. Aralık 2010'da anlaşmazlığa düşerek Spor-Sen'den ayrıldı. Mücadelesini hayatını kaybetmeden kısa süre önce kurduğu Spor Emek-Sen’de devam ettirdi.

Futbolu bırakmasının ardından aralarında Yedikule ve Eyüpspor kulüplerinin de bulunduğu çeşitli takımları çalıştırdı. Toplamda 37 kere millî takıma çağrılmış olup 26 kere A Milli, 9 kere 21 yaş altı, 2 kere de 18 yaş altı millî takım forması giydi.

Ajans Sportmen, Özgür Ülke ve Evrensel Gazetesi’nde spor yazarlığı ve editörlüğü yaptı. 2011 Türkiye genel seçimlerinde TKP listelerinden İstanbul milletvekili adayı olmuş ancak seçilememiştir.

2011 yılında Kesmeşeker grubu, “Doğdum Ben Memlekette” albüm kapağına Metin Kurt’u taşımış ve “Metin Kurt Yalnızlığı” şarkısıyla süslendirmiştir. Temmuz 2017’de ise yazar Vecdi Çıracıoğlu, İletişim Yayınları’ndan çıkan “Gladyatör” isimli kitabı Metin Kurt’a atfetmiştir.

Gırtlak kanseri nedeniyle Samatya Hastanesi'nde bir süre tedavi gören Metin Kurt, kalp yetmezliği sebebiyle 24 Ağustos 2012 tarihinde saat 11:00 sularında hayata gözlerini yumdu. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te yurt zamlarına tepki: Yurt ücretlerine değil burslara zam yapılsın

SONRAKİ HABER

10 Ekim avukatlarından Davutoğlu’na: Bildiklerinizi, ortak olduklarınızı anlatın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...