22 Ağustos 2019 16:14

İzmir Kadın Platformu: Kadınların kazanımlarına dönük saldırıyı kabul etmiyoruz

İzmir Kadın Platformu, kayyum kararına tepki gösterdi, "Kadınların şiddetsiz, sömürüsüz eşit ve insanca yaşama talepleri ve kazanımlarına da bir saldırıdır” dedi.

İzmir Kadın Platformu

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Kadın Platformu (İKP) Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atama kararını protesto etmek amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

İKP adına basın açıklamasını okuyan Nuray Öztürk, belediye başkanlarının görevlerinden uzaklaştırılmalarının tam anlamıyla hukuksuzluk olduğunu söyleyerek, “Seçmen iradesinin gaspı ve kırıntıları kalan demokrasiye darbedir” dedi.

“Kayyumların seçmen iradesinin gasbı olduğu kadar, Kürt halkının eşit yurttaşlık ve barış taleplerine yönelik savaş politikalarının da devamıdır” diyen Öztürk, “Bunun yanı sıra ‘krizin faturasını ödemeyeceğiz’ diyen işçi ve emekçilere, çevre talanına karşı duran toplumsal güçlere, iktidarın yargı bağımsızlığını hiçe sayan, demokrasiyi rafa kaldıran, talana ve ranta dayalı sermaye yanlısı tekçi anlayışı ve tüm uygulamalarına karşı birleşme eğiliminde olan muhalefete yönelik de bir tehdittir. Aynı zamanda kadınların şiddetsiz, sömürüsüz eşit ve insanca yaşama talepleri ve kazanımlarına da bir saldırıdır” dedi.  

“KAYYUMLAR DÖNEMİNDE İLK KADIN SIĞINMAEVLERİ KAPATILDI”

OHAL koşullarında seçilmiş 96 HDP’li belediye başkanının yerine atanan kayyumların ilk elden saldırdıkları, bölge illerinde yaşayan kadınların kazanımları olduğunu belirten Öztürk, kapatılan kadın sığınmaevlerini hatırlattı.

“Diyarbakır’da, Mardin’de, Van’da ya da İzmir’de nerede olursa olsun şiddetsiz ve sömürüsüz bir hayat için, eşitlik, özgürlük ve insanca yaşam adına, kadınların toplumsal yaşama ve üretime katılımı, şiddet ve tacizden korunması için atılan en ufak bir adım tüm kadınların kazanımıdır” diyen Öztürk, “Bu sorun, Türkiye’nin her alanda demokratikleşmesinin, tek parti tek adam yönetimine ve erkek egemen anlayışa karşı mücadelenin sorunudur. “Tek parti tek adam yönetimi”ne karşı bütün kesimlerin ortak mücadelesini gerektirecek kadar önemli bir demokratikleşme sorunudur” şeklinde konuştu.

Öztürk kayyum uygulamalarının AKP iktidarının iktidara geldiği günden bu yana yaptığı müftülük yasası, nafaka yasası, 6284 sayılı yasanın kaldırılmak istenmesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi, kadınları daha çok ucuz iş gücü haline getiren esnek çalışma modelleri gibi kadınlara yönelik saldırılarına karşı mücadeleden bağımsız görülemeyeceğini söyledi.

Öztürk son olarak, “Bu nedenle buradan sesleniyoruz, bu kazanımların yok edilmesine, büyük yara almış demokrasinin tamamen ortadan kaldırılmasına ve seçmen iradesinin yok sayılmasına sessiz kalmayacağız. Kadınların kazanımlarına yönelik bu saldırıları kabul etmiyor, demokrasiye darbe anlamına gelen kayyum kararının derhal kaldırılmasını istiyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

{{385164}}

ÖNCEKİ HABER

Denizli’de içme suyuna getirilen yüzde 20’lik zam protesto edildi

SONRAKİ HABER

Siirt’te tarım işçilerini taşıyan araç devrildi: 13 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...