21 Ağustos 2019 13:44

Ziraat odaları fındık üreticilerini uyardı: Emanete fındık bırakmayın

Ziraat odaları fındık alım fiyatının düşmemesi için üreticilere ürünü pazara erken indirmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Fındık işçisi kadınlar

Fotoğraf: Nedim Kovan / DHA

Paylaş

Fındıkta hasat dönemi sürerken, ziraat odaları serbest piyasada fiyatın düşmemesi için uyarıda bulundu. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, serbest piyasada fiyatın artmasının üreticinin elinde olduğunu belirterek, “Fındık üreticilerine yalvararak hatırlatıyorum; ihtiyacınız kadar fındığı pazara indiriniz. Alın terinizi gasbetmek için bütün yolu deniyorlar. Ürünümüzü ayağa düşürmeyelim” dedi. Serbest piyasada panik yaratıp fındığın ucuza alınmak istendiğine dikkat çeken Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın ise, üreticilerin sabırlı olup ürünlerini erkenden pazara indirmemesi uyarısında bulundu.

Karadeniz’de 6 Ağustos’ta başlayan fındık hasadı, orta ve yüksek kesimde sürerken, ziraat odaları temsilcilerinden üreticilere serbest piyasa fındık fiyatlarıyla ilgili uyarılarda bulundu.

“ÜRETİCİ FINDIĞI ERKENDEN PAZARA İNDİRMEMELİ”

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından Giresun kalite fındığın 17 lira, levant kalite fındığın 16.5 liradan alınacağını hatırlatarak, üreticinin ihtiyacından fazla fındığı serbest piyasaya satmamasıyla, serbest piyasa fiyatının daha da artacağını söyledi. Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın ise, serbest piyasada panik yaratıp fındığın ucuza alınmak istendiğine dikkat çekerek, üreticilerin sabırlı olup ürünleri erkenden pazara indirmemesi uyarısında bulundu.

ÜRETİCİYE KAYIP, TEKELE KAZANÇ

Şu anda serbest piyasanın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım fiyatının altında seyrettiğini aktaran Akça, şöyle konuştu:

“Fındık üreticilerine yalvararak hatırlatıyorum; ihtiyacınız kadar fındığı pazara indiriniz. Fındığınızı emanete bırakmayınız. Sosyal medyada bile fındık fiyatı yayımlayıp emeğinizi, alın terinizi gasbetmek için bütün yolu deniyorlar. Ürünümüzü ayağa düşürmeyelim. Bugün 100 TL’lik fındık ihtiyacınız varsa o kadar pazara indiriniz. İhtiyacınız yoksa fındığı pazara indirmeyiniz. Bu arz-talep dengesidir. Bu denge bozulursa üreticimiz mağduriyet yaşayacaktır. Bununla ilgili hiçbir mazeret kabul etmiyoruz. Emanet fındık sizin cebinizden kayıp, birilerinin ise kazancı oluyor. Tekelci firmaların cebine gidiyor.”

Atakan Akça, TMO’nun fındık alırken bazı kriterleri istediğini, üreticilerin mağdur olmaması için mutlaka fındıkların toz, toprak, tekleme, çürükten arındırılıp iyi kurutulması gerektiğini de hatırlattı.

SERBEST PİYASA UYARISI: PANİK YARATIP FINDIĞI UCUZA ALMAK İSTİYORLAR

Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın ise, üreticilerin serbest piyasada düşen fiyatlar karşısında panik yapmaması uyarısında bulunarak, “Bu oyuna gelmeyin. Sabırlı olun, fındığınızı erken pazara indirmeyin. Borsalar tabelaya 15 lira fiyat yazmış. Yazıktır, günahtır. Üreticilerimiz ihtiyacından fazla fındığı pazara indirmezse bu fiyatları mecburen yükseltecekler. Panik yaratıp fındığı ucuza, almak istiyorlar. Serbest piyasanın bu oyununa karşı uyanık olalım” dedi.

TMO, Giresun kalite fındığı 17 lira, levant kalite fındığı 16.5 liradan alırken, serbest piyasada ise fındık fiyatları, 16 liranın altında işlem görüyor. (Ordu/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Baraj gölüne giren tarım işçisi 2 kadın boğuldu

SONRAKİ HABER

Türk-İş'ten savunma: Mücadeleden kaçmadık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...