20 Ağustos 2019 11:58

Bakan "Nohut ithal edilmedi" derken TÜİK "ithalata 118 milyon dolar ödendi" dedi

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 2018 yılında nohut ithalatı"

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

TÜİK, 2018 yılında 118 milyon dolar karşılığında 93 bin ton nohut ithal edildiğini açıklarken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “2018 yılında nohut ithalatı yapılmamıştır” dedi.

TÜİK verilerine göre Türkiye, 2018 yılında Arjantin, Meksika ve Hindistan’dan 93 bin ton nohut ithal etti. Fakat Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği yanıt kafaları karıştırdı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • 2018 yılında ülkemizde ne kadar nohut üretilmiştir?
  • 2017 yılında, 6 lira 8 kuruştan nohudunu satan çiftçinin, artan girdi fiyatına rağmen bu yıl ürünü 3 liraya kadar düşmüştür. Nohutta 3 lira 250 kuruş taban fiyat açıklayan TMO’nun fiyatı çiftçiyi tatmin etmemiştir. Markette, rafta 14-16 liraya satılan nohutta bu kadar fiyat farkı nasıl oluşmaktadır?
  • 2018 yılında ne kadar ithal nohut gelmiştir?

BAKAN PAKDEMİRLİ "NOHUT İTHAL EDİLMEDİ" DEDİ

Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta Bakan Pakdemirli, “Ülkemizde 2018 yılında, 630 bin ton nohut üretimi gerçekleşmiş olup, nohut ithalatı yapılmamıştır” yanıtını verdi. Bakan Pakdemirli devamında, “Bakanlığımızca, piyasalarda istikrarın sağlanması, üreticilerin pazarlama sorunlarının ortadan kaldırılması ile depolama ve finansman ihtiyacının giderilmesi için tedbir alınmakta olup gerektiğinde piyasalara Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla müdahale edilmektedir” ifadelerini kullandı.

ÖMER FETHİ GÜRER: HANGİSİ DOĞRU?

2018 yılında dönemin Bakanlar Kurulu Kararıyla fasulye, barbunya, nohut ve börülce ithalatında gümrük vergisi oranlarının sıfırlandığını hatırlatan CHP’li Gürer, “Her köyde ortalama 30’a yakın üreticinin nohudu, maliyeti bile karşılamadığı için depolarda bekliyor. Üretici, ithalatta gümrük vergisinin sıfırlanması nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. TÜİK’in 'ithal ürün geldi' dediği nohutta, bakanlık gelmedi yanıtını veriyor. Hangi veri doğru? Tüketici hâlâ pahalı ürün alıyor, bu da yetmezmiş gibi Tarım ve Orman Bakanı, ne kadar nohut ithal edildi bilmiyor” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Adana Valiliği tüm eylemleri yasakladı, İHD karara karşı dava açtı

SONRAKİ HABER

"Farklı kıtadan dansçılarla olmak heyecan vericiydi"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...