09 Haziran 2019 12:04

Nohut için verilen fiyat artışı girdi maliyetlerinin altında kaldı

Kırşehir Kaman'daki üreticiler nohut için verilen fiyatın girdi maliyetlerinin altında kaldığına dikkat çekerek mevcut sistemde sadece aracıların kazandığına dikkat çekti.

Fotoğraf: Abdullah Yıldız/AA

Paylaş

Türkiye’nin önemli nohut ekim merkezlerinden Kırşehir’in Kaman ilçesindeki üreticiler nohut için verilen fiyattan şikayetçi. Fiyatın girdi maliyetlerinin altında kaldığına dikkat çeken üreticiler, mevcut sistemde sadece aracıların kazandığına dikkat çekti.

Son yıllarda iyi gelir sağlaması nedeniyle Kaman ilçesindeki çiftçiler, nohut ekimine yöneldi. Daha önce arazilerinin büyük bölümünde arpa ve buğday ekilen ilçede, 80 bin dekar alanda nohut ekiliyor. Nohut hasadına kısa bir süre kala, ürünün kilogram fiyatı 3 lira 30 kuruş olarak açıklandı. Geçen yıl 2 lira 50 kuruş ila 3 lira 10 kuruş arasında ürününü satan üreticiler, fiyatta yüzde 30’un üzerinde bir artış beklerken açıklanan rakamı düşük budu.

AA’ya konuşan Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, “Beklentilerin çok altında bir fiyat oldu. Arpa ve buğdaya yüzde 30 zam verildi. Açıklanan fiyat yüzde 30 artışın altında oldu” dedi.

Nohudun marketlerde kilogramının ortalama 10 liradan satıldığını dile getiren Gökalp, “Devletimizin bu aracılar konusuna el atması lazım. Aradaki aracılar çok” diye konuştu.

Nohut üreticisi Halit Alkan da girdi fiyatlarının yükseldiğini, açıklanan nohut fiyatını düşük bulduklarını ifade etti. Alkan, aracılar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Nohudu tüccara 2.5-3 lira arasında satıyoruz. Raflara gelince 10 liraya kadar çıkıyor kilosu. Bizden 3 liraya aldıkları nohudu marketlerde 10 liraya satıyorlar. Aracıların ortadan kalkması lazım. Devletimiz direkt çiftçiden alıp tükettirirse hem biz hem de tüketici kazanır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İran Dışişleri Bakanı Zarif: AB ülkeleri İran'ı eleştirecek konumda değil

SONRAKİ HABER

Oyuncu Haktan Pak yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...