19 Ağustos 2019 05:00
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ağustos 2019 14:22

İzmir Karabağlar'daki orman yangını 3. gününde kontrol altına alındı

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan Seferihisar ve Menderes ilçelerinde etkili olan yangın 3. gün kontrol altına alındı.

Fotoğraf: Evren Atalay/AA

Paylaş

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine sıçrayan orman yangını, 3. gününde kontrol altına alındı. 

Orman yangını, pazar günü saat 13.00'de Karabağlar'ın Tırazlı mevkisinde başlayıp diğer iki ilçeye sıçradı.

Yaklaşık 500 hektarlık alanda etkili olan yangını sonunda kontrol altına alındı. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "2 gün 5 saat sonra Karabağlar Tırazlı'da çıkan yangınımızı kontrol altına almayı başardık, soğutma söndürme çalışmalarımız devam ediyor. Zaman zaman parlamalar olabilecektir ama bu saat itibarıyla artık söndürme faaliyetleri neredeyse sonlanmış vaziyettedir. Bundan sonra saha soğutulacak ve akabinde de diğer faaliyetlere geçilecek" açıklamasını yaptı. 

Pakdemirli ayrıca yangının söndürülmemesine tepki gösterenleri de şu sölzerle suçladı: "Üzülerek görüyorum ki yangın fırsatçıları var, bunların bir kısmına ben klavye silahşorları diyorum. Yangının ne olduğunu bilmeden hayatlarında bir defa buraya gelmeyen, bu işi siyasal, kişisel ranta çevirmeye çalışan insanlar var."

GÖZYAŞLARI İÇERİSİNDE İZLİYORLAR

Vatandaşlar, yangını evlerinin bahçelerinde ya da bağlarında gözyaşları içinde izlerken, kimileri de tedbir amacıyla evlerinin etrafını hortumla suladı.

Bazı vatandaşlar alevlerin ulaşma riskine karşı bağlarında nöbet tutarak arazözler ve yer ekiplerine yardım etti.

Bahçecik Mahallesi sakinleri ise evlerinin çatılarına çıkarak Kurbalıdere mevkisinde yükselen alevleri izledi.

TUNÇ SOYER: YANAN ALANLARIN 1 METREKARESİNİ BİLE İMARA AÇMAYACAĞIZ

İzmir Karabağlar Tırazlı'da başlayıp Menderes ve Seferihisar ilçelerine kadar yayılan yangın çok geniş bir alanı etkiledi. Urla'da çıkan yangında ise alevler sabaha karşı söndürülebildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Genel Sekreter Buğra Gökçe de yangın bölgelerindeki durumu ve ekiplerin çalışmalarını yerinde gözlemledi. Soyer yaptığı açıklamada, İzmir'de çıkan orman yangınlarında kül olan alanların 1 metrekaresinin bile imara açılmayacağını söyledi.

İzmir'de meydana gelen orman yangınlarında yanan alanların imara açılmayacağını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yangınların yol açtığı hasarı en aza indirmek için büyük bir ağaçlandırma kampanyası başlatacaklarını dile getirdi. Kampanyada ilk adımı Büyükşehir Belediyesi'nin atacağını söyleyen Soyer, "Belediyemizde çalışan her personel adına bir fidan dikerek işe başlayacağız. Yaralarımızı sarmaya gayret edeceğiz. Yanan yerlerin bir metrekaresini bile imara açmayacağız. Söz konusu alanların ağaçlandırılması içinse halkımızın da katılacağı bir kampanya başlatmaya ve sorumluluk almaya hazırız. Tarım ve Orman Bakanlığı’na talebimizi iletip, onaylarını isteyeceğiz" dedi.

İzmir'in birçok yerinde etkili olan orman yangınlarıyla ilgili derin üzüntü içinde olduğunu belirten Soyer, "Yangın haberini alır almaz önce Tırazlı, sonra Efemçukuru ve daha sonra da Urla ilçesindeki bölgelere gittim ve dehşeti gözlerimle gördüm. İtfaiyemizden Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne kadar tüm ekiplerimizi harekete geçirdik. Büyük felaketler karşısında el ele, omuz omuza olmanın ne kadar kıymetli olduğunu bir kere daha gördük. Bu büyük imece, işbirliği olmasaydı hasar çok daha büyük olacaktı. Umarım bugün içinde tüm ilçelerimizde yangını kontrol altına alacağız" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Urla'daki yangın gece geç saatlerde kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları sürüyor. Seferihisar'da da yangın kontrol altına alındı. Efemçukuru'nda ise devam ediyor. Ekiplerin havadan ve karadan yoğun müdahalesi sürüyor. Karabağlar'da başlayan yangının 500 hektarlık alanı etkilediği belirtiliyor.

‘YANAN YERLER AĞAÇLANDIRILMALI’

Evrensel’e konuşan TMMOB Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge, orman yangınlarının yüzde 97’sinin insan kaynaklı olduğuna işaret ederek İzmir’de yaklaşık 1500-2 bin hektar kadar bir alanı yakan yangına da piknikçilerin neden olmuş olabileceğini söyledi. Rüzgarın etkisine ilişkin özel bir önlem alınamayacağını anlatan Bilge “İzmir için yangın söndürme araçları ve ekipmanlar yeterli. Ama daha tehlikeli olduğu bilinen bölgelerde araçların bekletilmesi ve insanların daha dikkatli olması gerekiyor. Yanan ormanların yerine yeni ağaçlandırmaların yapılmasının da takipçisi olacağız” dedi.

ATİLA SERTEL: İKTİDAR MALİYET YÜKSEKLİĞİ NEDENİYLE İZMİR’İN YANIŞINI SEYREDİYOR

İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine yayılan orman yangınıyla ilgili CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de açıklama yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin THK uçaklarının yangına müdahale etmemesiyle ilgili "THK uçakları arızalı" şeklinde yaptığı açıklamayı eleştiren Sertel, "Gazeteci titizliği ile araştırdım. Tarım ve Orman Bakanı 'Uçaklar arızalı' dedi. Sayın Bakan ne yazık ki gerçekleri söylemiyor. THK'nın altı uçağından beşi Ankara'da. Uçakların biri de şu anda İzmir'in Menderes ilçesinde. THK yetkilileri uçaklarda arıza olmadığını söylüyorlar" dedi.

Bakanlığın saatlik ücreti 100 bin lirayı bulan uçakları yüksek maliyetlerden dolayı kiralamadığına ilişkin iddialar olduğunu hatırlatan Sertel, şöyle dedi:

“Yaptığım araştırma sonucuna göre; yangın uçağının bir saatlik kira bedeli 100 bin TL civarında. Ancak uçaklar yangın söndürmede Helikoptere göre çok ve köpük sistemini kullanıyor. Uçakların maliyeti yüksek diye kiralamaktan kaçınan zihniyet ormanların göz göre göre yanışını seyrediyor. Geçmişte Yunanistan’da ki yangına ‘Uçaklarımızla yardım edelim’ diyenler İzmir’in ormanlarının yanışında yeterli duyarlılığı göstermediler. THK yetkilileri çıksınlar ve açıklama yapsınlar. Uçaklarında arıza olmadığını açıklasınlar. Ve ‘Yangın söndürme uçakları arızalı’ diyen bakan gereğini yapsın istifa etsin.”

OYA ERSOY SORU ÖNERGESİ VERDİ

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da yüzlerce hektar alanın yok olması ile sonuçlanan  yangınla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

“Devletin kendi kurumlarından yangın söndürme uçakları talep etmek yerine özel şirketlerden ihale yolu ile yangın söndürme uçakları talep ettiği doğru mudur?” diye soran Ersoy, ayrıca Bakanlığın devlet kurumlarında mevcut olup yangın esnasında kullanılmadığı onun yerine özel işletmelerden yangın söndürme uçaklarının kiralandığı haberinin basında yer alması üzerine bu konunun da bakanlık tarafından ivedilikle cevaplandırılması gerektiğini ifade etti. (İzmir/EVRENSEL)


MUĞLA'DA İKİ FARKLI BÖLGEDE YANGIN

Milas'ta Akgedik Barajı yakınında yer alan çam ağaçlarıyla çevrili ormanlık alanda saat 11.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 6 helikopter havadan, arazöz ve orman işçileri ise karadan müdahaleye başladı. Yangının söndürme çalışmaları sürüyor.

Bodrum Mumcular Mahallesi'nde de saat 16.00 sıralarında orman yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen alevlere müdahale için Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait çok sayıda arazöz gönderildi. Milas'taki orman yangınında görev yapan 9 söndürme helikopterinden 1'i de Mumcular'a yönlendirildi. Söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürüyor. Yangını çıkış nedenin henüz belirlenemediği bildirildi.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, Çelik, “Her iki ilçede çıkan yangınlarda da iyi niyet aramıyoruz” dedi. 

Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçelerinde çıkan orman yangınlarını yönetmek için bölgeye gelen Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, basın açıklamasında bulundu. Muğla Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, üçüncü bir yangının ise helikopter piloturnun dikkati sayesinde büyümeden önlendiğini açıkladı. Çelik, "Biz her iki yangına müdahale ederken, saat 17.30 sıralarında Beçin orman deposunun yakınındaki ormanlığı da yaktılar. Helikopterimiz yakıtını alırken, alevi görerek hemen müdahale etti. Bu yangınların hiç birinde iyi niyet göremiyoruz. Yangınlarda tesadüf göremiyoruz. Sabaha kadar Milas ve Bodrum yangınlarını kontrol altına alacağımızı düşünüyorum” dedi.

Muğla'da çıkan iki yangında toplamda 100 hektardan fazla alanın yandığı belirtildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Irkçılık karşıtı mücadelesiyle tanınan Gazeteci Owen Jones saldırıya uğradı

SONRAKİ HABER

Ekrem İmamoğlu’nun seçim çalışmalarını destekleyen kütüphaneci depoya sürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...