17 Ağustos 2019 05:52

Savcı işkenceyle ilgili suç duyurusu hakkında 1 yıldır işlem yapmadı

Osmaniye 1 No’lu T Tipi Cezaevinde maruz kaldığı işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunan tutuklu Ferhat Demirbaş, savcılıktan yanıt alamıyor.

Fotoğraf:

Paylaş

Osmaniye 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde geçen yıl gardiyanlar ve cezaevi doktorunca darp edilen Ferhat Demirbaş, suç duyurusunda bulunmasına rağmen kamu görevlileri hakkında hala bir soruşturma başlatılmadı. İşkenceciler hakkında bir yıldır soruşturma açılmamasına tepki gösteren Demirbaş’ın avukatı Mehtap Sert, bu durumu devletin cezasızlık politikası olarak değerlendirdi. Sert, müvekkilinin yaşadıklarını şöyle özetledi:

“Müvekkilim koğuşta memurlarca darp edilen arkadaşını korumaya çalışıyor. Bunun üzerine ise memurlar müvekkilimi yerlerde sürükleyerek süngerli oda diye tabir edilen yere darp ederek götürüyorlar. Bu süngerli oda da Ferhat Demirbaş’ı falakaya yatırıyorlar. Dövüldükten sonra ise cezaevinin sağlık birimine götürülüyor. Doktor orada müvekkilimi tedavi etmek istemiyor.  Sadece ağrı kesici ilaçlar veriyor. Daha sonra ise müvekkilimi hücreye koyuyorlar. Müvekkilim orada ağrılara dayanamadığı için müdürle görüşüp, işkence edildiğini anlatıyor. Ve işkenceyle ilgili başvuruda bulunuyor. Müdür müvekkilimin tedavi edilmesi için tekrardan doktorun yanına gönderiyor. Ancak doktor, ‘Sizin bu ülkede yaşama hakkınız yok’ diyerek memurlarla birlikte muayene etmesi gereken bölümde müvekkilimi tekrar darp ediyor. Ertesi gün cezaevine gittiğimizde müvekkilimin çeşitli yerlerinde darp izleri vardı. Bu darp izlerini kayıt altına alarak cezaevi savcısıyla görüşmeye gittik. Müvekkilimizin öldürülme ihtimalinin olduğunu ve düşmanca hisle bu kişilerin davrandığını söylediğimiz de cezaevi savcısı müvekkilimi Kayseri T Tipi Kapalı Cezaevi’ne hemen nakletti.”

İşkence olayına ilişkin sorumlulukları olan gardiyanlar ve cezaevi doktoru hakkında Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı’na hem kendisinin hem de müvekkilinin suç duyurusunda bulunduğunu dile getiren Sert, suç duyurusu üzerinden bir yıl geçmesine rağmen savcılığın soruşturma açmadığını vurguladı. İşkenceyi yapanlar hakkında bir işlem yapılmaması, işlemsiz bırakılması, zamanaşımına uğratılmaya bırakılmaya çalışılması iktidarın şiddet politikalarının sonucudur diye değerlendiriyorum ve bu sebepten müdahale edilmiyor” diye konuştu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

İBB'den 'reklam geliri' alan TürkMedya'nın geliri kesildi

SONRAKİ HABER

“Önce Kürt ve muhalifler, şimdi de enstitü tasfiye ediliyor”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...