16 Ağustos 2019 12:06

Abdullah Öcalan’dan "Fırat’ın doğusu" mesajı: Sorun demokrasiyle çözülebilir

Abdullah Öcalan’la bayram görüşmesi yapan kardeşi, Öcalan’ın Suriye için çözümün savaş değil, barış olduğunun altını çizdiğini ve "Mesele insan kanının dökülmesiyle çözülmez" dediğini aktardı.

Fotoğraf: Mustafa Abadan/AA

Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, Kurban Bayramı dolayısıyla 12 Ağustos’ta İmralı Adası’na gitti. En son 5 Haziran’da Ramazan Bayramı nedeniyle Öcalan’la görüşen kardeşi, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde yaptığı görüşmenin detaylarını anlattı.

Öcalan, bayramın ikinci günü yaptığı son görüşmenin yaklaşık bir saat sürdüğünü söyledi. Sadece bayramlarda değil, iki haftada bir olan aile görüşme hakkının yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizen kardeş Öcalan, haklarının verilmediğini, açlık grevleri eylemleri sonrası kısmi olarak hakkın tanındığını belirtti. Öcalan’ın kendisinden ülke gündemini sorduğunu belirten Mehmet Öcalan, şunları söyledi: “3 gündem olduğunu söyledim. Birincisi Kuzey ve Doğu Suriye; ikincisi Pençe Harekatı; üçüncüsü de kurumlarda olan sorunlar, bununla bağlantılı olarak halk üzerinde artan baskılar. Halkın kendisinin sağlık durumunu merak ettiğini söyledim. O da bana ‘Sen beni görüyorsun’ dedi.”

TÜRKİYE EĞER SURİYE’YE GİRMEK İSTERSE DE BU ÇÖZÜM OLMAYACAKTIR

Mehmet Öcalan’ın aktardıklarını göre, PKK Lideri Abdullah Öcalan Kuzey ve Doğu Suriye’yle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Hem Türkiye zarar görür hem de oradaki halklar zarar görür. Savaş ile olmaz bir çözüme kavuşturulması gerekir. Türkiye eğer Suriye’ye girmek isterse de bu çözüm olmayacaktır. Doğrusu şu ki savaş bu halklara hiçbir şey getirmez. Suriye’de 20 yıl kaldım, oranın halkını iyi tanırım. Oradaki Arap aşiretlerini iyi tanırım, ilişkilerim vardı. Başta Arap aşiretleri ve halklara selamlarımı ilet. Sorun demokrasiyle çözülebilir. Hiçbir zaman savaşla çözüm olmamıştır.”

DİYARBAKIR BARIŞ ANNELERİ: SAVAŞ VE KAN SON BULSUN

Abdullah Öcalan’ın “Çözüm için hazırım” mesajı üzerine Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyeleri açıklama yaparak, “Yeter artık. Görüşmeler başlasın. Bu savaş ve kan son bulsun” çağrısında bulundu.

 Barış Anneleri Meclisi Üyesi Havva Kıran, yıllardır barış talep ettiklerini ve ölümlerin son bulması için bu taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi. “Savaşa karşı barış” sloganıyla yıllardır yürüttükleri mücadeleye değinen Kıran, “Ölümlerin durması için 20 yıldır, 50, 60 hatta 90 yaşlarındaki anneler sokaklarda barışı haykırıyor. Barış altın bir tahttır. O nedenle herkesin bu talebe sahip çıkması gerekiyor” çağrısında bulundu.

"ÇOCUKLAR ÖLÜM İÇİN DOĞMADILAR"

Öcalan’ın yaptığı barış çağrısının önemine dikkat çeken Kıran, “Öcalan sürekli barış söylemlerini yineledi. Barış için hazır olduğunu söyledi. Herkes kulağını ve gözünü açsın, bu çağrıya kulak versin. Yeter artık. Türklerin ve Kürtlerin çocukları ölüm için doğmadılar. Özgür bir yaşam için dünyaya geldiler. Bizler Barış Anneleri olarak barış söyleminin arkasındayız. Barış için biz de hazırız. Yakın bir zaman içinde bu devlet de adım atsın ve kalıcı bir barış sağlansın. Bir masada buluşulsun ve görüşmeler başlasın. Bu savaş ve kan son bulsun” diye konuştu.

 Annelere seslenen Kıran, “Hiçbir annenin yüreği yanmasın, gözyaşları akmasın. El ele verip bu savaşa karşı barışın önünü açalım” dedi.

"BU MEMLEKETE BARIŞ GELSİN"

Barış Anneleri Meclisi Üyesi Sultan Altan ise, anne olarak barışın sağlanmasını istediğini ifade ederek, “Öcalan’ın barış çağrısının dikkate alınması gerekiyor. Kimse ölmesin, yeter artık nereye kadar. Devletin artık adım atmasını istiyoruz. Bu memlekete barış gelsin. Gençlerimiz ölmesin” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İMO İzmir: Oy ve rant anlayışı depremin önüne geçti

SONRAKİ HABER

Hükümetin kamu emekçilerine teklifi yüzde 3,5+3 oldu, Memur-Sen kabul etmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...