16 Ağustos 2019 12:06

İMO İzmir: Oy ve rant anlayışı depremin önüne geçti

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 20. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada oy ve rant uğruna yeni imar barışlarının gündeme getirilmemesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 20. yıldönümü dolayısıyla şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İnşaat Mühendisleri Odasının yaşanan depremlerle ilgili değerlendirmeleri ve önerileri anlatıldı.

Toplantıda konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan deprem gerçeğini unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını ifade ederek, “Yapı üretim sürecinin asıl unsurlarından olan bir meslek odası olarak, başta yerel ve merkezi düzeyde ülkemizi yönetenler olmak üzere; her kurum, kuruluş ve imza sorumluluğunu üzerinde taşıyan her insanın bu günlerde bir kez daha düşünmesini istiyoruz” dedi.

“İZMİR VE ÇEVRESİ 1. DERECE DEPREM BÖLGESİ”

İzmir ve çevresinin 1. derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Marmara Depreminin 20. yılında kentimizde deprem riskine karşı neler yapıldı diye bakacak olursak, Radius Projesi İzmir için bir kazanç olmuştur. Türkiye’de böyle kapsamlı bir çalışma ilk kez kentimizde yapılmıştır. Elde edilen verilerle bir Deprem Afeti Senaryosu oluşturulmuş, ilimizin depreme karşı kırılgan noktaları, ilgili kamu ve özel kuruluşlara bildirilerek önlem alınması istenilmiştir” diye konuştu.

7-8 Aralık 2009 tarihlerinde yapılan Afet Riskini Azaltma Sempozyumu ve Radius Projesinde ortaya konan risklerin ne durumda olduğunun tartışıldığı ve sonuçlara varıldığını anlatan Erdoğan, Yapı Stoku Envanteri, örgütlenme, eğitim, ulaşım, haberleşme, içme ve atık suyu, göletler ve barajlar, tarihi yapılar, planlama ve kentsel yenileme gibi ana başlıklarda alınan kararlara değindi.

“İLİMİZİN AFET MÜDAHALE PLANI YAPILMIŞTIR”

Erdoğan, “İlimizin afet müdahale planı yapılmıştır. Odamızın da çözüm ortağı olduğu planda, yılda bir masa başı tatbikatları yapılmaktadır. Ayrıca bizim koordinatörlüğümüzde Hasar Tespit eğitimleri ilgili kurumlar ile birlikte düzenlenmiştir. Ancak koordine eksikliği halen devam etmekte ve afet anında kullanılacak “Aydes” programının işlevsel hale getirilmesi yapılamamıştır” dedi.

“DEPREM ZARARLARINI AZALTMAK İÇİN HAZIRLANAN RAPORLAR UYGULANMIYOR”

Yeni bir Bina Deprem Yönetmeliği’nin yayımlandığını, zemin durumunun ve fay hatlarının bilindiğine dikkat çeken Erdoğan, “2004 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın yapmış olduğu '1. Deprem Şurası' ve yine 2009 yılında aynı Bakanlığın yapmış olduğu 'Kentleşme Şurası'na çok sayıda bilim insanı ve uzman katılmış ve son derece önemli çalışmalar yapılmıştır. Fakat devlet bürokrasisinin sürekli olarak değiştirilmesi ve liyakat ölçüsüne bağlı kadrolar yerine söz dinleyen ve arka bahçe olan kadroların göreve getirilmiş olması, ayrıca rant anlayışının depremin önüne geçmesi nedeniyle deprem zararlarını azaltmak ve planlı bir kentleşmeyi sağlamak için hazırlanan raporlar uygulama alanı bulamamıştır” diye konuştu.

“OY VE RANT UĞRUNA YENİ İMAR BARIŞLARI GÜNDEME GETİRİLMEMELİDİR”

Radius Projesinin güncellenebilmesi için İzmir’in “Yapı Stoku Envanteri”nin çıkarılması gerektiğini belirten Erdoğan, “8 Haziran 2018 tarihinde çıkarılan imar barışı ile kaçak yapılaşmaya göz yumulmuş niteliksiz mühendislik hizmeti almayan yapı güvenliğini vatandaşının vicdanına teslim eden bir yapı stoku ortaya çıkmıştır. Oy ve rant uğruna yeni imar barışları gündeme getirilmemelidir. Yakın zamanda Denizli’de de yaşadığımız gibi deprem her an olabilmektedir. Deprem bir doğa olayıdır, depremi afete dönüştüren ise yıkılan yapılardır. Yapıların yıkıcı etkisini azaltmak için; mevcut yapı stokunun iyileştirilmeli, onarılmalı ve güçlendirilmelidir. Yeni yapılacak olan yapılar; bilimin, tekniğin ve mühendisliğin ortaya koyduğu ilkeler çerçevesinde inşa edilmelidir. Bu nedenle proje üretim sürecinden yapı üretim sürecine tüm evreler, konusunda uzman mühendisler tarafından denetlenmelidir” dedi.

Ayrıca bazı kamu kurumları, yerel yönetimler, afet dernekleri ve TMMOB’ye bağlı odaların İzmir Şubeleri “Marmara Depremi'nin 20 yılında İzmir depreme hazır mı?​” başlığı altında 21 Ağustos Çarşamba günü saat 18.00’da İzmir Mimarlık Merkezi’nde panel düzenleyecek. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Osmaniye Cezaevindeki mahpuslar: “Gardiyanlar koğuşa girip bizi darbetti”

SONRAKİ HABER

Abdullah Öcalan’dan "Fırat’ın doğusu" mesajı: Sorun demokrasiyle çözülebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...