18 Ağustos 2019 06:49
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ağustos 2019 06:56

Kanadalı kurumlara Kaz Dağları mektubu: Birlikte mücadele edelim

İzmir Barosu, Kaz Dağları'ndaki altın madeni faaliyetine karşı Kanada Başbakanı ve Kadana barolarına birlikte mücadele çağrısı yaptı. Demokrasi İçin Birlik de Kanadalı 39 kuruma mektup gönderdi.

Kaz Dağı

Fotoğraf: Çanakkale Belediyesi

Paylaş

İzmir Barosu, Kaz Dağları’nda Kanadalı madencilik şirketi Alamos tarafından sürdürülen ve kamuoyu tarafından büyük tepki ile karşılanan altın madeni faaliyetine karşı birlikte mücadele etmek için Kanada baroları ve hukuk örgütleri ile başta Kanada Başbakanı Justin Trudeau olmak üzere siyasi parti temsilciliklerine birer mektup gönderdi.

Demokrasi İçin Birlik, aralarında Kanada Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğunun da bulunduğu, Kanada'nın çevre ile ilgili bakanlıkları, yarı resmi çevre kuruluşları ve STK'lerin de içinde bulunduğu 39 adrese mektup gönderdi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI YAPILDI

Kanada Barosu, Ontario Barosu, Quebec Barosu, Toronto Avukatlar Örgütü, Ottawa Barosu, Montreal Barosu, Kanada Çevre Hakları Örgütü, İnsan Hakları İçin Kanadalı Avukatlar Örgütü ile başta Kanada Başbakanı Justin Trudeau olmak üzere mecliste temsil edilen siyasi parti ve temsilcilerine yollanan mektupta Kaz Dağları’nda yaşanan çevre katliamına karşı hem Kanada’da hem de Türkiye’de ortak hukuk mücadelesi çağrısı yapıldı.

İZMİR BAROSUNUN KAZ DAĞLARI MEKTUBUNA KANADA'DAN YANIT GELDİ

Kanada Başbakanlık Ofisi, İzmir Barosuna yolladığı yazı ile Kaz Dağları konusunda kendilerine yapılmış başvuruyu dikkatle incelediklerini bildirerek İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel'e teşekkürlerini iletti.

“KANADA TİCARET BAKANI SORUMLULUK ALACAK”

Kanada Başbakanlık Ofisi İletişimden Sorumlu Müdürü M. Bredeson'ın kaleme aldığı metinde Kaz Dağları'nda devam eden Kanadalı Alamos Altın Şirketi'nin faaliyetlerine dair İzmir Barosunca kendilerine gönderilen mektubun Kanada Uluslararası Ticareti Çeşitlendirme Bakanı James Gordon Carr'a iletildiği ve Bakan Carr'ın konuyu ayrıca değerlendireceği bildirildi.

BAŞBAKAN TRUDEAU İZMİR BAROSUNA TEŞEKKÜR ETTİ

Kanada Başbakanlık Ofisi tarafından yollanan açıklamada Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun İzmir Barosunun Kaz Dağları'ndaki altın madeni çalışmaları hakkındaki kaygılarını iletmesinden son derece memnun olduğu belirtilerek mektup için baroya teşekkürleri sunuldu.

İŞBİRLİĞİ BÖLGE HALKININ SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKINI KORUMAMIZI SAĞLAYACAKTIR

Çağrı mektubunda, “Sizi, Alamos Altıncılık A.Ş tarafından Kaz Dağları’nda insan yaşamına, hayvan ve bitkilerin hayatına ve bölgemizin sonraki nesillerinin geleceğine karşı sürdürülmekte olan madencilik faaliyetlerine karşı birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Çok güçlü şekilde inanıyoruz ki, sizinle birlikte Kanada ve Türkiye’de başlatmayı hedeflediğimiz hukuki ve toplumsal mücadele, bölge insanının sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını korumamıza yardım edecek ve bu işbirliği aynı zamanda Kanada ve Türk halkları arasında sonsuza dek sürecek kopmaz bir bağ kurmamızı sağlayacaktır” ifadelerine yer verildi.

Yöre halkı tarafından başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti”ne de destek veren İzmir Barosu, Kanada baroları ve hukuk örgütleri ile ortak çalışmalar yürüterek sağlıklı çevrede yaşama hakkının korunması için her iki ülkede hukuki girişimlerde bulunmayı hedefliyor.

Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, söz konusu maden şirketi hakkında Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya geçtiğimiz haftalarda bir mektup göndermişti.

Kanada Başbakanı Trudeau’nun özel kaleminden cevap geldi. Söz konusu durumun Kanada Uluslararası Ticaret Çeşitlendirme Bakanı James Carr’a iletildiği belirtildi. Gelen cevapta, “Sevgili Bay Baraner, Başbakan Justin Trudeau adına yazışmalarınızı üstlendiğimi belirtiyorum. Yorumlarınızın / haberleriniz dikkatli bir şekilde görüntülendiğinden emin olun. Belirttiğiniz sorun James Carr’ın (Uluslararası Ticaret Çeşitlendirme Bakanı) portföyünde olan bir konu. Bu maili Bakan Carr’a iletiyorum. Yazıp zaman ayırdığınız için teşekkürler” ifadeleri yer aldı.

DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK KAZ DAĞLARI İÇİN KANADALI 39 ADRESE MEKTUP GÖNDERİYOR

Demokrasi için Birlik (DİB) 15 Ağustos'ta, aralarında Kanada Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğunun da bulunduğu, Kanada'nın çevre ile ilgili bakanlıkları, yarı resmi çevre kuruluşları ve STK'lerin de içinde bulunduğu 39 adrese mektup göndererek, Kanadalı Alamos şirketi tarafından Kaz Dağları'nda sürmekte olan katliam niteliğindeki siyanürlü altın madenciliği konusunda duyarlılığa ve direnen yöre halkına destek olmaya çağırdı.

"Konunun Kanada devletini doğrudan ilgilendirmediğini bilmekle birlikte, yine de çevre duyarlılığı konusundaki yüksek bilincine güvenerek, bize destek vereceğinize inanıyoruz" denilen mektupta, dünya yurttaşı anlayışıyla, uluslararası kamuoyunda farkındalık oluşturmak için desteklerine ihtiyaç olduğu dile getirildi. (HABER MERKEZİ)

{{384858}}

ÖNCEKİ HABER

Bütçe ocak-temmuz döneminde 68,7 milyar lira açık verdi

SONRAKİ HABER

İki patlamadan sonra Danimarka-İsveç sınırındaki kontrolleri artırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...