14 Ağustos 2019 13:19

Bakan Pakdemirli'den Hasankeyf'teki tarih katliamına konfor kılıfı

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Hasankeyfliler, modern evlerde yaşamlarını konforla sürdürecek" diyerek yeni Hasankeyf’i övdü.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli | Fotoğraf: Sinan Harmancı/DHA

Paylaş

Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan insanlığın ortak mirası olarak adlandırılan Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı, kamuoyundan gelen bütün tepkilere rağmen geçtiğimiz haftalarda su tutmaya başladı. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi’nin defalarca yaptığı “Hâlâ Hasankeyf için geç değil” açıklamasına rağmen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, “Hasankeyfliler, modern evlerde yaşamlarını konforla sürdürecek” diyerek yeni Hasankeyf’i övdü. Öve öve bitiremediği yeni Hasankeyf için Pakdemirli, daha geniş alana inşa ettiklerini ve yeşil alanı arttırdıklarını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce inşa edilen Ilısu Barajı’nın sular altına bırakacak Hasankeyf ilçesinin yeniden inşası kapsamında çalışmalarda sona gelindi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin  yaptığı yazılı açıklamada, Ilısu Barajı’nın tamamlanmasıyla sular altında kalacak Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yerinde tamamlanan 710 konutun hak sahiplerine teslim edildiğini, ticaret merkezindeki 98 iş yerinin anahtarlarının da hak sahiplerine dağıtıldığını açıkladı.

GENİŞ ALANA İNŞA ETMİŞLER, DAHA YEŞİLMİŞ

Projeyle Hasankeyf’in Türkiye’nin gözde ilçelerinden olmasını hedeflediklerini iddia eden Pakdemirli, “Eski Hasankeyf’in yerleşim alanı 500 dekar iken, yeni yerleşim yeri yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki 3 bin dekar alana inşa edildi. Yeşil alan miktarının arttığı yeni yerleşim yerinde, kaymakamlık, belediye hizmet binası, ilçe jandarma komutanlığı, ilçe emniyet müdürlüğü, Batman Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, 25 yataklı Hasankeyf Devlet Hastanesi gibi çok sayıda kurum hizmet vermeye başladı” dedi.

Yeni yerleşim yerinin bölge mimarisine uygun inşa edildiğini ileri süren Pakdemirli, “Yatay mimarinin uygulandığı alanda Hasankeyfliler, 30-40 metrekarelik evler yerine 160 metrekarelik tek katlı müstakil modern evlerde yaşamlarını konforla sürdürecek” dedi.

TAŞIMAYLA TARİHE SAHİP ÇIKMIŞLAR

Yeni Hasankeyf’te tarihi eserlerin sergileneceği kültürel ve eğitim alanı oluşturulduğunu, böylece tarihe de sahip çıkıldığını iddia eden Pakdemirli, böylelikle yörenin tarihi ve kültürel geçmişinin sergileneceği büyük bir turizm yeri olarak planlandığını ifade ederek, “Bugüne kadar yaklaşık 500 milyon, yani yaklaşık yarım milyar liralık yeniden yerleşim ödeneği de TOKİ Başkanlığına aktarıldı” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Altınordu İlçe Örgütü'nden fındık açıklaması: Serbest piyasacılar memnun

SONRAKİ HABER

Fındıklı Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa