13 Ağustos 2019 23:10

Kayseri'deki kamu işçileri: Bayramımızı zehir ettiler

Kayseri’de demir yolu, kara yolu ve askeri iş yerlerinde çalışan işçiler, kamu işçileri çerçeve sözleşmesinde yüzde 8+4 zam oranına imza atılmasına öfkeli: Hakkımızı helal etmiyoruz!

Fotoğraf: AA

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

KHK ile geçişleri yapılanlar dahil edildiğinde 500 bin işçiyi ilgilendiren kamu işçileri çerçeve sözleşmesinde, bayram günü alelacele yapılan bir toplantıyla, yüzde 8+4’e imza atılmasına kamuda çalışan işçiler tepki gösterdi. Kayseri’de görüştüğümüz demir yolu, kara yolu ve askeri iş yerlerinden işçiler “Bayramımızı zehir ettiler” dedi.

Sözleşme imzalanmadan önce görüşlerini aldığımız Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçiler, sürecin kötü bir anlaşmayla biteceğini düşündüklerini ifade etmişti. Kamu işçileri, Türk-İş’in söylemlerinin arkasında duracak bir noktada olmadığını, söylemlerin göstermelik olduğunu söylemişti.

Anlaşma sonrası görüştüğümüz bir kara yolu işçisi, “Krizin olduğu bir ülkede böyle bir anlaşma ile geçinecek, çocuk okutacak, ihtiyaçlarını rahatça karşılayacak olan Hükümet yetkilisi var mı? Yapılan anlaşmayla bayramımızı zehir etti. Ergün Atalay, grev diyerek övünüyordu. Ne oldu grevlere? 8+4’e neden imza attın? Hakkımı helal etmiyorum” dedi.

Ergün Atalay’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi sonrası imza attığını hatırlatan askeri iş yerinde çalışan bir işçi de “Erdoğan ile görüşülmeseymiş bu bile alınmayacakmış denilerek algı yaratılıyor. İyi bir anlaşma mı yapıldı ki övünülüyor? Enflasyon oranını bile karşılamıyor yapılan anlaşma. Geçim giderek zorlaştı. Beklenen zaten buna yakın bir anlaşmaydı. Sadece grev diyerek işçileri oyaladılar” diye konuştu.

"KENDİLERİNE GELİNCE BÜTÇE VAR İŞÇİYE GELİNCE KISITLI"

İşçilerin sesini çıkartması gerektiğini söyleyen demir yolu işçisi ise “Eylem planı açıklayan sendikamız, ne hikmetse yüzde 1 artışa razı oldu. Devletimizin bütçesi kısıtlı diyen nadir de olsa arkadaşımız var. Devletin bütçesi hep işçiye gelince mi kısıtlı oluyor? Cumhurbaşkanı’na yüzde 26 zam. Bülent Arınç’a 5 bin TL zam. İşçiye gelince bütçe kısıtlı… Umudumuz başka bahara kalmadan sesimizi çıkarmalıyız” ifadelerini kullandı.

"HAKKIMI HELAL ETMİYORUM"

Enflasyon altında ezildiğini ifade eden başka bir demir yolu işçisi ise şöyle konuştu: “Enflasyon altında bir anlaşmaya imza atmak işçiyi satmaktır. 7+4 iken kabul etmeyip, 8+4’e imza atmaya anlam veremiyorum. Kazanım mı olmuş oldu? Hayır. Buradan sendika merkezine sesleniyorum. Hem hükümet hem de sendika yöneticileri, kamu işçisi ücretiyle birkaç ay geçinin bakalım güzel bir hayat yaşayabiliyor musunuz? İşçiyi satanlara, kendi işçisini düşünmeyenlere bu bayram günümüzü zehir edenlere hakkımı helal etmiyorum.”

"BİREYSEL DEĞİL, TEPKİMİZİ ORTAKLAŞA GÖSTERELİM"

Görüşmeler sürerken eylem kararı aldığını duyuran Türk-İş Genel Merkezine tepki gösteren başka bir işçi ise “İki saat iş bırakmak, temsilcilerle açıklama yapmak, hükümetin dikkatini çeker mi? Benim bile dikkatimi çekmiyor, hükümetin niye çeksin? Kamu işçileri açısından grev denince hayatın birkaç günlüğüne de olsa durması demektir. Sendika merkezi hayatı durdurmadı, bizim hayatımızı durdurdu. Bireysel olarak tepkimizi hep gösteriyoruz. Ama ortak tepkimizi göstermezsek daha çok kötü anlaşmalara imza atılacak” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

"Hasankeyf’ten Munzur’a, Kaz Dağları’na mücadele alanı oluşturulmalı"

SONRAKİ HABER

Türk-İş üyesi işçiler: Başka bayramlara dememek için…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa