13 Ağustos 2019 11:02

İtalya’da hükümet krizi: Sağ partiler erken seçim için birleşti

İtalya’da koalisyon hükümeti arasındaki çatlak üzerine bir araya gelen sağ partiler erken seçim çağrısına destek verdi. Güven oylaması için tüm senatörler Roma'ya çağrıldı.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

İtalya’da koalisyon ortağı ırkçı Lig Partisi Lideri Matteo Salvini’nin hükümetten desteğini çekmesiyle ülkede başlayan siyasi kriz derinleşiyor. Senatodaki parti grup liderlerinin güven oylamasının tarihiyle ilgili görüş birliğine varamaması sonrası tatiller iptal edilerek tüm senatörler başkent Roma’ya çağrıldı.

SALVİNİ ERKEN SEÇİM DEDİ

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı olan Matteo Salvini’nin geçen perşembe günü erken seçim isteğiyle baş gösteren ve Lig Partisinin geçen cuma günü Başbakan Giuseppe Conte için güvenoyu talep etmesiyle zirveye çıkan krizde takvimin nasıl işleyeceği belli olmaya başladı.

Senato Başkanı Maria Elisabetta Casellati’nin dün Senatoda temsil edilen parti grup başkanlarıyla yaptığı görüşmede, grup başkanları aralarında anlaşamadı.

Bunun üzerine Casellatti, güven oylamasının tarihini belirlemek üzere Senato Genel Kurulunu dün akşam toplantıya çağırdı.

Parti grup başkanları, Başbakan Conte’nin 20 Ağustos Salı günü genel kurula bilgi vermesi hususunda ise mutabık kaldı.

SAĞ PARTİLER BİRLEŞTİ

Senatodaki grup başkanlarının toplantısında hükümet ortağı popülist 5 Yıldız Hareketi (M5S), ana muhalefetteki Demokratik Parti (PD) ve diğer küçük partiler, seçim konusunda yavaş bir takvim uygulanmasından ve kriz çıkaran Salvini’nin bir açıklama yapmasından yana tavır alırken, sağ partiler ise birlikte hareket ederek bir an önce seçime gidilmesini talep ediyor.

M5S lideri aynı zamanda Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma ve Çalışma Bakanı Luigi Di Maio yaptığı açıklamada, koalisyon ortakları Lig’in Lideri Salvini’ye yüklenerek, ülkeyi riske attığını söyledi.

Bu arada, ana muhalefetteki PD ise kendi içinde ikiye bölünmüş durumda. Parti Lideri Nicola İngaretti partinin birlik içinde hareket etmesi için çağrı yaparken, partide halen etkili bir konumda olan Eski Başbakan Matteo Renzi ise M5S ile ittifak olasılıklarının aranabileceğini savunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Üçlü zirve Eylül’de Suriye anayasası gündemiyle toplanacak

SONRAKİ HABER

Elde kalan kurbanlığı Et ve Süt Kurumu alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...