09 Ağustos 2019 09:04

Irkçı afiş asan esnafa 1000 lira para cezası verildi, 'uyarı' cezasına çevrildi

Denizli'de vitrinine “İran, Suriye, Afgan müşteri bu dükkana giremez, alışveriş yapamaz, girerse bu mekanda dayak yer” yazılı afiş asan esnafa ceza verildi.

Denizli'de dükkan camına asılan afişte ırkçı ifadeler yer aldı. Fotoğraf, bir mülteci tarafından Evrensel'e gönderilmiştir.

Paylaş

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), vitrinine “İran, Suriye, Afgan müşteri bu dükkana giremez, alışveriş yapamaz, girerse bu mekanda dayak yer” yazılı afiş asan esnafa ceza verdi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre TİHEK, Denizli’ye giderek esnafın ifadesini aldı. Esnaf İ.O., savunmasında Suriyeliler hakkında basında çıkan olumsuz haberler nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu, afişi asarken de alkollü olduğunu öne sürdü.

TİHEK, esnafa ‘ayrımcılık yasağı’ kapsamında 1000 lira para cezası verdi ancak esnafın ‘pişmanlığı’ nedeniyle ceza ‘uyarı’ya çevrildi.

TİHEK’in kararında bir kişinin ırkı nedeniyle kamuya açık hizmetlere erişiminin engellenemeyeceği vurgulandı.

Esnaf hakkında Denizli 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan açılan davası sürüyor.

NE OLMUŞTU?

Denizli Merkezefendi ilçesi Çınar mevkiine yakın bir tostçunun dükkanının camına asılı olan ve bir mültecinin fotoğrafını çekip Evrensel'e gönderdiği afişlerde, “İran, Suriye, Afgan müşteri bu dükkana giremez, alışveriş yapamaz, girerse dayak yer” yazıları bulunuyordu.

Fotoğrafları çeken mülteci fotoğraflara ilişkin, “Irkçılık Denizli’de yaygınlaşıyor, bu tür ırkçı eylemlilikler artış gösteriyor. Sarayköy, Karşıyaka, Kale ardından şehrin merkezinde bu. Başka yerde de denk geldim. Bu insanlık değil!” yorumunda bulunmuştu.

Haberimiz üzerine dükkanına ırkçı afişi asan esnafa tepki yağmış ve dövizi asan İ.O. gözaltına alınmıştı. Dükkanın camındaki afişler kaldırılmış, İ.O, ifadesi alınarak serbest bırakılmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kamu işçisine yüzde 7+4 zam teklif edildi, Türk-İş eylem kararı aldı

SONRAKİ HABER

Sel felaketi yaşayan Araklı'da HES projesi için onay verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...