06 Ağustos 2019 10:19
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ağustos 2019 11:06

Aydın’da JES ihalesine katılan olmadı ama tehlike geçmiş değil

Aydın’da 64 JES için açılan ihaleye hiç bir şirket katılmadı. İhale 2 gün daha devam edecek. Bölge halkı ise JES'lere karşı ihale salonu önünde nöbette.

Fotoğraf: AYÇEP

Paylaş

Özer AKDEMİR

Aydın'da dün ve bugün yapılan 64 jeotermal sahasının ve mineralli suların kiralanması ihalesine hiçbir şirket katılmadı. Bu durumun ihalelere yönelik yoğun tepkinin bir sonucu olarak değerlendiren Aydın Çevre Platformu, yine de tehlikenin geçmediği görüşünde. İhaleler iki gün boyunca devam edecek.

KÖYLÜLER KAPIDA NÖBET BEKLİYOR

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, jeotermal ihalelerinin olduğu gün Efeler kaymakamlığı önünde köylülerin ve jeotermala karşı direnen Aydınlıların toplandığını belirterek, “Düdüklerle, ıslıklarla ihaleleri protesto ettik. Vali yardımcısı da gelen izleyin katılan kimse yok dedi. Bu aslında verilen mücadelenin, gösterilen tepkinin bir sonucu. İhaleye girmek isteyen bir firmaya ki kendileri gıda üzerine iş yapıyor, 'eğer girerseniz bir kişi bile sizden birşey almaz. Bunu herkese anlatırız' diye tepki gösterdik. Onlarda kimse girmezse biz de girmeyiz diyerek ihaleye girmedi" diye konuştu. İhalenin yapılacağı yerde sabah saatlerinden itibaren Kızılcaköy, Yılmazköy başta olmak üzere JES'lere karşı mücadele eden köylülerin toplandığını ve nöbet tuttuğunu aktaran Vergili, "İhalelerin yapılacağı iki gün boyunca bizi nöbetimiz de devam edecek burada” dedi.

TEHLİKE GEÇMİŞ DEĞİL

İhale toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunan AYÇEP Yönetim Kurulu üyesi Av. Hicran Danışman, “Resmi gazetede duyurulan ilandaki yerlerin ihalesi aslında yapılmış, üç yılda bir de yapılıyormuş. İhale numarasının yanındaki tarih aslında buraların daha önce satıldığını gösteriyor. Yani yeraltı kaynak suları satılmış. Buralar nasıl satılıyor, hepsi özel mülk dediğimizde, özel mülkün altındaki su bunlar diye yanıt veriyorlar. Satın alan firma 4 yıl yasal süresi içinde burada herhangi bir işlem yapmadığı taktirde bu hak düşüyor ve yeniden ihaleye çıkıyor. Bugün ve önümüzdeki 2 gün içinde yeniden ihaleye çıkacak” dedi. Bu ihalelere duyurunun ardından başvuran şirketlerin olduğunu, parası yatırıp ihale dosyasını aldıklarını aktaran Danışman, “Ancak bugün katılmadılar. Nedenini bilmiyoruz, belki tepkiler üzerine belki başka bir nedenle bugün ihaleye katılmak için talepte bulunmadılar. Ancak jeotermal kanununda şöyle bir madde var; ‘ihalelere başvuru olmaması halinde bu sahalar ilk iş gününde aramalara açık hale gelir’ deniyor. Yani ihaleye girmeyen firmalar ilk iş gününde başvuru yaparlarsa bedelsiz olarak bu sahaları alabilecek. Yani hala aslında tehlike geçmiş durumda değil.”

TETİKTE OLMALIYIZ

Bununla birlikte buraların şirketlerin eline geçmemesi için valiliğin kendi adına buraları tescil etmesinin sök konusu olduğunu belirten Danışman, bu durumda da halk olarak tetikte olmamız gerekiyor. Çünkü valilik devam eden süreç içerisinde herhangi bir şirkete buraya satabilir. Bu süreçleri yakından takibe devam etmek zorundayız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Hiroşima'nın 74. yılında nükleer santrallere karşı mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

ORÇEV'den Fatsa'daki siyanürcü şirketin alanını genişletmesine karşı kampanya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...