04 Ağustos 2019 07:32
Son Güncellenme Tarihi: 04 Ağustos 2019 08:43

İYİ Parti 4. Olağanüstü Kurultayı | MHP'den İYİ Partinin listesine yaylım ateşi

İYİ Parti 4. Olağanüstü Kurultayı tamamlandı. Kurultayda Merkez Yönetim Kurulu ve Genel İdare Kurulu seçimleri yapıldı. Bahçeli'nin "davet"ine ise yanıt verilmedi.

Fotoğraf: Metin Aktas/AA

Paylaş

İyi Partinin tüzüğünü güncelleme ve parti yönetimini yeniden belirleyeceği 4. Olağanüstü Kurultayı tamamlandı. Liderlik tartışmasının yaşanmadığı İYİ Partide gerçekleştirilen olağanüstü kurultayda Genel İdare Kurulu (GİK) asil üye sayısı 50’ye düşürüldü.

İYİ Parti kurultayı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin üst üste yaptığı açıklamaların gölgesinde geçti. Kurultaydan hemen evvel, MHP’den "ülküdaşlara" davet geldi. Ancak davete karşılık alamayan MHP bu kez kurultayı ve çarşaf listeyi yaylım ateşine tuttu. Listeyi darbeci ilan etti. Akşener’i de ‘FETÖ’cü.

Kurultay’da 1060 delegeden 793 delege oy kullandı, 759 oy geçerli sayıldı. GİK seçiminde en fazla oyu İYİ Parti kurucuları arasında bulunan ve Eğitim, Kültür ve Sanat Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Berna Sukas aldı. Hukukçu olan Sukas, 793 delegenin 536’sının desteğiyle kurultayda en çok oyu alan isim oldu.

Sukası’ı 510 oyla İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, 505 oyla İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray izledi.

GRUP’TAN AYRILAN YAVUZAĞIRALİOĞLU LİSTEDE

İYİ Parti kongresinden hemen önce Meclis Grup Başkanvekilliği görevinden ayrılarak Genel Başkan Yardımcılığı’na getirilen İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu ise 463 oyla GİK’e 5’inci sıradan girdi.

KORAY AYDIN, CİHAN PAÇACI LİSTEDE

Başkanlık Divanı’nda görev yapan Şenol Sunat ve Ahmet Ersagun Yücel asıl GİK listesine giremedi. Aralarında Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın ve Genel Sekreter Cihan Paçacı’nın olduğu diğer Başkanlık Divanı üyeleri ise yeni GİK’de de yer aldı.

DURMUŞ YILMAZ ADAY OLMADI

İYİ Partinin kuruluşundan bu yana danışman ve genel başkan yardımcısı olarak görev yapan eski Merkez Bankası Başkanı Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz son GİK seçiminde aday olmadı. Yeni kurulacak bir siyasi partiye katılacağı iddialarını reddeden Yılmaz, daha çok gencin parti yönetiminde yer alması gerektiğini söyledi. Genel Başkan Yardımcılığı görevinden kendi isteğiyle istifa eden Ümit Özdağ da GİK için aday olmadı.

BAŞKANLIK DİVANI BELİRLENECEK

Tüzük değişikliği ile 80’den 50’ye düşen GİK üyeleri arasından Başkanlık Divanı üyeleri seçilecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in bu hafta Başkanlık Divanı üyelerini belirleyerek kamuoyuna duyurması bekleniyor.

Bahçeli ilk olarak İYİ Parti’yi terör örgütleri ile işbirliği yapmakla suçladı. Daha sonra da Twitter aracılığıyla İYİ Parti’nin kurultayını adres göstererek eski dava arkadaşlarına bu partiden ayrılma çağrısında bulundu. Bahçeli’nin İyi Partililere yaptığı ‘davet’ açıklamasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmeden hemen sonra gelmesi dikkat çekmişti. Üst üste yapılan bu açıklamaların ardından gözler İYİ Partiye döndü. Dün gerçekleşen kurultayda bir sürpriz olabilir mi sorusu akıllara geldi. Ancak, kurultay günü partiden bir ayrılık-istifa duyurusu olmadı.

MHP’DEN YAYLIM ATEŞİ: YURTTA SULH LİSTESİ!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘davet’ açıklamasının ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’dan kurultayın tamamlandığı saatlerde ‘tehdit’ ve hedef gösterici açıklamalar geldi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, kişisel Twitter hesabından "Kışkırtmalar sonucu olayların istenmeyen bir seyir izlemesinin, böyle giderse cereyan edebilecek tatsız vakaların ve bunların yol açacağı vahim gelişmelerin baş sorumlusu, kendisi olacaktır" ifadelerini kullandı.

Semih Yalçın, “Milliyetçi Ülkücü Hareket içinde fısk ve fücurla uğraşıp sonra da aramızdan ayrılanların iflah olduğu nerede görülmüştür? Kışkırtmalar sonucu olayların istenmeyen bir seyir izlemesinin, böyle giderse cereyan edebilecek tatsız vakaların ve bunların yol açacağı vahim gelişmelerin baş sorumlusu, kendisi olacaktır. MHP, milliyetçi-ülkücü hareket mensuplarının iradelerinin teminatı altındadır. Ülkücü Hareket Devlet Bahçeli liderliğinde en güçlü dönemini yaşıyor ve yaşayacaktır” dedi.

Yalçın’ın açıklamasında İYİ Parti’ye dönük "darbeci" yaftalaması da vardı. Yalçın İYİ Partiyi "FETÖ" ile ilişkilendirdi, oluşan çarşaf listenin de 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren darbecilerden olduğunu öne sürdü. Yalçın şöyle dedi: “Bizden söylemesi: Okyanus ötesinden gelen soğuk rüzgârlarla şişen ip balonu beceremedikleri bu kurultaylarıyla patlamak üzeredir. Çarşaf listeleri adeta “Yurtta Sulh Konseyi”nin isimlerinden ibarettir. Kendinde liderlik vehmeden bu hanımefendinin ve açtığı politika dükkânının ipliği artık pazara çıkmıştır. Zaten millet, ipin ucunun kimin elinde olduğunu görmüştür. Millet, bu hanımın makarasındaki ipi kimin ürettiğini de biliyor… Bu hanımefendinin ve açtığı politika dükkânının ipliği artık pazara Yalçın ayrıca İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i kadın olmasından dolayı da hedef aldı: Kendi fıtratına aykırı fiillerde bulunarak Türk kadınlarının sevecen, merhamet dolu ve müşfik hissiyatına; çocuklarımızın ilk öğretmenleri mevkiinde sergiledikleri annelik hassalarına; toplum hayatını dengeleyen haysiyetine düşkün, vakur ve onurlu duruşlarına zarar vermektedir?

2 YILLIK SİYASİ HAYATA 5 KURULTAY SIĞDIRDI

İYİ Parti kurulduğu Ekim 2017'den bu yana 2 seçim geçirdi. İYİ Parti, yaklaşık 2 yıllık siyasi ömrüne 1'i olağan olmak üzere 4. olağanüstü kurultayla birlikte 5 kurultay sığdırdı.

4. Olağanüstü Kurultay'ında GİK seçimi ilk kez, delegenin istediği isimlere oy vermesini sağlayan "çarşaf liste" ile yapıldı. Akşener, "anahtar liste" çıkarmadı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde büyük hayal kırıklığı yaşayan ve partisi içindeki karışıklıklarla sarsılan Akşener, seçimden sonra istifa resti çekmişti. Ancak partililerin ısrarı sonucunda genel başkanlığa dönüş yapmıştı.

Akşener ve ekibi, yerel seçim sürecini aynı zamanda partiyi yapılandırma olarak tamamlamıştı. Mayıs ayında tüzük kurultayı toplanarak, kapsamlı bir tüzük değişikliğine gidilmişti. (HABER MERKEZİ)


MHP’YE GEÇTİLER

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı üzerine Kocaeli’de İYİ Partili iki isim MHP’ye katıldı. Kocaeli’de İYİ Parti kurucular kurulu üyesi olan Mehmet Duran Yılmaz ve İYİ Parti Gebze İlçe Başkan Yardımcısı Muhammet Ateş, MHP’ye geçti. MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, parti binasında Yılmaz ve Ateş’e rozetlerini taktı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da elektrik akımına kapılan inşaat işçisi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Dünya Turu | Brezilya cezaevleri ‘öldürülebilir’ yoksulları depolama alanıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa