02 Ağustos 2019 22:14

Êzidîlerin travması devam ediyor

Şengal'de, IŞİD tarafından binlerce insanın öldürüldüğü, kadınların kaçılarak köle pazarlarında satıldığı, yüzbinlerce kişinin göçe maruz bırakıldığı Êzidî Katliamı 5’inci yılına girdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Berhat DENİZ
Diyarbakır

Şengal’de, IŞİD tarafından binlerce insanın katledildiği, kadınların kaçılarak köle pazarlarında satıldığı, yüzbinlerce kişinin göçe maruz bırakıldığı Êzidî Katliamı 5’inci yılına girdi. Evrensel’e konuşan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, 5 yıla rağmen travmanın devam ettiğini söyledi.

Irak’ın Musul kentine Haziran 2014’te saldırarak kenti ele geçiren IŞİD, Ağustos ayında da Êzidîlerin yaşadığı Şengal’e saldırdı. Binlerce insanın katledildi, kadınlar kaçılarak köle pazarlarında satıldı, yüzbinlerce kişi göçe maruz bırakıldı. Yaşanan Êzidî Katliamı 5’inci yılına girdi. Êzidîlerin “73’üncü ferman” olarak tanımladıkları o günlere dair yaşadıkları daha dün gibi hafızalarında taze. Katliamın yıl dönümünde HDP’nin Êzidî Milletvekili Feleknas Uca ile konuştuk.

"TRAVMA İÇİN TEDAVİ EDİLMELİ"

Uca, “Bugün toplumumuz için karanlık bir gün. Toplumumuz 73 katliam geçirdi ama bu katliam dünyanın gözü önünde oldu” diyerek, Birleşmiş Milletlerin bunu soykırım olarak kabul etmemesine tepki gösterdi.  Katliamın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen Êzidî kadınlarının yaşadığı travmayı atlamadıklarını dikkat çeken Uca, “Ben birçok şey görüm ama o an ki gibi hiçbir zaman çaresiz kaldığımı görmedim. Kadınlar IŞİD’lilerin eline düşmemek için intihar ediyorlardı. IŞİD’lilerin eline düşen kadınlar sadece bir kez değil günde üç dört kez farklı kişilere satılıyordu. Bu travma hiçbir zaman geçmez. Asimalasyon ve proje için kadınları tedavi adı altında Avrupa’ya götürüyorlar. En büyük tedavi bu travmayı atlatmaları için Şengal’de olması gerekiyorlar. Göçmenlikle bu travma atılmaz. Yerinde tedavi edilmeliler. Toplumumuz birçok kez bu katliamları gördü ama hep yerinde, Şengal’de kalarak bu travmaları atlatmışlardır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

"Anne kaçırıldı, çocuğu işkence gördü" iddiası

SONRAKİ HABER

ESHOT ve İZSU'da toplusözleşme coşkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...