19 Temmuz 2019 11:10

Ekoloji Birliği: Kirazlı altın madeni projesi acilen durdurulsun

Ekoloji Birliği, altın madeni projesi kapsamında Kaz Dağları'nın kuzeyinde 195 bin ağacın kesilmesi ve ÇED raporuna ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraf: Allen Turner/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Ekoloji Birliği Kaz Dağları'nda yapılmak istenen altın madenciliği ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Alamos Gold'un sahibi olduğu Kirazlı Altın Madeni Projesi, Kirazlı ile birlikte 25 km'lik bir havzada iki projesi daha olan şirketin Kaz Dağları'nın kuzeyinde 195 bin ağaç kesmesi ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna aykırı şeklide davranmasına ilişkin Ekoloji Birliği yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Kaz Dağları ve çevresinde 2'si işletmede olmak üzere farklı uygulama süreçlerinde 40'dan fazla başta altın ve gümüş olmak üzere metalik (*kuvars) maden projesi bulunuyor. Bu projeler kadar en az yüzden fazla arama ruhsatının olduğu da biliniyor. Tüm projeler hayata geçtiğinde Kaz Dağların varlığından söz etmek mümkün olmayacaktır. Daha arama aşamasında doğaya ciddi zarar veren projelerin, ne yazık ki, işletme aşamasına geçtiğinde, vahim bir şekilde, tam bir doğa yıkımı ve talanına dönüştüğünü gördük" denildi.

"195 BİN AĞACIN KESİLDİĞİNE TANIK OLDUK"

Kirazlı ile birlikte 25 km'lik bir havzada iki projesi daha olan şirketin Kaz Dağlarının kuzey eteğinde doğal ve sosyal yaşamı bitireceği ifade edilen açıklamada, "Projenin daha ilk adımını oluşturan doğal örtünün yok edilmesi aşamasında ÇED raporuna aykırı bir şekilde, uydu görüntüleri üzerinden yapılan incelemeler ile 195 bin ağacın kesildiğine tanık olduk. Oysa ÇED Raporunda 45 bin ağacın kesileceği öngörülmüştü. On yıl önce verildiği dolayısıyla ekolojik şartlarının değiştiği iddia edilen projenin ilerleyen aşamalarda değişen başka süreçleri de var mıdır?" diye soruldu. Altın madenciliği sürecinin sadece doğanın yok edilmesinden ibaret olduğunu belirtilen açıklamada, Kaz Dağlarının tarım ve turizmin ile ürettiği ekonomik değerin tüm altın madenlerinin yarattığı ekonomik değerden çok daha fazla, geniş bir tabana yayılmıştır ve kalıcı olduğu ifade edildi.

"TÜM ALTIN MADENİ RUHSATLARI İPTAL EDİLSİN"

Kaz Dağları'nda işletmeye başlamak istenilen altın madenciliği projelerinin dikkatle izlenmesi ve engellenmesi gerektiği ifade edilen açıklama şöyle devam etti:

"Hukuki süreç tamamlanmadan gayri sıhhı müessese izni ve işletme izni alan, ÇED raporunun güvenirliliğini ve geçerliliğini yitirdiği, Çanakkale’nin tek su kaynağını, verimli tarım ovalarını ve Kaz Dağı doğasını yok edecek proje için Çevre ve Şehircilik Bakanını acilen göreve çağırıyoruz. Kirazlı Altın Projesi daha fazla doğa yıkımına yol açmadan acilen durdurulmalı ve bu projeden vazgeçilmelidir. Usulsüz ve hukuka aykırı bir şekilde bu belgeleri imzalayanlar hakkında işlem yapılmalıdır. Bizler çok iyi biliyoruz ki, altın madenciliğinde hiçbir kamu yararı yoktur. Karı, çoğu çok uluslu şirketlere, riski ve zararı da halkadır. Altın madeni çıkartılan hiçbir ülke zenginleşmemektedir. Artık yeter. Kirazlı Altın Madeni acilen durdurulsun. Kaz Dağları ve diğer bölgeler için verilen tüm altın madeni ruhsatları iptal edilsin." (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MMO’dan rapor: 163 yıllık demiryolu kazanımları tasfiye edildi

SONRAKİ HABER

Çin'de kömür gazlaştırma tesisinde patlama: 2 ölü, 18 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa