18 Temmuz 2019 11:09

Kaz Dağları'nı koruma önergesi AKP ve MHP oyları ile reddedildi

Kaz Dağları'nda yaşanan ağaç ve doğa katliamının araştırılması için komisyon kurulmasını içeren araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf: C.Saffet Yılmaz/Evrensel

Paylaş

CHP’nin Çanakkale Atikhisar Su Havzasında maden şirketleri eli ile yaşanan ağaç ve doğa katliamının araştırılması için komisyon kurulmasını içeren araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ve 25 CHP milletvekilinin imzası ile gündeme taşınan Atikhisar Su Havzasında maden şirketleri eli ile yaşanan ağaç ve doğa katliamının araştırılması için komisyon kurulmasını içeren Araştırma Önergesi, CHP Grup Önergesi olarak Meclis Genel Kurulunda görüşüldü. Önergeyle ilgili olarak Meclis Genel Kurulunda hitap eden Özgür Ceylan, "Marmara Bölgesi'nin akciğerleri olarak kabul edilen dünya mirası Kaz Dağlarının karşı karşıya kaldığı vahşetten bahsedeceğim" diyerek sözlerine başladı.

"SİYANÜRLE MADENCİLİĞİ SAVUNMAK AKIL VE BİLİMİ REDDETMEKTİR"

Çanakkale ve Balıkesir'de tarımla uğraşan 800 bin kişinin feryadının feryatları olduğunu söyleyen Ceylan, siyanür madenciliğinin zararlarını dile getirerek, “Siyanür madenciliğine izin vermek, insanımızın kullanacağı temiz su kaynaklarının, gıda güvenliğinin yok edilmesine izin vermek demektir. Siyanür madenciliği yaşamsal açıdan risklidir. Siyanürün maden sahasına taşınmasında, işletme safhasında borularda veya havuzlarda olabilecek sızıntılarda ve işletme içi kazalar dolayısıyla risk artabilir” dedi.

Atikhisar’da bulunan altın madeni ile ilgili konuşan Özgür Ceylan, “Madende 26 bin ton siyanür kullanılacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi ağır metaller ortaya çıkacak. Çanakkale'nin tek su kaynağı Kaz Dağlarının dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlenecek, ormanları ve dünyada sadece Türkiye'de yaşayan 7 bitki türü yok olacaktır. Siyanürlü altın madenciliğini savunmak akıl ve bilimi reddetmektir” dedi. Projenin planlandığı Biga Yarımadası ve Kaz Dağları yöresinin bir deprem coğrafyası olduğunun göz ardı edildiğini ve şirketlere işletme ruhsatı verildiğini hatırlatan Özgür Ceylan “Yaşanabilecek felaketlerin telafisi kesinlikle mümkün olmayacaktır” dedi.

ÇED ONAYI 45 BİN AĞAÇ, KESİLEN 196 BİN AĞAÇ

Ceylan, iktisatta "alternatif maliyet" kavramına dayanarak, her seçimin bir vazgeçiş olduğunu belirterek, “Kanadalı firma için alternatif bir maliyet yok. Alamos Gold buradan 2.400 ton altın çıkaracak, bunun sadece yüzde 4'ünü devlete bırakacak, kalan altını alıp gidecek ve bir kentin tek içme suyu havzası ile tarım alanlarını zehirleyecek, havasını kirletecek” dedi. Ceylan Atikhisar’da gelinen noktayı aktarmaya çalıştığını ifade ederek, “Vicdanlarınız kabul ediyorsa söyleyecek hiçbir sözüm yok. Firma Ali Cengiz oyunları yaparak işletme ruhsatı almış ve daha ÇED raporuyla ilgili süreç tamamlanmadan mülki idarenin gözetim ve denetiminde 196 bin ağacı katletmiştir” dedi. 

"KİM NEYİN KARŞILIĞINDA BU FİRMAYI KORUYUP KOLLAMAKTADIR?"

Siyanürün, yaşamın düşmanı, kimyasal bir zehir olduğunu ifade eden Ceylan, Danıştay ÇED raporunun hukuksuz olduğuna hükmettiğini, çevreyi korumakla görevli Çevre ve Şehircilik Bakanlığının karar düzeltme talebinin de reddedildiğini kaydederek, “Peki, bu kararlar katliamı durdurmaya yetmiş midir? Kim vardır bu firmanın arkasında? Kim koruyup kollamaktadır bu firmayı? Neyin karşılığında korumaktadır?​” diye sordu.

AKP VE MHP OYLARI İLE RET

Ceylan, termik santraller eliyle Türkiye'nin kazan dairesine çevrildiğini belirterek, “Çanakkale'de şimdi de cehennem çukurları açılmak isteniyor. Biz madenlerimizin ekonomimize kazandırılmasına karşı değiliz ancak yabancı şirketlerin çıkarı uğruna Kaz Dağları'nın yok edilmesine seyirci kalamayız. Çanakkale'ye kıymayın” dedi.

AKP Çanakkale milletvekillerine seslenen Özgür Ceylan, "Gelin, bu doğa katliamına göz yummayalım. Gelin, bu araştırma önergemize destek verin, Meclis bu konuyu araştırsın. Çocuklarımıza yaşanabilir bir çevre bırakalım” diye konuşarak TBMM’yi Atikhisar için Araştırma Komisyonu kurulması amacıyla göreve davet etti. Konuşmaların ardından yapılan oylama sonrası önerge, AKP ve MHP oyları ile reddedildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen TİS taleplerini açıkladı: Güvenceli istihdam, yıpranma payı istiyoruz

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: DEÜ yönetimini sağduyulu adımlar atmaya davet ediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...