14 Temmuz 2019 23:48

Taklacı güvercinler

53 yaşındaki Kuşçu Halis, İstanbul’un kalbine hançer gibi inen gökdelenlerin gölgesinde uçan, takla atan güvercinleri anlattı.

Fotoğraf: Anıl Yurdakul

Paylaş

Anıl YURDAKUL
İstanbul

Kentsel dönüşümle bahçeli evlerinden alınarak gökdelenlere yerleştirilen Fikirtepeliler, pencerelerinden aşağıya baktıklarında milyon dolarlık daireler vaat edenlerin ellerinden büyük bir mutluluğu çaldıklarını görüyor. İç çekerek aşağıya baktıkları arazide neler yoktu ki! Domatesler, biberler, salatalık, ayçiçeği; tavuklar, horozlar, köpekler, havada oyun yapan taklacı güvercinler, mangal yapanlar…  

Güvercin beslemek belki de en yaygın uğraşlardan biri haline geldi. Her sokakta güvercin besleyenleri görebiliriz. Hatta eski dünya ağır siklet şampiyonu Mike Tyson dahi güvercin besliyor, yarışmalara katılıyor. Kimi güvercin besleyenler ise işi abartarak evini arabasını takas ederek güvercin alıyor. Fakat Kuşçu Halis güvercin beslemeyi bir hobi olarak sürdürüyor. 53 yaşındaki Kuşçu Halis doğma büyüme Merdivenköylü sayılır. Babası Karaköy’de gişe memurluğu yaptığı sıralarda Kasımpaşa’dan Merdivenköy’e taşınırlar. Çocuk yaşta sokakta yakaladığı bir kuşu beslerken çevredeki kuşçuların kafesine göz kulak olmaya başlar. Ve kendisini kuşçu olarak bulur. 

DOĞA İLE İÇ İÇE

Kuşçu Halis’i geçtiğimiz yıl tanımıştım. SSK’nin arazisinde güvercin besliyordu. Fakat bir gün bu araziye yeni hastane binaları yapılma kararı alınması üzerine Kadıköy Belediyesi’nin kendilerine gösterdikleri yere taşındılar. Onlarca araba çöp çıkardılar, ektiler biçtiler bir cennet yarattılar. Tamamen yerleşmelerinin ardından telefonla haber geldi ‘Geç kalma’ dedi Halis. Günün en güzel vakti olan akşamüstü serinliğinde uğruyorum mekanlarına. Semaverde demlenmiş taze çay, soğan dışında kendi malzemelerinden oluşan nefis bir menemen. Yumuluyorum bu eşsiz sofraya… 

Kuşçu Halis arazide gezdirmeye başlıyor beni, tek tük çıkan ayçiçekleri, biberler, domatesler, salatalıklar, tavuklar, takla atarak uçuşan güvercinler ve şirin mi şirin bir köpek. Tam bir köy havası içerisindeler. Köpeği severken “Namussuz” diyor Halis, “Horozlanmaya başlayan bir civciv vardı, yabancı güvercinleri hemen kovalardı ama taktı kafaya, kıskanıyordu. Yedi sonunda civcivi, namussuz!” Dışarıdan gelen güvercinlerde oluşan hastalık, tüm güvercin kümesini yok edebiliyor. Önceki yerlerinde sırf dışarıdan gelen bir güvercinin hastalıklı olması nedeniyle 25 güvercini ölmüş.  

KUŞÇU ENFLASYONU

İstanbul’un kalbine hançer gibi inen gökdelenlerden birinin gölgesinde uçan, takla atan güvercinlerini anlatıyor Halis:

“Yeri geldiği zaman çok değerli oluyorlar ama şu aralar biraz değerleri düştü. Piyasada çok kuşçu var, bu çevrede dahi dört beş kuşçu birden bulunuyor. Bunların değeri ise havada yaptıkları oyun oluyor. Bakıyoruz ki günde 30 takla birden atıyor, o zaman hazır. Kuşçu federasyonunu arıyoruz hakemler geliyor puan veriyor birinci olana yıl sonunda para ödülü veriliyor. Şu an için hazır olan kuşumuz yok yeni yeni yetiştiriyoruz”.

ATMACA DADANDI

Çevredeki güvercin besleyenler, kuşları azaldığında Edirnekapı taraflarından kuş alıyor. Fakat Halis, ne satın alıyor ne satıyor kuşları. Zaten kuşları çoğaldığında etrafına hediye ediyor. Tanımadıkları kişilerden ise kesinlikle kuş almıyor. Çünkü aldıkları kuşun hastalıklı olma riski var! Ömürleri yaklaşık beş yıl olan güvercinler yaklaşık 2-3 yıl performans gösterdikten sonra ya yavrusu alınır ya yavrusu sağa sola verilir. Güvercinlerdeki anne baba ilişkisi de takdire değer. Yavru doğduktan ilk sekiz gün süresince yavruya anne bakarken sonraki günlerde baba devreye giriyor. 3 ayda bir yumurtlayan güvercin, yavrusu 15 günlük olduğunda tekrar yumurtluyor. 

“Bak bak, atmaca geliyor hoop kaptııı!” Biz sohbet ederken havada takla atanlardan bir güvercin atmacanın kurbanı oldu. Çevredeki gökdelenlerden birinin tepesine yuva yapan atmaca bir haftadır taklacı güvercinlere dadanmış. Etrafta 8-10 tane kuşçu var, bunu fark eden atmaca, kümesleri tek tek dolaşıyor, kuşu havada kaptıktan sonra kulenin tepesinde afiyetle yiyiyor. “Herkesin rızkı” var diyor Halis, “Onun da rızkı bu, yapacak bir şey yok”

GÜVERCİN HIRSIZLARI

Güvercinler bu kadar değerli iken hırsızlardan söz etmeden olmaz. Bekçi köpeği beslemesinin nedeni bu. Kimi hırsızların namı öylesine yürümüş ki sokaktan geçtiğini görenler o gece uyumuyor, nöbet tutuyor. Kimi güvercin besleyenlerin, kamera taktırması dahi işe yaramıyor. Bana anlatılan ve başka bir yerde gerçekleşen olaylardan biri şöyle; güvercin kümeslerinin olduğu araziye yapışık bir binanın içine giren hırsızlar duvarı deliyor hayvanları çalıyor ve ortadan kayboluyor. Olay yerine gelen polisin, güvercin hırsızlığını anlamalarıyla geri dönmeleri bir oluyor. Çünkü polis için önemsiz bir vaka. Güvercini çalınan kuşçulardan biri emniyete gittiğinde, emniyet amirinin cevabı Aziz Nesinlik! “Eminönü Meydanı’na git topla, dolu güvercin var!” demiş. 

İki kümes bulunuyor arazide, içlerinden birine giriyor, fotoğraf makinemin aurası kuşların sakin ruhlarını çekiyor. Daracık kümeslerine girmeme rağmen soyları yüz yıla yakın olan bu kuşlar ne çırpınıyor ne kaçışıyor. Bunun nedeni ise hayvanlara olan sevgiyle beraber iyi bir bakım. Kümes sık sık temizleniyor, doktorun verdiği ilaçlar takviye ediliyor, kuş hastalandığı zaman serumu veriliyor. Yetmişe yakın kuş ile tek tek ilgileniliyor. Yeni arazilerinde tek bir kuşları dahi hastalanmamış Kuşçu Halis’in. “Hepsi iyi çok şükür, bir tane bile sıkıntımız olmadı” diyor. 

Arazinin dışındaki ağaçlara baktığımda dışarıda fırtınaya yakın bir rüzgar bulunuyor fakat bölgeye bir set çeken gökdelen, çevreyi dış faktörlerinden koruyor. Gökdelene baktığım sırada Halis abi beni dürtüyor, “Baksana milyon dolarlık evde oturuyorlar ama bize bakıp iç çekiyorlar.” Trajikomedinin en güzel örneğiydi bu, Orhan Kemal’in ‘Devlet Kuşu’, Tanju Okan’ın ‘Ah bir zengin olsam’ şarkısıydı yaşanan. Kuşlar taklasını atıyor, köpek koşturuyor, horozlar tavuklar ötüşüyor, kuşçular gölgelik alanda semaverden yapılma çayını içiyor…

ÖNCEKİ HABER

Hayalet üniversiteler: İki hukuk fakülte birleşse bir fakülte etmiyor!

SONRAKİ HABER

Giresun'da yolcu minibüsü devrildi: 6 ölü, 5 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...