13 Temmuz 2019 18:08

Dr. Mehmet Fatih Traş Yaz Okulunun ilk günü geride kaldı

Kocaeli Dayanışma Akademisi ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneğinin 3'üncüsünü düzenlediği yaz okulu başladı. Yaz okulu 13-16 Temmuz tarihleri arasında devam edecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli Dayanışma Akademisi ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneğinin 3’üncüsünü düzenlediği yaz okulu başladı.

13-16 Temmuz tarihleri arasında Balıkesir Gönen'de gerçekleşecek yaz okulu bu yıl da Dr. Mehmet Fatih Traş adına adandı. Gönen'de Birleşik Metal-İş Sendikası Kemal Türkler Tesisleri'nde gerçekleşen yaz okulunun bu yıl teması: "Doğa, İnsan, Teknoloji: Krizler ve İmkânlar"

Birinci gün tanışma oturumun ardından düzenlenen ilk oturumda Alper Açık "Zihin, Beyin ve Ötesi" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Aynı konuya farklı noktalardan bakan kişilerin düşüncelerini aktaran Açık, algılamanın, dikkat etmenin, hatırlamanın, kategorize etmenin, görsel tahayyülün, dil becerisinin, problem çözmenin ve karar vermenin zihinsel süreç olduğunu söyledi.

İnsanı beyne indirgeyen, sosyo kültürel bağları yadsıyan ve herhangi bir tarihsellik algısının dışına koyan anlayışın eleştirisini yapan Açık, "İnsanı insan yapan bir zihinden bahsediyoruz ama bunu maddenin dışında bir varlıktan söz edemeyiz" ifadelerini kullandı.

“TEKNOLOJİ HEPİMİZİN DEĞİL, BİRİLERİNİN”

İlk günün ikinci oturumunda konuşan Arif Koşar, "Endüstri 4.0: Gerçeklik, Strateji ve Ütopya" konu başlıklı sunumunu anlattı. Endüstri 4.0 kavramının ilk kez 2011 yılında Almanya'da ortaya atıldığını söyleyen Koşar, "Sermaye çevreleri tarafından hızla kabul gördü. İmalat süreçlerine dijital teknolojilerin uygulanması olarak tanımlanıyor" dedi.

Endüstri 4.0'ı teknik, ekonomik ve ideolojik bağlam üzerinden anlatan Koşar, "Teknolojiden bahsettiğimizde, içinde bulunduğumuz kapitalist ilişkiler tarafından damgalanmış olduğunu görmeliyiz. Teknoloji üretimi ve sunumu itibaren kapitalist sistem içerisindedir. Endüstri 4.0'da bütün verilerin toplandığı tek bir datadan söz ediliyor ama bu kapitalist rekabet içerisinde teorik olarak mümkün olsa da teknik olarak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"Teknolojik sonuçlar toplumsal sorunların çözümüne olanak sağlasa da otomatik olarak bunu sağlamıyor. Teknoloji hepimizin değil, sadece birilerinin" diyen Koşar, Endüstri 4.0'ın hedefleri arasında uyumsuzluğun olduğunu söyledi. Endüstri 4.0'ı sermayeyi meşrulaştıran bir araç olarak nitelendiren Koşar, "Endüstri 4.0'ın ütopyasının 2008 krizi sonrası içine girdiğimiz devasa eşitsizlik, sıkışmışlık ve diğer bütün yıkıma karşı diyor ki, 'Durun, bu acının sonrasında refah var, özgürlük var' Ama ideolojik olarak sermayenin iktisadi politik hattını meşrulaştırmanın aracı olarak duruyor" dedi.

“MÜHENDİSLİK, BİLİMİN YAŞAMA BİÇİMİMİZLE KESİŞTİĞİ YERDİR”

Günün üçüncü oturumunda Veli Deniz, "Tekniğin Evrimi: Geçmişten Geleceğe Mühendislik Tarihi, 22. Yüzyılda Mühendislik Nasıl Olabilir?" sunumunu yaptı. "Mühendislik mümkün olanın sanatıdır. Mühendislik bilimin yaşama biçimimizle kesiştiği yerdedir" alıntısını yapan Deniz, ekolojik mühendisliğin mümkün olduğuna inandığını söyledi.

Gelecekte disiplinler arası iş birliğinin artacağının altını çizen Deniz, "Gelecekte beslenme, su ve tarım alanlarının gittikçe azaldığı bir durumda mühendisler su, tarım, gıda, enerji ve çevre teknoloji alanlarına yoğunlaşmak zorunda. Disiplinler arası iş birliği artacak, örneğin tarımcılar daha dayanıklı arpa, mısır vb. üretimini yapacak" ifadelerini kullandı.

İlk günün son oturumunda Ömer Furkan Özdemir, "Bilimkurgunun İzinde: Robotlar da Sosyal Adalet İster mi?" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Film ve kitap önerileri üzerinden sunumunu gerçekleştiren Özdemir, robotların kamusallaşması ölçüsünde sosyal adalete ulaşacağını söyledi. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık işçisi kadınlar: İş yoğun, ücret düşük, haklar kısıtlı

SONRAKİ HABER

OHAL Komisyonundan BES üyesi Mithat Tokur’a ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...