Muğla'da orman yangını | MUÇEP Sözcüsü: Milyonlarca canımız gitti

Muğla'nın Dalaman ilçesi Karaağaç mevkisinde kızılçam koru ormanlarının bulunduğu alanda 10 Temmuz günü saat 15.10 sıralarında yangın çıktı. 11 Temmuz sabahı kontrol altına alınan yangında 350 hektar orman alanı zarar gördü.

10 Temmuz 2019 12:41
Görsellerin büyük halini görmek için üzerine dokunun

Paylaş

TAHRİBAT GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI

Dün gerçekleşen yangının ardından bu sabah erken saatlerde helikopterlerin yanan alanlara sorti yapması ile kontrol altına alınan yangının tahribatı, gün ağarınca ortaya çıktı.

Yanan alanda yaşam mücadelesini kazanan canlılar da vardı. Alevlerden korunan bir kaplumbağa, asfalt yol üzerinden tekrar ormanlık alana geçerek gözden kayboldu.

.

Paylaş

MUĞLA VALİSİ: CAN KAYBI YOK

Yangında "can kaybı yaşanmadığını" söyleyen Muğla Valisi Esengül Civelek, "Vatandaşlarımızın can güvenliği için tedbir amaçlı iki mahallede 34 haneyi tahliye ettik. Bunları tedbir amaçlı yaptık. Yangın şu an için geniş bir alanda etkisini sürdürüyor" dedi. Civelek ayrıca "Diğer illerden de aldığımız destek ile orman yangını söndürme çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor. Yanan bir evimiz yok" dedi.

Yangının çıkış nedenin tespit edilmesi için Muğla İl Jandarma Komutanlığı'nca 20 kişilik özel ekip oluşturuldu.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, Muğla Valiliği, İl Jandarma ekipleri ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü koordinesindeki Orman Yangınları ile Mücadele ekiplerinin 13 dakikada ilk müdahaleyi yaptığı belirtildi.

Söndürme çalışmalarının sürdüğünün kaydedildiği açıklamada, “Yangın çıkış saati itibari ile sıcaklık 37 C, nem oranı yüzde 18 ve rüzgarın batıdan 40 kilometrenin üzerinde esmesi gibi olumsuz şartlar nedeniyle yangın kısa sürede büyüme eğilimi göstermiştir" denildi.

MUÇEP: MİLYONLARCA CANIMIZ GİTTİ

Havaların ısınması orman yangını riskinin artacağı uyarısında bulunan çevre örgütleri, yangınlara karşı yetkilileri gerekli önlemleri almaya çağırmıştı. Bu örgütlerden biri de Muğla Çevre Platformu (MUÇEP).

Sorularımızı yanıtlayan MUÇEP Sözcüsü Serdar Denktaş yetkililerin yangın hakkında yaptıkları “Can kaybı, mal kaybı yok” açıklamalarının doğru olmadığını söyledi. “Milyonlarca canımız gitti” diyen Denktaş, “Orada giden ekolojik kayıp yüzlerce yılda ancak yerine konulabilir. Yani bu anlamda kayıp çok büyük ve çok üzgünüz” dedi.

Yangının kontrol altına alındığı bilgisinin geldiğini ama rüzgar şiddetlenirse yayılma tehlikesinin hâlâ devam ettiğini belirten Denktaş şunları söyledi: "Yangının neden çıktığını henüz bilmiyoruz. Resmi bir soruşturma henüz açılmadı. Açıklamalarda yangının 300-350 hektar alanda etkili olduğu söyleniyor bunun doğru olduğunu zannetmiyorum. En az 1000-1200 hektar alanın etkilendiğini düşünüyorum. Kısa sürede bu kadar alana yayılmış olması şüpheli. Açıkçası burada bir sabotaj ihtimalini de ön görüyoruz. Yani yangının birkaç yerden çıkartılacağını düşünüyoruz. Dalaman'dan başlayıp Göcek’e bu kadar kısa sürede ulaşması, bir gecede ulaşması tecrübelerimize dayanarak söylüyorum çok mümkün görünmüyor.

Paylaş

Paylaş

Paylaş

Paylaş

Paylaş

Muğla'nın Dalaman ilçesi Karaağaç mevkisinde kızılçam koru ormanlarının bulunduğu alanda 10 Temmuz günü saat 15.10 sıralarında yangın çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Kayadibi Mahallesi ve bölgedeki seraların tedbir amaçlı boşaltıldığını ve "can kaybının yaşanmadığı" yangında bir butik otel ve 350 hektar alanın zarar gördüğünü açıkladı. Rüzgar nedeniyle hızla büyüyen yangında Kepez ve Taşbaşı mahalleleri de boşaltıldı. 11 Temmuz sabahı yangın kontrol altına alındı.

Henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın, kuvvetli rüzgarın da etkisiyle Fethiye ilçesine bağlı Taşbaşı, Gökçeovacık ve turistik Göcek mahallelerine kadar ulaştı. Yangına müdahale için çevre ilçelerin yanı sıra Ankara, İzmir, Eskişehir, Balıkesir, Bursa, Konya, Kütahya, Antalya, Denizli ve Aydın'dan ekipler bölgeye yönlendirildi.​  (HABER MERKEZİ)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa