11 Temmuz 2019 00:51

Türk-İş üyesi işçiler: Grevle hükümete ders vermeliyiz

Türk-İş'e bağlı sendikalara üye kamu işçileri Hükümetin yüzde 5'lik zammına tepki gösteriyor.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Bir grup Türk-İş üyesi işçi

Merhaba Evrensel okurları.

Sizlerle 200 bin (taşerondan KHK ile kadroya geçen arkadaşlarımızla birlikte 500 bini aşkın) kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde hükümetin vermiş olduğu tekliflere dair bir grup Türk-İş üyesi işçinin neler tartıştıklarını aktarmak istedim.

İlk olarak 25 yıllık işçi Osman Usta; “Bunlar bizimle resmen dalga geçiyor, işçiden gelir vergisi dilimlerini en az yüzde 15 keseceksin ücret zamma gelince yüzde 5 teklif edeceksin. Sizin adaletiniz bu mu? Ak Parti Hükümeti her yerde konuşmalarında işçinin hakkını alın teri kurumadan verin diye ahkam kesiyorlar. Ak Parti bu şekilde devam ederse kamu işçisinin de sabrını taşırır. Türk-İş Genel Başkanı grevi işaret etti. Bence bu denli işçiyle dalga geçip, verdikleri bu teklife karşı cevabımız grev olmalı” diye konuştu.

Sonra 12 yıllık işçi Salman Usta; şunları söyledi: “Bu hükümet bu zammı hesap makinasıyla sözde indirim hesaplayan esnaf gibi hızlı hızlı tuşlara basıp en son bu olur diyor. Bu durumda geceyi aç geçirip kılıcına davranmayanın aklından şüphe ederim, grevse greve gitmeliyiz.” Salman Usta son olarak da Türk-İş genel merkezine de grevin sadece sözde kalmaması temennisinde bulunarak sözlerini bitirdi.

Bir başka işçi 9 yıllık Ömer Usta: “Hedef 2023 diyen hükümet bu gidişle 2023’ü göremeyeceksiniz” diyerek söze girdi. Ömer Usta bu durumda sendikanın tabanda işçileri dinlemesi gerektiğini söyledi ve “İşçiler ne diyorsa Türk-İş genel merkezi onu yapmalı” diyerek sözlerini bitirdi.

Bir başka işçi 10 yıllık işçi Ender Usta şöyle devam etti: “Hükümet kesenin ağzını hep patronlara ve kendilerine açıyor. Bülent Arınç başka parti kurmasın diye kendi yanına alıp 13 bin lira maaşla cumhurbaşkanlığı yüksek istişare kurulu başkanlığına getirdi. Bir de utanmadan maaşına zam gündeme getirdiler. Bizim enflasyonumuz yüzde 30 olurken hükümet nasılsa çok düşük çıkarıyor. Buna göre de zam teklif ediyor işçiyle dalga geçercesine. Bunlar yerel seçimlerden sanki ders almamış. Bunlara en iyi ders grev yaparak vermeliyiz.”

Son olarak konuşan 11 yıllık işçi Mehmet Usta; “1 Mart 2019 itibariyle 200 bin kamu işçisinin sözleşmesi başlamıştır. 31 Mart yerel seçimleri vesilesiyle hükümet kamu isçisine ve sendikalara kulak tıkamıştır. Sendikalar karsısında muhatap bulamamıştır. Bunun sonucunda da bu aya kadar gelinmiştir. 31 Mart yerel seçimlerinde basta büyük iller olmak üzere tüm Türkiye’de ekonomik durumun kötüye gidişatından ve Ak Parti’nin ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı politikasından dolayı oyları düşmüştür. Ak Parti artık bir nebze olsa da yavaştan çöküş sürecine girmiştir. Ak Parti bundan ders almadıysa biz isçiler bir tokat daha vurmalıyız. Sabrımızı taşırmıştır 17 yıldır. Biz isçilerin üretimden gelen gücümüz olan şalterleri indirip greve gitmeliyiz” dedi.

Yukarıdaki konuşmalar yürütülen tartışmaların sadece bir bölümü… Velhasıl kelam ekonomik durumun kötülüğü kamu işçilerini de vuruyor ve iktidara tepki artıyor... Tepkileri göz önünde bulundurmak gerekirse kamu işçisi grev çağrısında bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Sınıf sendikacılığı kazanım getiriyor

SONRAKİ HABER

AKP’den revizyon için “muhalefetle görüşebiliriz” açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...