09 Temmuz 2019 10:08

Ankara'daki sendikalar ve meslek odaları: ODTÜ'deki hukuksuzluk durdurulsun

Ankara'da sendika ve meslek odaları ODTÜ’de yapılmak istenen KYK yurdu projesine ve ağaçların kesilmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sendikalar ve meslek odaları ODTÜ’de yapılmak istenen KYK yurdu projesine ve ağaçların kesilmesine tepki gösterdi. Yaşanan sürecin ODTÜ’nün idari özerkliğini zedelemekle kalmayıp, imar mevzuatına da aykırı olduğunu belirtilen açıklamada, “Ruhsatı olmayan bir alanda şantiye kurulması ve inşaat faaliyetlerinin  başlatılması İmar Kanununa aykırıdır. Bu hukuk dışılığın durdurulması için Ankara Valiliğine yapılan başvurular ne yazık ki gözardı edilmektedir. ODTÜ'yü hedef alan bu hukuk dışı faaliyet derhal durdurulmalıdır” denildi.

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Ankara Tabip Odası, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO), ODTÜ’de kavaklık alana yapılmak istenen KYK yurdu için tüm tepkilere rağmen ağaçların kesilmesi hakkında basın açıklaması yaptı. Mülkiyeliler Birliği'nde yapılan basın toplantısında ortak açıklamayı okuyan TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Özgür Topçu, “ODTÜ yönetimi, öğrencilerine gözünü kulağını kapatarak parselasyon planı olmadan, ruhsat olmadan, hukuksuz biçimde yurt inşaatını başlatabilmek için öğrencilerini polisle karşı karşıya getirmiştir. Yüzlerce ağaç polis ablukası altında kesilmiştir. Öğrencileri ve yerleşkeyi hedef alan bu saldırganlığı kınıyoruz” dedi.

YURT YÖNETİMİNİN KYK’DA OLMASI SİYASİ MÜDAHALE YOLUNU AÇAR

Topçu, yurdun yapılma amacının öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak değil, siyasi iktidarın ODTÜ’deki demokratik, devrimci kimliğine müdahele etmek olduğunu vurgulayarak, ODTÜ’yü faşist zihniyet altına sokmak için her fırsatın değerlendirildiğine dikkat çekti. Topçu, “ Söz konusu yurtta ODTÜ öğrencileri dışında başkalarının barınamayacağı kayıt altına alınsa da, öğrenci kriterlerinin belirlenmesi, konaklayacak öğrencilerin seçilmesi ve yurdun yönetiminin bütünüyle KYK’nın inisiyatifinde olması her türlü siyasal müdahaleye açık olduğunu göstermektedir. Protokol maddelerinin şimdiden ihlal edilmesi ise bağlayıcılığının olmadığının göstergesidir” şeklinde konuştu.

Topçu, açıklamada, yaşanan sürecin ODTÜ’nün idari özerkliğini zedelemekle kalmayıp, imar mevzuatına da aykırı şekilde yapıldığını belirtti. Çankaya Belediyesi'nin yurt yapılmak istenen yerin kazı ve inşaat ruhsatı olmadığı nı kamuoyuna açıkladığını kaydeden Topçu, “Ruhsatı olmayan bir alanda şantiye kurulması ve inşaat faaliyetlerinin  başlatılması İmar Kanunu'na aykırıdır. Bu hukuk dışılığın durdurulması için Ankara Valiliği’ne yapılan başvurular ne yazık ki gözardı edilmektedir. ODTÜ'yü hedef alan bu hukuk dışı faaliyet derhal durdurulmalıdır. Üniversitenin akademik ve idari özerkliğini hedef alan, ODTÜ'nün kampüs bütünlüğünü ortadan kaldıran yurt projesinden vazgeçilmelidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


ODTÜ İÇİN MACLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, ODTÜ’de yapılan ağaç katliamına karşı Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Birçok imarlı alanda yurt yapma olanağı varken yetkililerin neden parselasyonu dahi olmayan ağaçlık bir alanda ısrarla inşaat yapmaya çalıştıklarını araştırılmasını isteyen CHP’li Emir “Amaç nedir? Yetkililer yurt ihtiyacını karşılama görüntüsü altında ODTÜ’ye ve tüm Türkiye’ye had bildirme cesaretini nereden almaktadır? Kanunları göz göre çiğneyenler kime güvenmektedir?​” diye sorarak ODTÜ Rektörü Verşan Kök ve diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'daki DİTİB Genel Merkezi, bomba ihbarı nedeniyle boşaltıldı

SONRAKİ HABER

Hakkari'de 2 asker yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa