08 Temmuz 2019 03:46
Son Güncellenme Tarihi: 08 Temmuz 2019 19:31

ODTÜ'de KYK yurdu inşaatı nöbetine polis saldırısı ve ağaç katliamı

Kavaklık alanda KYK yurdu inşaatına karşı nöbet tutan öğrencilere, ODTÜ'ye sokulan polis saldırdı. Saldırıda 1 öğrenci gözaltına alınırken ağaç kesimine başlandığı aktarıldı.

Fotoğraf: Harun Özalp/DHA

Paylaş

ODTÜ öğrencilerinin KYK yurdu inşatına karşı 55 gündür nöbet tuttuğu Kavaklık alana polis eşliğinde iş makineleri girdi. Öğrenciler, akademisyenler ve milletvekillerinin tepkilerine rağmen birçok ağaçlar kesildi, polis öğrencilere biber gazıyla saldırdı, bir öğrenci gözaltına alındı. Belediyenin inşaatın ruhsatsız olduğu gerekçesiyle inşaatı mühürlemek istemesine polis engel oldu. Tepkilerin büyümesi üzerine ağaç kesimi durduruldu.

BARİKAT ÇEKİLDİ, VEKİLLER VE AKADEMİSYENLER ALANA ALINMADI

ODTÜ'de öğrencilerin 55 gündür KYK yurdu yapılmaması için çadır kurarak direndiği Kavaklık alanın etrafı, sabah saatlerinde üniversiteye sokulan polis tarafından barikatla çevrelenip ablukaya alındı. Polis, vekillerin ve akademisyenlerin öğrencilerin çadırlarının bulunduğu alana girmesini engelledi. Öğrencilerin de çadırların olduğu alandan çıkması istendi.

POLİS KAMPÜS GİRİŞİNDE ÇANTA ARAMASI VE KİMLİK KONTROLÜ YAPTI

Barikatlar kurulduktan sonra, yapılması planlanan ağaç kesim işlemleri için alanın etrafına kamyonlar getirildi. En az 6 yıldır ilk kez kampüs giriş kapılarında polis, çanta araması ve kimlik kontrolü yaptı.

MESLEK ODASI VE SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİNDEN TEPKİ

Polisin üniversiteye girişiyle birlikte Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şube yönetimi, Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aydoğan Aytekin ile birlikte çok sayıda kurum temsilcisi ODTÜ’ye desteğe geldi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, sosyal medya hesabından paylaşımda “Polis Odtü kavaklığa girmiş durumda Odtüye acil destek....” çağrısı yaptı.

HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni de "ODTÜ Kavaklık alanı polis tarafından ablukaya alındı" ve "ODTÜ'de polis işgali" mesajlarını paylaştı.

BİBER GAZLI SALDIRI: ÖĞRENCİLER DARBEDİLDİ, 1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Polis vekillerin ve akademisyenlerin tüm çabalarına ve görüşmelerine rağmen öğle saatlerinde biber gazlı saldırıya başladı, öğrencileri darbetti. Saldırı sırasında biber gazından etkilenenler hastaneye başvurdu. Polisin Barışcan Altınok isimli bir öğrenciyi gözaltına aldığı iletildi. ODTÜ yönetiminin ise polis saldırısına seyirci kalması tepkilere neden oldu.

RUHSATSIZ YURT İNŞAATINI MÜHÜRLEMEYE GELEN BELEDİYE EKİPLERİNE ENGELLEME

Öte yandan ruhsatsız KYK yurdu inşaatını mühürlemek için üniversiteye gelen Çankaya Belediyesi teslim araçları kampüse alınmadı. Polis barikatlarının kurulmasının ardından ağaçların kesilmesi için kamyonların getirildi. Öğrencilerin alandan çıkarılmasıyla ağaç kesim işlemi başlatıldı. ODTÜ bileşenleri ve milletvekillerinin çabaları sonucu belediye yetkilileri alana girerek inşaatın ruhsatsız olduğu tespitini yaptı.  Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Rektör ile görüşerek ağaç kesiminin durdurulmasını istedi.

BELEDİYE'DEN REKTÖRE: RUHSAT ALMADAN YAPAMAZSIN

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “ODTÜ’de yurt yapılması istenilen alanda parselasyon yok. Arsa şu anda kadastral parsel konumunda. Bu nedenle kazı izni ve inşaat ruhsatı yok. ODTÜ İmar Planı 12 no’lu plan notuna göre bu işlemleri yapmaya yetkili olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da bunlar alınmış değil. Bu tespitler üzerine denetim yapmaya giden belediyemiz görevlileri yani resmi kamu görevlileri rektörün talimatıyla kampüse sokulmuyor ve görev yapmaları engelleniyor. Arkadaşlarımız bilahare kampüse girebiliyor ve tespitlerini yapıyor. Bütün bu hukuksuzluklar kabul edilemez. Rektör’e tekrar hatırlatıyorum. Belediye memurunun görevini yapmasını engelleyemezsin. Ruhsat almadan kaçak inşaat yapamazsın. Bu nedenlerle, Belediyemiz görevini yaparak, ruhsatsız şantiye binaları hakkında bugün tarihli zabıt tutmuştur” dedi.

YAVAŞ'TAN ODTÜ YÖNETİMİNE TEKLİF: YURDU BEN YAPAYIM

Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da, ODTÜ yönetimine ağaçlara kıyılmaması karşılığında yurt yapımını üstlenmeyi teklif etti.

Akşam saatlerinde ODTÜ Rektörü Verşan Kök ile görüşen Yavaş, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin “Bugün ODTÜ’de yaşananlar üzerine rektör Sayın Mustafa Verşan Kök ile görüştük. Ankaralıları ve tüm kamuoyunu doğru bilgilendirecek ve sorunu çözüme kavuşturacak bir süreci karşılıklı uzlaşma ile sürdüreceğiz. Kamu vicdanını korumak için çabalarımız devam etmektedir” dedi.

Edinilen bilgiye göre, Yavaş ODTÜ yönetimine beklenmedik bir teklifte bulundu. Yavaş'ın “Siz bu ağaçlara kıymayın. İhtiyacınız olan her şeyi ben yapmaya hazırım. İstediğiniz yurdu yapıp, size hibe edebilirim”teklifinde bulunduğu öğrenildi. ODTÜ yönetiminin ise bu teklife henüz bir cevap vermediği belirtildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, hukukun çiğnenerek ağaçların kesimine başlandığını söyledi. Candan, “Kaçak bir inşaata imza atmış durumdalar. ODTÜ Rektörü o koltukta oturamayacağını gösterdi” dedi. Candan, Rektör Kök’ün profesör unvanının alınması için YÖK’e ve üyesi olduğu TMMOB Petrol Mühendisleri Odası’na başvuracaklarını söyledi. Candan, Rektör, KYK yetkilileri ve kamu görevlilerini kampüs içine sokmayan polisler hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, ruhsat kontrolü yapmak isteyen Çankaya Belediyesi yetkililerinin içeriye alınmadığını ve milletvekillerinin araçlarında yetkileri olmadığı halde arama yapmak istendiğini belirtti. Büyük bir mücadeleyle alana giren belediye yetkililerinin alanın ruhsatsız bir şekilde inşaata açıldığını tespit ettiğini belirten Taşcıer, “Bizi en çok üzen olay ise burada bir ODTÜ öğretim üyesinin ‘Mühürleme olsa dahi ağaç kesilmesine devam edeceğiz söylemidir’. O ağaçların katliamı insanlık suçudur” dedi.

CHP’Lİ KARACA DA BİBER GAZINDAN ETKİLENDİ

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da polisin ODTÜ Kampüsü’ne geldiğini öğrenince ODTÜ’ye geldi. Polisin öğrencilere dönük saldırısını engellemeye çalışan Karaca da biber gazına maruz kaldı. Karaca, ağaç kesimlerinin durdurulup, ruhsatsız inşaatın mühürlenmesini “Bu zafer, başta kavaklıkta haftalardır kararlı bir şekilde direnen öğrenciler olmak üzere öğrencisinden, öğretim üyesine tüm ODTÜ’lülerindir” sözleriyle değerlendirdi.

ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNE ŞİKAYET İÇİN İMZA TOPLANDI

Öğrenciler, yaşananlar üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı Ankara Orman Bölge Müdürlüğüne iletilmek üzere imza toplamaya başladı. İmza metninde "ODTÜ yerleşkesi - SÖĞÜTÖZÜ içerisinde bulunan 'KAVAKLIK' adı ile bilinen yaklaşık 1000'in üzerinde ve en az 50 yıllık kavak ve diğer çeşit ağaçlar, bitkiler ve canlılardan oluşan alandaki ağaçların 08.07.2019 tarihinde birden fazla kişi ile birlikte Kanuna aykırı şekilde kesildiği ve Orman Kanunumuz ile Türk Ceza Kanununa aykırı davranıldığı öğrenilmiştir. Kesim işlemlerine tüm uyarılara rağmen devam eden kimliği belirlenemeyen kişiler hakkında derhal işlem yapılması , kesilen ağaçların nevi ve sayısının tespiti, AĞAÇ KESİM İŞLEMİNİN DURDURULMASI için gereğini saygı ile arz ederiz" denildi.

ODTÜ REKTÖRLÜĞÜ "750 AĞAÇ KESİLECEK" AÇIKLAMASI YAPTI

ODTÜ Rektörlüğü öğlen saatlerinde bir açıklama yaparak 750 ağacın kesileceğini belirtti. Rektörlüğün açıklamasında, yapılması planlanan yurda ODTÜ öğrencileri dışında hiçbir öğrencinin alınmayacağını belirtti. Açıklamada ayrıca kesilecek kavak ağaçlarının satışından gelir elde edileceği iddiası da yer aldı.

AA'nı aktardığına göre rektörlüğün açıklamasında "KYK yurdu için inşaatın yapılacağı bölgede kesilecek kavak ağacı yaklaşık 750 tanedir. Alınan yeni tedbirlerle alanın güney kesimindeki 4 bin metrekarelik arazi aynen korunacak olup bu bölümdeki yaklaşık 460 kavak ağacı kesilmeyecek. Bölgede kavak ağaçları dışında kalan toplam 40 ağaç ise korunacak. Bugüne kadar üniversitemizde yaklaşık 45 bin nitelikli kavak ağacı kesilerek satılmış ve üniversitemiz adına önemli bir gelir elde edilmiş olup ayrıca geçmişte çevre köy okullarında yakacak olarak kullanılmak üzere ücretsiz olarak devredilmiştir. Bugün için üniversitemizin yurt ihtiyacı yaklaşık bin 750 kişilik. KYK yurdunun tamamlanması ile halen Ankara ilinde farklı KYK yurtlarında kalan 434 öğrencimiz de tercih etmeleri halinde kampüsümüzdeki bu yurtta kalabileceklerdir. KYK'nın yaptıracağı yeni yurdun sadece üniversitemiz öğrencilerinin barınma ihtiyacına yönelik olacağı ve yurdun kapasitesinin dolmaması halinde bile yurda ODTÜ öğrencisi dışında öğrenci yerleştirilmeyeceği protokolde yer almaktadır. Yurda öğrencilerin kabulü ise, mevcut uygulamada olduğu gibi öğrencilerimizin tercihleri doğrultusunda olacaktır" ifadelerine yer verildi.

ODTÜ'LÜLER: İNŞAATI DURDURMADAN AYRILMAYACAĞIZ

Saldırı sonrası ODTÜ bileşenleri Kavaklık alanda polis barikatının kurulduğu yerde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan ODTÜ öğrencisi, “Direnişimiz bitmemiştir, bitmeyecektir” dedi.

Öğrenci, saldırının sorumlusunun başta ODTÜ Rektörü Verşan Kök, ODTÜ yönetimi ve AKP olduğunu söyledi. Saldırıyla birlikte binlerce canlının yok edildiğini, ağaçlara kıyıldığını belirten öğrenci, yurdun inşasına izin vermeyeceklerini vurguladı. ODTÜ öğrencisi, gözaltındaki arkadaşlarını almadan ve inşaatı durdurmadan alandan ayrılmayacaklarını söyledi. Polisin üniversiteyi terk etmesini isteyen öğrenci, ODTÜ yönetiminin polis ile işbirliğine son vermesini istedi. Öğrenci, KYK yurdu projesinin iptal edilmesi gerektiğini ve ODTÜ yurdunun yönetiminin ODTÜ’ye ait olması gerektiğini vurguladı.

Saldırının sebebinin ekoloji katliamının yanında ODTÜ’yü dize getirmeye yönelik politik bir saldırı olduğunu kaydeden ODTÜ öğrencisi, ODTÜ yönetiminin kimseye haber vermeden protokol imzalayarak 49 yıllığına ODTÜ arazisini peşkeş çektiğini söyledi. Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

"Yapılacak yurt ODTÜ’yü içeriden yıkmak için planlanmış bir Truva atıdır. İçeriden yıkmayı Verşan Kök ile başlatmaya çalışan AKP, yurt inşaası ile bu işgali doruk noktasına ulaştırmak istemektedir. Biliyoruz ki bu yurtlarda AKP kendi ideolojisini ODTÜ’ye dayatmaya çalışacaktır. Ancak tarih de göstermiştir ki ODTÜ saldırılarla direnişini kaybetmemiştir daha da büyütmüştür”.

AÇIKLAMANIN ARDINDAN REKTÖRLÜK ÖNÜNE YÜRÜNDÜ

Öğrenciler açıklamanın ardından “Verşan Kök ODTÜ’ye Rektör olamaz”, “Verşan istifa” sloganlarıyla Rektörlük binasına yürüdü. Rektörlük önünde toplanan öğrenciler, ıslıklarla, alkışlarla Rektör Kök’ü protesto ederek, Rektörün gelmesini talep etti. Öğrencilerin ısrarı ve mücaddelesi sonrası ağaç kesiminin durduğu açıklandı.

Tepkilerin giderek çoğalması üzerine ağaç kesimine son verildi.

ODTÜ Yönetim Kurulu, kavaklık alana yapılacak KYK yurdu için polis eşliğinde ağaçların kesilmesine gelen tepkiler üzerine “Protokol ve ihale ile ilgili yasal gereklilikler olsa bile yapılabileceklerin tekrar gözden geçirilmesi, ilgili kurumlar ve bileşenler ile bu doğrultuda müzakerelere devam edilmesi” kararı aldıklarını duyurdu.

MİMARLAR ODASI, REKTÖR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ODTÜ ile KYK arasında yapılan yurt protokolünü yargıya taşımış ve yurt inşaatının ruhsatsız olduğunu ifade ederek rektör hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

EKOLOJİ BİRLİĞİ: ODTÜ'DE AĞAÇ, BİLİM, HUKUK KATLİAMI VAR

Ekoloji Birliği, ODTÜ öğrencilerinin yanında olduğunu belirterek bir açıklama yayınladı. "55 gündür ağaçların kesilmemesi için direnen, 'ODTÜ'ye Truva Atı istemiyoruz' diyen ODTÜ öğrencilerine ve öğretim üyelerine yapılan polis saldırısını protesto ediyoruz" denilen açıklamada, "Ankara'da, yurt yapmak için uygun birçok boş arazi varken, yüzlerce ağacın yer aldığı, binlerce canlının yuvası olan ODTÜ arazisindeki ağaçların polis barikatı arkasında kesilmesinden sorumlu olanlar yargıda hesap verecekler" ifadeleri yer aldı.

ODTÜ'nün atanmış rektörü Verşan Kök'ün, okula polis çağırması, ağaçları korumak için direnen öğrencilere gaz sıktırması, kapı girişlerinde toplama kampı uygulaması yaptırarak çanta arama yaptırmasının bilimle, bilim insanlılığıyla ve hukukla bağdaşmadığı belirtilen açıklamada, "Yıllardır ülkemizin içine sokulduğu karanlığa karşı akademinin direnişini temsil eden ODTÜ'deki bu barbarlık unutulmayacaktır. Ruhsatsız inşaatı durdurmak için gelen Çankaya Belediyesi ekiplerine, seçilmiş milletvekillerine, meslek odası temsilcilerine ODTÜ'nün kapısını kapatanlar açıkça hukuksuzluk yapmaktadırlar. Ekoloji Birliği olarak ODTÜ'deki bu hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını, daha fazla ağaca, cana, canlıya kıyılmamasını istiyoruz. Kesilen her ağaç, örselenen her dal bu ülkenin geleceğine vurulan darbelerdir. "Üç beş ağaç" diye küçümsenen kavaklıkta yapılan her kesim, yeni yeni direniş tohumlarını toprakla buluşturmaktadır. Bugün hukuku, bilimi, vicdanı hiçe sayarak ODTÜ'de ağaçları katledenler şunu unutmasın, tıpkı Gezi'de olduğu gibi, "bir ağaç ölür bir halk uyanır" denildi.

EĞİTİM-İŞ: ODTÜ YALNIZ DEĞİLDİR!

ODTÜ öğrencilerine destek açıklaması yapan Eğitim-İş de AKP’nin iktidara geldiği günden bugüne sistematik olarak kar hırsıyla doğayı, kenti ve insanı hedef alan politikalarına tepki gösterdi. "AKP sürekli sermayeye yeni alanlar açma peşindedir. Taksim Gezi Parkı’nı, AVM kurulması için sermayeye peşkeş çekmek isteyen ancak tarihi bir direnişle karşılaşan AKP, binlerce ağaç keserek Atatürk Orman Çiftliği’ni de talana açmıştı." hatırlatması yapan Eğitim-İş, ODTÜ rektörüne projenin durdurulması çağrısı yaptı: "ODTÜ’nün atanmış rektörüne çağrımız, mevcut projenin durdurularak, başta öğrencilerin ihtiyaç ve tercihleri olmak üzere ilgili tüm bileşenlerin görüş ve katılımlarıyla şekillenen, ODTÜ’nün yönetsel, sosyal ve ekolojik bütünlüğünü gözeten yeni bir planlama sürecinin başlatılmasıdır.

Eğitim-İş olarak bu haklı eylemliliklerinde her zaman ODTÜ’lülerin yanında olacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz. Bugün kendini çok açık bir şekilde hissettiren faşizme karşı saflarımızı sıklaştırarak omuz omuza mücadele etme gereğinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha altını çiziyoruz." (Ankara/EVRENSEL)

KADIKÖY'DE ODTÜ'YE DESTEK EYLEMİNE POLİS SALDIRDI

İstanbul’da üniversitelilerin, ODTÜ’ye destek amacıyla Kadıköy’de düzenlediği eyleme polis saldırdı. "Diren ODTÜ seninleyiz” pankartıyla Yeldeğirmeni'nden Boğa Heykeli'ne sonrasında Süreyya Operası doğru yürüyen öğrenciler Mehmet Ayvalıtaş Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın ardından tekrar yürüyüşe geçen kitleye Bahariye Caddesi polis saldırdı. Bir kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'den Ankara'ya uçmak isteyen AnadoluJet yolcuları mağdur edildi

SONRAKİ HABER

İsveç’te soykırım müzesi açılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...