08 Temmuz 2019 12:54

Ayhan Bilgen hakkında Özgür Gündem davası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen hakkında iddianame hazırladı.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen hakkında iddianame hazırladı. İddianame, Özgür Gündem ana davasıyla birleştirilmek üzere İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, 18 Haziran’da Ayhan Bilgen hakkında hazırladığı iddianameyi İstanbul 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. İstanbul 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi de iddianameyi, 3 Temmuz’da İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesine göndererek, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem ana davası ile arasında hukuki ve fiili irtibat olduğunu ileri sürerek birleştirilmesini istedi.

İddianamede Bilgen’e, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "Terör örgütüne üye olma", "Terör örgütü propagandası yapma", "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Suç işlemek amacıyla kurulan terör örgütüne üye olmak" suçlamaları yöneltildi. İddianamede, Bilgen’in Özgür Gündem gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi olduğu hatırlatılarak, hakkında 2016’da soruşturma başlatıldığı; ancak milletvekili olduğu için dosya hakkında ayırma kararı verildiği belirtildi. Özgür Gündem gazetesi için "terör örgütünün sözcüsü" ifadesinin kullanıldığı iddianamede, Bilgen’in dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderildiği ancak 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Bilgen’in Kars Belediye Eş Başkanı seçilmesiyle dosyanın yeniden savcılığa iade edildiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Özgür Gündem ana davasında, gazetenin yazar ve yayın danışma kurulu üyeleri Filiz Koçali, Bilge Aykut Contepe, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Ragıp Zarakolu, Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, Avukat Eren Keskin ve İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı yargılanıyor.

İddianamede tüm sanıklar için Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" başlıklı 302/1, "silahlı örgüt" başlıklı 314/2, “Suç işleme amacıyla örgüt kurma” başlıklı 220/1,2,8, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) terör örgütü propagandasını düzenleyen maddelerinden hapis cezası isteniyor.

Son görülen davanın duruşmasında savcı, esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için dosyanın tevdiini istemişti. İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, önümüzdeki günlerde birleştirme talebini değerlendirecek. (İstanbulMA)

ÖNCEKİ HABER

Candan Yüceer kayıp mülteci çocukları Süleyman Soylu’ya sordu

SONRAKİ HABER

Sudan’da uzlaşma 8 tehdit ile karşı karşıya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...