02 Temmuz 2019 17:24
Son Güncellenme Tarihi: 03 Temmuz 2019 12:25

Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler yurdun dört bir yanında anıldı

Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler için, katliamın 26. yıl dönümü dolayısıyla yurdun dört bir yanında anma etkinlikleri düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sivas Katliamı'nda hayatını kaybeden 33 kişi katliamın 26. yıl dönümü dolayısıyla yurdun dört bir yanında düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. Anmalarda katliamın gerçek anlamda aydınlatılmamasına ve faillerden hesap sorulmamasına tepki öne çıktı.

ANKARA: ÖZGÜRLÜĞÜ, BARIŞI, DEMOKRASİYİ SAVUNARAK CANLARIMIZI ANALIM

Ankara'da düzenlenen anmada Sivas katliamının sadece Alevilere değil, ezilen, örtekileştirilen, dışlanan tüm kesimlere karşı yapıldığını belirtilerek, dayanışma ve ortak mücadele çağrısı yapıldı.

2 Temmuz Madımak katliamının 26. yıldönümünde yaşamını yitirenler Ankara’da gerçekleşen yürüyüşle anıldı. Atatürk Kültür Merkezi önünden Tandoğan Meydanı’na gerçekleşen yürüyüşte “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas’ı unutma, unutturma” sloganları atıldı, yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. Yürüyüş kortejinin en önünde katliamda yaşamını yitirenlerin aile ve yakınları yürüdü. Yürüyüşe Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) , Alevi dernekleri, DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Tabip Odası, CHP, HDP, Emek Partisi, Haziran Hareketi, Halkevleri’nin yanısıra TBMM Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP milletvekilleri Ali Haydar Hakverdi, Nihat Yeşil, Gamze Taşcıer, Murat Emir katıldı.

Tertip Komitesi adına konuşmayı PSAKD Genel Sekreteri Onur Şahin yaptı. Şahin, 26 yıl önce 33 aydın insanın Sivas’ın ortasında tekbir eşliğinde bütün devlet güçlerinin gözü önünde katledildiğini söyledi. Şahin, “Sivas Madımak katliamı egemenlerin askeriyle, polisiyle, yargısıyla, medyasıyla, belediyesiyle, hükümetin organize ettiği ve ortaçağ artığı katillerin tetikçiliğiyle hayata geçirdiği planlı bir katliamdı” dedi.

"AKP BASKI VE TEHDİT POLTİKALARINI SÜRDÜRÜYOR"

 AKP’nin Alevi halkı dahil olmak üzere muhalefet kesimlerine yönelik baskı ve tehdit politikalaırnı sürdürdüğünü kaydeden Şahin, insanların işlerinden atıldığını, muhalif basın organlarının kapatıldığını, on binlerce insanın hukuksuz kararlarla tutuklandığını, savaş politikalarıyla birçok insanın hayatını kaybettiğini söyledi.  AKP’nin son yerel seçimlerde desteğinin azaldığına dikkat çeken Şahin, bu gerçeği gören AKP iktidarının daha da otoriterleştiğini belirtti.

"ALEVİ GENÇLERİ KİMLİKLERİNDEN DOLAYI İŞE ALINMIYOR"

Devletin şeklen kalan sınırlı laik niteliğinin de ortadan kaldırılmaya çalışıldığını söyleyen Şahin, “Çocuklarımız dinci vakıflara teslim ediliyor. Aleviler üzerinde bin yıllık asimilasyon politikaları AKP tarafından hevesle uygulanıyor. Alevilerin kutsal mekanları yok ediliyor, Cemevleri’ne ibadethane statüsü tanınmıyor, Alevi çocuklara din dersi dayatılıyor, Alevi köylerine ısrarla cami yapılıyor. Cami olmayan köylere hizmet götürülmüyor, Alevi gençleri kimliklerinden dolayı işe alınmıyor. Birçok insan baskı ve ayrımcılıktan dolayı Alevi kimliğini gizlemek zorunda kalıyor” dedi.

"MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM"

Madımak katliamının sadece Alevilere değil, ezilen, ötekileştirilen, dışlanan tüm kesimlere karşı yapıldığını belirten Şahin, ortak mücadele çağrısı yaptı. Şahin, “2 Temmuz’da tek adam rejimine, faşizme, ırkçılığa, gericiliğe, baskı politikalarına karşı, laikliği, özgürlüğü, barışı, demokrasiyi savunarak katliamda yitirdiğimiz canlarımızı analım. Acılarımızı ortaklaştıralım. Gelin hep birlikte dayanışmayı ve mücadeleyi büyütelim” diye konuştu.

"ADALETİN YERİNİ BULMASINI İSTİYORUZ"

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ablası Zeynep Karababa, 26 yıllık mücadelede kendileriyle yan yana yürüyenlerin güç verdiğini söyledi. Katilleri tanıdıklarını ve nasıl ödüllendirildiklerini bildiklerini belirten Karababa, “26 yıllık davamızda adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Sivas’ta kaybettiğimiz bir canımız ‘Biz sazdan başka bir şey çalmayız’ demişti. Biz ne hayat, ne para çalmayı biliriz. İnsanı, doğayı seven insanlarız. Biz acılarımızı, sevinçlerimizi birleştireceğiz. Demokrasiyi birlikte öreceğiz”.

Miting, semaha durularak sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)


İSTANBUL-SULTANGAZİ

İstanbul Sarıgazi’de de Sivas Katliamı'nı anmak için yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte “Türküler susmaz, Pir Sultanlar ölmez”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Örgütlü bir halkı hiç bir kuvvet yenemez” sloganları atıldı. Yürüyüş sonrası basın açıklaması gerçekleştirildi. Daha sonra Sarıgazi Cemevinde anma etkinliği düzenlendi. (İstanbul/EVRENSEL)


İZMİR

Sivas katliamında yaşamını yitirenler İzmir'deki Alevi dernekleri ve Emek ve Demokrasi güçleri tarafından Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenlendi.

"Faşizme karşı omuz omuza", "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Sivas'ı unutma, unutturma" sloganlarının atıldığı açıklamada basın metnini Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şube Başkanı Sedat Mutlu okudu.

Mutlu, Sivas Madımak Oteli katliamı egemenlerin askeriyle, polisiyle, yargısıyla, medyasıyla, belediyesiyle, hükümetiyle organze ettiği ve ortaçağ gerici katillerin tetikçiliğiyle hayata planlı bir katliam olduğunu söyleyerek, "Bugün ise AKP iktidarı Sivas katliamı'nda kendi özünü ve ruhunu bulan bir parti olarak Alevi halkımıza ve diğer tüm ilerici demokrat toplum kesimlerine karşı baskı ve tehdit politikalarına hız kesmeden devam ediyor" dedi. Mutlu, Roboskiden, Sur'a, Cizre'den, Ankara'ya yaşanan katliamları dile getirerek Sivas katliamın üzerinden geçen 26 yılda da zihniyetin değişmediğini belirtti.

Yoplumsal yaşamın iktidar eliyle hızla gericileştiğini söyleyen Mutlu , "Bunların yanında ekonomik kriz giderek derinleşmekte, krizin faturası işçilere ve emekçilere kesilmekte, işten atılmalar yaygınlaşmakta, sürekli gelen zamlar nedeniyle yaşam halkımız için her geçen gün daha da zorlaşmaktadır" dedi.

Her inançtan ve ulustan insanlara baskıların hala devam ettiğini dile getiren Mutlu, "2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan bütün toplumsal kesimlere  karşı yapılan bir katliamdır" diyerek Madımak utanç müzesi olana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

İZMİR-ÇİĞLİ

Çiğli’de EMEP, Halkevi, Alevi Yol Derneği, BDSP, Mücadele Birliği ve Kaldıraç'ın ortak düzenlediği anma Güzeltepe Uğur Mumcu parkından başlayarak, Firdevs düğün alanına kadar sürdü. Burada sinevizyon, müziklerle anma etkinliği devam etti.

Basın açıklamasını okuyan Alevi Yol Derneği’nden Deniz Yeşilbağ, katliamın hesabının hukuka uygun biçimde sorulmasını, katliamcıların gereken cezayı almalarını istediklerini belirterek; “Ancak geçen 26 sene içinde, hesap sorulması bir yana, baskı ve katliamlar isim değiştirerek devam etti. Katliamın asıl sahipleri ve katillerin avukatları AKP’den bakan, vekil, belediye başkanı hatta anayasa mahkemesi üyesi oldu.  Bizler adalet aramaya devam edeceğiz çünkü katliamın zaman aşımı olmaz” dedi.

Yeşilbağ, katliamların sona ermesinin ancak düzenin değişmesi ile mümkün olacağını söyleyerek, “Yakanların, asanların, yüzenlerin ve tabi ki ezenlerin karşısında durmak, bozuk düzenin çarkı olmamak ve omuz omuza vermek lazım. Herkes bilmelidir ki bizler zulme karşı direnen Pir Sultan Abdalız, bizler Hasret Gültekin’in ezgileri, Metin Altıok’un dizeleriyiz. Hiçbir söz, hiçbir gülüş, hiçbir slogan, hiçbir ezgi yarım kalmayacak” diye konuştu.

İZMİR-NARLIDERE

Narlıder'de Alevi Bektaşi Kültürü’nü Tanıtma Derneği ve Narlıdere Demokrasi Platformu’nun düzenlediği etkinliğe Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin de katıldı.

Etkinlik kapsamında, Ahmet Piriştina Demokrasi Meydanı’ndan Pir Sultan Abdal Parkı’na kadar yürüyüş düzenlendi. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin’in yanı sıra, CHP Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, Alevi Bektaşi Kültürü’nü Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Aslan,CHP eski milletvekili Mustafa Moroğlu, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile yüzlerce Narlıdereli katıldı. Pir Sultan Abdal Heykeli önüne, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları konuldu, karanfiller bırakıldı.

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin “Sivas Katliamı hepimiz için acı veren bir olaydır. Yaşamını yitirenler nice yıllar anılmaya devam edecekler çünkü masum ve aydın insanlardı. İnşallah onların ideallerine bizler sahip çıkacağız ve geleceğe taşıyacağız” dedi.

Alevi Bektaşi Kültürü’nü Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Aslan “Bundan tam 26 yıl önce, kadınlarımızın, çocuklarımızın, aydınlarımızın içinde olduğu 33 canımızı Madımak Oteli’nde kaybettik. Madımak Katliamı’nda yitirdiğimiz canlarımızı alanlarda ve meydanlarda anmaya devam edeceğiz. Bu utancı unutmadık, unutmayacağız. Sivas’ın ışığı hiç sönmeyecek” dedi.

EMEKLİ-SEN İZMİR ŞUBELERİ: İNSANLIK SUÇLARINDA ZAMAN AŞIMI YOKTUR

DİSK' e Bağlı Emekli-Sen İzmir Şubeleri 28 Haziran 4 Temmuz Emekliler Haftası ve 2 Temmuz Sivas Katliamı'nın 26. yıl dönümü dolayısıyla Konak Kemeraltı girişinde basın açıklaması geçekleştirdi. 

Türkiye'nin tarihinin katliamlar ve siyasi cinayetlerle dolu olduğunu belirten Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, "Bu katliamların büyük bir bölümünde katillerden hesap sorulmamış, üstelik olayların perde arkası devlet tarafından hiçbir zaman aralanmamıştır. İşte bu nedenle Sivas'ın ateşi 26 yıldır hiç sönmemiştir. Bilinmelidir ki Sivas Katliamı her ne kadar zamanaşımı üzerinden unutturulmak istense, bu yargı kararı hayırlı olsun denilerek karşılansa da insanlık suçlarında zaman aşımı yoktur. Sivas Katliamı bugün hala toplumun vicdanında kanayan bir yara olarak duruyor. İnsanlık düşmanı gericiliği ve ırkçılığı bir kez daha lanetliyor, yitirdiğimiz tüm canları 26 yıl sonra ilk günkü duygularla anıyoruz. Bir kez daha haykırıyoruz, onları ağıtlarla değil uğrunda yaşamlarını verdikleri emek, barış, laiklik ve demokrasiyi tüm dünyada egemen kılarak yaşatacağız" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


KOCAELİ: POLİSİN SLOGAN VE PANKART YASAĞI! 

Kocaeli'de Madımak Katliamı'nın yıl dönümünde yürümek isteyenlere polis izin vermedi, 'Slogan atmadan yürüyün' dedi. 

Kocaeli 2 Temmuz Sivas Katliamını Anma Platformu çağrısıyla Belediye İş Hanı önünde toplanan vatandaşlar, burada açtıkları pankart ve katliamda hayatını kaybedenlerin olduğu dövizlerle yürümek istedi. Polis,vatandaşların slogan atmasına, pankart ve döviz taşımasına izin vermedi. Platform temsilcilerinin ısrarı sonucunda vatandaşların önüne gelen Çevik Kuvvet ekipleri çekildi, alkış ve ıslık eşliğinde yürüyen vatandaşlar İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda açıklamayı gerçekleştirdi. 

Kocaeli 2 Temmuz Sivas Katliamını Anma Platformu adına açıklamayı okuyan Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şube Başkanı Birol Sağlam, polisin tavrını protesto ettiklerini söyledi. Gereksiz yere ortamın verildiğini ifade eden Sağlam, "Yitirdiğimiz canları her zaman, her yerde anacağız" dedi.

"KATLİAMLARA ALIŞMAYACAĞIZ"

Gerçekle yüzleşmek istediklerini belirten Sağlam, "Zulmün ve zorbalığın efendileri yüzlerce canımızı bizden koparan katliamları unutmamızı, alışmamızı bekliyor. Oysa insanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları, bu suçları işleyenleri ve yaşananlara sessiz kalanları unutmamıştır ve asla unutmayacaktır. Alışmanın, kanıksamanın kabullenmek olduğunu en iyi bizler biliyoruz. Katliamlara, ölümlere alışmayacağız. Bu karanlığa teslim olmayacağız. Acımızı azaltmanın tek yolu katliamlarda kaybettiğimiz canlarımızın savunduğu değerlere, demokrasiye, emeğe, barışa sahip çıkmaktan geçiyor" ifadelerini kullandı.

Alevilerin hakta ve özgürlükte eşit yurttaşlar olarak tanınma talebinin olduğunun altını çizen Sağlam, Alevlerin taleplerini şöyle sıraladı:

* Türkiye toplumunun utancı olarak görülmesi gereken tüm Alevi katliamlarıyla yüzleşilmeli ve bu bağlamda; Madımak Oteli utanç müzesi yapılmalıdır.* Zamanaşımına uğratılan Maraş, Çorum ve Sivas katliamlarının dosyaları yeniden açılmalı ve failleri ortaya çıkarılmalıdır.* Eğitim, öğretim başta olmak üzere tüm kamu hizmeti alanlarında ve bürokraside Alevilere yönelik ayrımcılık iddiaları, hukuk devleti ilkesine inanan tüm yurttaşların adalet duygusunu tatmin edecek biçimde soruşturularak aydınlatılmalıdır.* Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.* Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır.* Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmelidir.* Alevi köylerine zorla cami yapılmasına son verilmeli, Hacı Bektaş Dergâhı, dergâhın gerçek sahipleri olan Alevilere teslim edilmelidir.* Gasp edilen alevi dergâhları ve kutsal mekânlarına yönelik yağmaya son verilmeli ve iade edilmelidir.

"Türkülerimiz kardeşçe söylenmeli, derelerimiz özgürce akmalı ve herkes özgür olmalı. Bütün katliamların hesabı sorulsun, hiçbir katliamın sorumlusu yargılanmadan bu defter kapanmasın. Yaşam hakkına saygı duyan bütün demokratik kurumlarımız bilmelidir ki; sokaklar ve meydanlar katliamcı çetelerin değil, hak mücadelesi veren onurlu yurttaşlarındır." diyen Sağlam, demokrasi, barış ve kardeşlik için, adalet için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

GÜLTEPE CEMEVİNDE ANMA 

Kocaeli Cemevleri Platformu 2 Temmuz'da hayatını kaybedenleri andı. 

İzmit Gültepe Cemevi'nde gerçekleştirilen anmada katliamda hayatını kaybeden 33 insanın ismi tek tek okundu, onların adına karanfiller bırakıldı. 

Anmada konuşan Kocaeli Cemevleri Platformu Dönem Sözcüsü, Tavşantepe Cemevi Başkanı Ali Ekber İncesu, "Ülkemizde bu ve benzeri katliamların yaşanmaması için dik durmaya devam edeceğiz" dedi. 

Sivas katliamının aydınlığa, demokrasiye, halkların kardeşliğine ve bir arada yaşama kültürüne yapılan bir saldırı olarak değerlendirdiklerini ifade eden İncesu, "Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen Sivas katliamının üzerinden tam 26 yıl geçti. 2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle başlayan katliam ateşi, 26 yıldır yüreklerimizi yakmayı sürdürüyor. Üzerinden çeyrek asır da geçse, gerekçesi olmayan bir acı yaşadığımız için bunu görmezden gelemeyiz. Ülkemizde bu ve benzeri katliamların yaşanmaması için dik durmaya devam edeceğiz, hiç bir güç bunu elimizden alamayacak" ifadelerini kullandı. 

Anmaya; Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Gültepe, Derince, İzmit, Körfez ve Mudurnutepe Cemevleri, Derince İmam Hüseyin Cemevi, Anadolu Kültür ve Görgü Darıca Cemevi, Cem Vakfı Gebze ve Çayırova Cemevleri ile Mecidiyeköy, Balören, Bayraktar ve Bağlar Mahalle Muhtarları katıldı. Programın sonunda lokma dağıtılırken, türkü ve deyişler de seslendirildi. (Kocaeli/EVRENSEL)


BALIKESİR

Balıkesir'de Alevi Güçbirliği bileşenleri şehir merkezi ve Ayvalık, Bandırma, Burhanye ilçelerinde anma etkinliği düzenledi.

Katliamın üzerini örtmek isteyen iktidarların kınandığı kitlesel basın açıklamalarının ardından Edremit vergi dairesi önünde toplanan bini aşkın kişi, sloganlar ve zılgıtlarla Edremit Cumhuriyet Meydanı'na yürüyerek anma töreninde buluştu.

Katliamın ve bu insanlık ayıbının lanetlendiği anma törenine yöredeki tüm demokrasi güçleri, STK'ler ve siyasi partilerin yanı sıra halk da yoğun katılım gösterdi. (Balıkesir/EVRENSEL)


ESKİŞEHİR

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Hacı Bektaş Veli Derneği öncülünde Eskişehir Alevi Dernekleri Platformu ile Eskişehir’de bulunan emek ve demokrasi güçleri 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenleri andı.

Odunpazarı Belediyesi, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Hacı Bektaş Veli Derneği öncülünde Sivas Katliamında hayatını kaybedenleri anmak için bir dizi program düzenlendi. Anma programı Adalar’dan Vilayet Meydanına yapılan yürüyüşle başladı. Sivas Katliamında hayatını kaybedenleri anmak isteyen çok sayıda Eskişehirli, Adalar’da bir araya geldi.  Gerçekleştirilen kısa bir müzik dinletisinin ardından yürüyüşe geçildi. Yürüyüşe sendika, meslek odası, demokratik kitle örgütleri ile siyasi parti temsilcileri ve başkanları ile çok sayıda Eskişehirli vatandaş katıldı. Adalar’dan Vilayet Meydanına yürüyen Eskişehirliler, yürüyüş boyunca sık sık “Sivas’ı Unutma Unutturma”, “Sivas’ın Işığı Sönmeyecek” ve “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganları attı. Vilayet Meydanı gelen Eskişehirliler, burada bulunan Atatürk Anıtına çelenk bıraktı.

Vilayet Meydanında düzenlenen törene Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Törende Madımak'ta tutuşturulan ateşin vicdanlarda ve belleklerde yanmaya devam ettiği belirtilirken, benzer acıların tekrar yaşanmaması temenni edildi.

26 yıl önce gerçekleşen Sivas Katliamında yaşamını yitirenler saat 20.00’de Büyükdere Mahallesi Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi arkasındaki Futbol Sahası’nda gerçekleşecek anma etkinliği ve konser ile devam edecek. Vedat Gündoğdu, Hasan Keskin, Yoksul Derviş ve Şehribanu Kubat’ın sahne alacağı anma konserinde 26 yıl önce Sivas’ta 33 kişinin hayatını kaybettiği katliam bir kez daha lanetlenecek. (Eskişehir/EVRENSEL)


MALATYA

Malatya’da  Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde düzenlenen anma Paşaköşkü Postanesi önünden başladı. Emeksiz Üst Kavşağı’na yürüyen Malatyalı işçi ve emekçiler, burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı PSAKD Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş okudu. Dönemin yetkililerinin katliama göz yumduğuna dikkat çeken Ulutaş, “Dönemin belediye başkanı katliam sırasında ‘gazanız mübarek olsun’ diyerek adeta katliamı teşvik etti. Otelin önünde bulunan askerler ise katliamcı güruha herhangi bir müdahalede bulunmadan otelin önünden ayrılarak katliamın yolunu açtı. Birkaç kişilik eylemlere dahi binlerce polisi yığan devlet o gün hiçbir polisi müdahale etmek için katliamın yaşandığı bölgeye göndermedi” dedi.

Ulutaş, dayanışma ve mücadeleyi büyütmek için 2 Temmuz’da Sivas Madımak Oteli önünde yapılacak anmaya katılım çağrısı yaptı. (Malatya/EVRENSEL)


DERSİM: "TARİHE GEÇMİŞ KARA BİR LEKE"

Sivas katliamının 26. yılında Dersim'de bir araya gelen kitle katledilenleri anarken katliamcıları lanetlediler.

Dersim, emek ve demokrasi güçlerinin çağrısıyla Sanat Sokağı'nda bir araya gelen kitle Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşte polis, pankart açılamasına ve slogan atılmasına izin vermedi. Seyit Rıza Meydanı'nda kitle adına açıklama yapan İHD Dersim şube başkanı Gürbüz Solmaz polisin tutumunu eleştirdi. Solmaz,  "Aradan geçen 26 yıllık zaman zarfında ne katliamla yüzleşildi ne de adalet yerini buldu." dedi.

Sivas katliamını, Türkiye tarihine geçmiş kara bir leke olarak tanımlayan Solmaz,"Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle sebep olunan katliam, sadece o zamanın Türkiye’sinin fotoğrafı değildir.Sivas katliamı, düşünce ve ifade özgürlüğünün engellendiği linç kültürüyle yaşam hakkının fiilen sona erdirildiği kara bir gün olarak tarihe geçmiştir." dedi.

"BİR ARADA YAŞAMA KÜLTÜRÜNE SALDIRI"

Sivas katliamını; aydınlığa, demokrasiye, halkların kardeşliğine ve bir arada yaşama kültürüne yapılan bir saldırı diye niteleyen Solmaz "Mağdur aileler başta olmak üzere toplumun adalet beklentisi ne yazık ki boşa çıktı ve mahkemelerden “zamanaşımı” kararı çıktı! Yetmedi, katiller bir bir salıverildi, gözlerden kaçırıldı. 2 Temmuz 1993’te aydınların diri diri yakılmasına neden olanları korumaya çalışanlar, yaşanan acıları unutturmaya ya da gerçek katilleri yalan haberlerle aklamaya çalışmaktadırlar." dedi.

"DÖNEMİN BÜTÜN SİYASİ GÜÇLERİ SORUMLUDUR"

Solmaz şöyle devam etti:"Ön planda kibriti çakan gerici grupların yer aldığı katliamdan, dönemin bütün siyasi güçleri sorumludur. 90’lı yıllardaki tabloyu tamamlamak açısından Madımak; özel harp taktiğinin bir unsuru olarak tarihe geçmiştir.Sivas katliamının, aradan 26 yıl geçmesine rağmen her geçen yıl daha büyük ve kitlesel bir öfke ile lanetlenmesi, ülkemizin gericiliğe ve ırkçı-şoven odaklara asla teslim olmayacağının en somut göstergesidir. Emekçiler ve tüm ötekileştirilenler, yanmaktan, yakılmaktan, katliamlara maruz kalmaktan ancak birleşik bir mücadele yürüterek kurtulabilir. Bu anlamda halklarımızın ve inançlarımızın özgürleşmesi, bir daha Sivasların, Dersimlerin, Çorumların ve yakın geçmişte yaşanmış ve yaşanmakta olan katliamların tekrar yaşanmaması için, birlik ve beraberlik içinde, barış, kardeşlik ve özgürlük hedefiyle, görev ve sorumluluklarımızın bilinci ile mücadele çağrısını bir kez daha yineliyoruz, katliamı lanetliyor ve unutturmayacağımızı haykırıyoruz."Solmaz'dan sonra söz alan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir şubesi eş başkanı Hüseyin Ozan   "Bugün için hali hazırda yaşanan vahşet aynı ideolojinin sonucudur. Bu topraklar kadim topraklardır. Bu toprakları çölleştirenleri lanetliyoruz. Sivas'ın ışığı sönmeyecek." dedi.Açıklamaya, EMEP, HDP, İHD, KESK, SMF, DAD, PSKAD'da katıldı.

DERSİM SANAT İNİSİYATİFİ KATLİAMDA KATLEDİLEN AYDINLARI ANDI

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde katledilen 33 aydın, akademisyen, yazar ve sanatçı Dersim'de, Dersim Sanat İnisiyatifi tarafından anıldı.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde katledilen 33 aydın, akademisyen, yazar ve sanatçı Dersim'de, Dersim Sanat İnisiyatifi tarafından anıldı. Gola Çetu ziyaretinde gerçekleşen anma etkinliğinde niyazlar dağıtıldı. Müzisyenler; Metin Kahraman, Yılmaz Çelik ve Ufuk Coşkun'un deyişler  söylediği anma etkinliğinde Sivas’ta katledilenler anısına Munzur'a karanfiller bıraktı.

İÇİMİZ KAHROLUYOR

Anma etkinliğinde konuşan yazar Cemal Taş, "Bugün Sivas katliamını anmak için toplandık. Bundan 27 yıl önce canlarımızı orada yaktılar. Canımız halen yanıyor. Bizi yaktılar  ciğerimiz yanıyor içimiz kahroluyor." dedi. Anmaya EMEP il başkanı Ergin Tekin ve HDP il eş başkanları Nurşat Yeşil ve İbrahim Kasun'da katıldı. (Dersim/EVRENSEL)


ELAZIĞ

Hozat Garajında bir araya gelen KESK bileşenleri Sivas -Madımak katliamını andı. KESK bileşenleri adına konuşma yapan Haber Sen İl Temsilcisi Ali Haydar Sarısaltık konuşmasına 2 Temmuz katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil ezilen ötekileştirilen dışlanan yok sayılan bütün toplumsal kesimlere karşı yapılan bir katliamdır diyerek başladı.

Sivas katliamından sonra 19 Aralık Gazi, Roboski, Reyhanlı, Suruç olmak üzere pek çok katliam yaşanmıştır. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı 10 Ekim Gar katliamı ile yüreğimize kapkara 103 bıçak daha saplanmıştır diyen Sarısaltık “ Katliam, baskı, asimilasyon politikalarına karşı eşitlik, özgürlük, laiklik ve adalet için Sivası unutmadık, unutturmayacağız! “diyerek sözlerini sonlandırdı. (Elazığ/EVRENSEL)


LÜLEBURGAZ

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, 2 Temmuz’da Sivas’ta öldürülen aydın ve sanatçıları andı. Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli’yle birlikte platform bileşenlerinin katıldığı Üçgen Park’ta yapılan basın açıklamasına Lüleburgaz halkı da ilgi gösterdi. Basın açıklamasını Lüleburgaz Hacı Bektaşi Veli Yardımlaşma Derneği Başkanı Serbülent Avcı okudu. Basın açıklaması sırasında sık sık, “yaşasın halkların kardeşliği”, “faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

Akşam da Necdet Tekin Gençlik Merkezi Salonu’nda, çok sayıda kişinin katıldığı, belgesel gösteriminin yapıldığı, şiirlerin okunduğu, şarkıların söylendiği bir anma gecesi yapıldı. (Lüleburgaz/EVRENSEL)


MERSİN

Mersin’de Emek ve Demokrasi Platformu Sivas Katliamı’nın 26. yıldönümünde hayatını kaybedenler adına basın açıklaması düzenledi. Hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuna durulduktan sonra açıklamayı Emek ve Demokrasi Platformu adına Mersin Genel-İş Şube Başkanı Kemal Göksoy okudu. Sivas’ta Madımak Oteli’ni yakanlara göz yumulduğuna ve olayın faillerinin hiçbir suç almadığına dikkat çeken Göksoy, ‘’ Maalesef ülkemizde yaşanan katliamlar hiçbiri aydınlığa kavuşturulmadığı için Madımak Oteli’nde yaşanan katliam da aydınlığa kavuşturulmamıştır. Eğer Madımak’ta yaşananlar aydınlığa kavuşturulmuş olsaydı Roboski’de, Ankara Gar’ında yaşananlar da aydınlığa kavuşturulmuş olacaktı. Oysa hiçbiri aydınlığa kavuşturulmadığı gibi unutturulmaya çalışılıyor.’’ dedi.

Göksoy, ‘’ Sivas Katliamı 26. Yıldönümünde hayatını kaybedenlere borcumuz emeğin, barışın, demokrasinin ve laikliğin hüküm sürdüğü bir ülke için omuz omuza mücadeleyi yükseltmektir.’’ Diyerek dayanışma ve birlik çağrısı yaptı. (Mersin/EVRENSEL)


BURSA

Sivas katliamının 26. yıl dönümünde katliamda yaşamını yitirenler Bursa da yapılan yürüyüşle anıldı.

Pirsultan Abdal Derneği Bursa Şubesi, Bursa Alevi Bektaş Dernekleri Platformu ve Bursa Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla Setbaşında bir araya gelen bin in üzerinde Bursalı heykele bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Katliamda yaşamını yitirenler Heykelde yapılan açıklama ve deyislerle anıldı.

Heykelde yapılan açıklamada; "33 canımız bundan tam 26 yıl önce Sivas'ın ortasında tekbirler eşliğinde bütün devlet güçlerinin gözü önünde  yakılarak katledildi. Gericiler haftalar öncesinden bildiriler dağıtıp kıyam ve katliam çağrıları yaptılar. Katliamın yaşandığı gün devlet yetkilileri saatlerce gerici güruhun toplanmasına ve kalabaliklasmasinı izlediler ve daha da ötesinde teşvik ettiler. Aleviler üzerindeki bin yıllı asimilasyon ve yok etme politikaları AKP iktidarı tarafından da hevesle uygulanıyor. Cemevlerimiz tanınmıyor.  Alevi çocuklarına zorla din dersi dayatıyor. Dersim, Maraş,  Çorum, Sivas ve Gazi katliamları ısrarla devlet tarafından örtülüyor. 2 Temmuz 1993 Sivas Madımak katliamı özünde sadece aleviler karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan bütün toplumsal kesimlere karşı  yapılan bir katliamdır. Gelin hep birlikte tek adam.rejimine, faşizme, ırkçılığa, gericiliğe ve baskı politikalarına karşı laikliği, özgürlüğü, barışı, kardeşliği, adaleti ve halkların kardeşliğini savunarak canlarımızı analım" denildi. 

Sivas anması deyisler ve çekilen semahlarla son buldu. (Bursa/EVRENSEL)


DATÇA

Muğla’nın Datça ilçesinde de Sivas Katliamında hayatını kaybedenler için anma düzenlendi. Datça Demokrasi Platformu ve PSAKD Datça Şubesinin çağrısıyla düzenlenen anmaya yüzlerce kişi katıldı. Anmada basın açıklamasını Leyla Dinçer okudu:

“Bu ülkede bir Kürt’ün eli kesildiğinde Türk’ün eli kanamadıkça; bir alevinin gözyaşı bir sünninin gözünden akmadıkça eşitlik ve özgürlük olmayacaktır. Bu ülkede kim Alevilerin kapılarına çarpı işareti atarsa atsın, kim Ermeni mezarlıklarını parçalayıp evlerinde bıçaklarsa bıçaklasın, kim son Süryanileri kovmaya çalışırsa çalışsın, kim sokaklarımızı plajlarımızı Suriyelilere kapatmaya çalışırsa çalışsın, hepimiz eşitlik ve kardeşlik için her yerde olmaya devam edeceğiz.” (Muğla/EVRENSEL)


BODRUM

Sivas Katliamı’nın 26. yıl dönümü dolayısıyla Bodrum’da da Alevi Bektaşi Kültür Derneği'nin öncülüğünde Belediye Meydanı'nda anma ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını okuyan Naciye Bayır, “Davayı zaman aşımına uğrattılar. Oysa insanlık suçlarında dava zaman aşıma uğramaz. Katliam davası yeniden ele alınmalıdır. Devlet Alevilerden özür dilemelidir. Madımak Oteli 'Utanç Müzesi' yapılmalıdır. Mecburi din dersleri kaldırılmalıdır. Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmelidir. Sivas'ın ışığı hiç sönmeyecek” dedi. Açıklama sırasında sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “Ozanlar ölmez, türküler susmaz”, “Sivas'ın ışığı sönmeyecek”, "Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı. (Muğla/EVRENSEL)


İSVEÇ

Sivas Katliamı için İsveç’in başkenti Stockholm’de de anma etkinliği düzenlendi. İsveç Alevi Federasyonu’nun örgütlediği etkinlikte katliam ve sonrasındaki gelişmeleri yansıtan bir belgesel gösterimi yapıldı. Daha sonra katliamdan kurtulmayı başaran Halk Ozanı ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çağan bir konuşma yaptı.

Aradan 26 yıl geçmesine rağmen hala yaşadığı travmayı anlatamadığını ve kaybettiği arkadaşlarının acısını hissettiğini söyleyen Çağan, katliamın gerçek sorumluları adalet karşısına çıkarılıp cezalandırılıncaya kadar yaranın kapanmayacağını belirtti.

Katliamdan sonraki yargı sürecine değinen Çağan “Bugün en az 30-40’ı milletvekili veya parti üst yöneticisi olarak görev yapan bir avukatlar ordusu katilleri savundu. Devlet Güvenlik Mahkemesi onlara değil bizlere suçlu muamelesi yaptı. Savcı ve hakimler adeta siz neden ölmediniz dediler. Katliamı yapanlar mahkemede namaz kılıp ceplerindeki bozuk paraları ve çakmakları fırlattıkları halde hiç kimse müdahale etmedi” dedi.

Katillere ödül gibi cezalar verildiğine ve tutuklu olmayanların çoğunluğunun yurt dışına çıkmalarına göz yumulduğuna dikkat çeken Çağan, “Yeni katliamların önlenmesi için Sivas Katliamı’nın gerçek sorumlularının yargı karşısına çıkarılması ve cezalandırılması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde Madımak’ın yarası kapanmayacak ve yeni katliamların önü alınamayacaktır” dedi.


RİZE FINDIKLI

Rize’nin Fındıklı ilçesi Gürsü Köyü'nde düzenlenen anmaya Dostluk Yardımlaşma Vakfı ve Gürsü Köyü halkı katıldı.

Fındıklı Belediyesinin organize ettiği etkinlikte açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, “2 Temmuz acıları damlıyor yüreğimize, bizleri kötü insanlar ayırdı ve biz onların paydaşı olacağımıza anmalarını yapıyoruz. Bir kaç gündür burada bulunan Dostluk Dayanışma Vakfının yöneticileri ve çeşitli üniversitelerden gelen öğrencilerin belki bir kısmı Sivas’ta ölen insanların meslek grubundalar” dedi. 1 dakikalık saygı duruşundan sonra, Can Dündar’ın Sivas Katliamını anlatan belgeselinin gösterimi yapıldı. Dostluk Yardımlaşma Vakfının katliamda ölenlerin adlarını ve ne yaptıklarını anlatan bir gösterisinden sonra söylenen türkülerle anma sona erdi. (Fındıklı/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

LGS tercihleri ve yerleştirme işlemlerine dair sık sorulan 32 soru ve cevapları

SONRAKİ HABER

Üretici ile market fiyatı arasında fark 4 kat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...