28 Haziran 2019 11:05

Sinop NKP Sözcüsü ‘nükleer projesi durduruldu’ haberine temkinli

Sinop Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Zeki Karataş, projenin durdurulduğu yönündeki haberlere temkinli yaklaştıklarını ifade etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, G20 zirvesine giderken sarf ettiği, Sinop Nükleer Santrali Projesinin durdurulduğuna dair sözleri yıllardır nükleer karşıtı mücadele verenler tarafından temkinli bir iyimserlikle karşılandı.

Ortada kirli bir pazarlığın olduğunu düşündüğünü belirten Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Sözcüsü Zeki Karataş, “Sinop’un bu kirli pazarlığın konusu olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

DAHA ÖNCE DE 4 DEFA DURDURULDU

Bu gelişmenin ilk bakışta sevindirici bir haber olarak yorumlansa da kendilerini rehavete sokmadığını belirten Sinop NKP Sözcüsü Zeki Karataş, bunu “Daha önce dört defa durduruldu proje. İptal edilmedi, durduruldu” diye açıklıyor.

Gelinen noktada bunun bir enerji sorunu olmadığının ortaya çıktığını kaydeden Karataş, ortada halen kirli bir pazarlığın döndüğü görüşünde. Karataş, “Projenin durdurulma gerekçesini ekonomik nedenlerle açıklıyorlar ancak asıl sorun ekonomik değil bence. Asıl sorun başka. Şu an da G20 çok kritik bir dönemde. Bunu bir de Japonya’da yapıyorlar. Niye Japonya’ya giderken söyledi de daha önceden söylemedi. Nikkei gazetesi bunu 6 ay önce de yazdı. Biz de o zaman dedik ki ‘Taraf olan iki ülkenin liderlerinin açıklamaları olmadığı sürece böyle bir şeye inanmıyoruz’. Nitekim öyle de oldu”.

‘İKİ ÜLKE BİRBİRİNİ DENİYOR’

Fizibilite raporunda ortaya konan 22 milyar dolarlık maliyetin 44 milyar dolara çıkmasının söz konusu olduğunu, bu maliyet artışı üzerinden iki ülkenin de birbirini denediğini ileri süren Karataş, “Çünkü aralarındaki anlaşma gereği taahhütler var. Kimse de o taahhüdü ödemek istemiyor. Kirli bir pazarlık var, kirli pazarlığın içinde de Sinop olmasın istiyoruz” diye konuştu.

İNCEBURUNDA KESİLMEDİK AĞAÇ KALMADI!

Santral inşaatı durdurulsa da iptal edilse de, “Ağaçların günahı neydi?​” sorusunun gündemde olacağını söyleyen Karataş şu bilgeleri verdi: “Biz geçen yıl ‘Kesilen ağaç sayısı 700 bin civarında’ diyorduk, şimdi kesilmedik ağaç kalmadı. İnceburun Yarımadası’na girişte Soğulcak köyü var. Orada meşe ağaçlarına varıncaya kadar kesildi. Çamlar bitti meşe ağaçlarını da kesmeye başladılar. O köyün etrafındaki bütün ağaçlar kesildi. Sadece Hamsalos Tabiat Parkı tarafındaki ağaçlar kaldı o da göstermelik. İnceburun Yarımadası’nda kesilecek ağaç kalmadı. Geçen hafta bir misafir grubuna göstermek için bölgeye gitmiştim, ben bile şaşırdım. Geride yaklaşık 250-300 bin ağaç vardı diye biliyordum şimdi onlar da yok”.

PROJE ÇÖPE GİDENE KADAR MÜCADELEYE DEVAM

Orman işletmesinin “Yaşlı ağaçları kesiyoruz, yerine yenilerini dikiyoruz” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Karataş, “Sinop uluslararası pazarlıkların konusu olamaz. Buna izin vermeyeceğiz. Sinop’u kirli pazarlıkların içine bırakmayacağız, Mücadeleye devam edeceğiz. Taa ki nükleer proje tarihin çöp sepetine girene kadar” dedi.

6 AY ÖNCE JAPONYA’DA DİLLENDİRİLMİŞTİ

Japonya’nın Türkiye’nin en kuzey ucu olan İnceburun Yarımadası’na yapılması planlanan Sinop nükleer enerji santrali inşaatından vazgeçeceği iddiası ilk olarak geçtiğimiz aralık ayında Japonya merkezli Nikkei gazetesince dillendirilmişti. Japonya’da kamu ve özel kurumların oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek olan projenin maliyetinin ilk tahminlerin iki katına çıkmasının, projenin birincil müteahhidi olan Mitsubishi ve diğer ortaklarının projeyi sürdürme konusunda olumsuz görüşe sürüklediği ileri sürülüyordu.

Aradan 6 ay geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G20 zirvesi için gideceği Japonya seyahati öncesi “Sinop nükleer enerji santrali projesinde arzu edilen noktada değiliz. Hem maliyet, hem de takvim bakımından başlangıçtaki anlaşmamızla uyum içinde olmayan bir tabloyla karşılaştık” sözleri santral projesinin durdurulduğu şeklinde yorumlandı.

ÖNCEKİ HABER

TÜPRAŞ işçileri Batman, Kırıkkale, Kocaeli ve Aliağa'da rafineriye kapandı

SONRAKİ HABER

İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ve yardımcıları istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...