26 Haziran 2019 10:56

Sudan'da darbecilere karşı gece eylemleri devam ediyor

Sudan'ın başkenti Hartum başta olmak üzere, Umdurman ve kuzeydeki Atbara kentlerinde gece boyu kitlesel eylemler düzenlendi.

Arşiv | Fotoğraf: AA

Paylaş

Sudan’da darbecilerin yönetimi sivillere devretmesi için düzenlenen kitlesel eylemler devam ediyor. Başkent Hartum başta olmak üzere, Umdurman ve kuzeydeki Atbara’da halk gece boyu sokaklara çıkarak darbecileri protesto etti, yönetimin sivillere devredilmesini talep etti.

Ülkenin doğusundaki Kadarif kentinde düzenlenmek istenen basın toplantısının darbe yönetimine bağlı Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından silah ve göz yaşartıcı gazla dağıtıldığı belirtildi.

Muhalif Sudan Kongre Partisinin sosyal paylaşım sitesinden yayınlanan görüntülerde Sudanlılar, “Özgürlük, barış, adalet ve sivillik halkın tercihi”, “Kana karşı kan, diyet kabul etmeyiz” şeklinde sloganlar attığı görüldü.

Muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) Ömer el Beşir'in askeri darbeyle görevden alınmasının ardından gelişen olaylardaki şiddetin sorumluluğunun HDK'ye ait olduğunu vurguluyor.

Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz nedeniyle başlayan eylemlerin hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Beşir dönemi sona ermişti.

Darbeden sonra Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefet, askerlerin de yer alacağı geçiş sürecinin ardından demokratik seçimlerle sivil yönetime geçilmesi konusunda anlaşmış, devlet başkanlığı, parlamento ve kabinedeki temsil oranlarındaki ihtilaflar giderilememişti.

Sudan güvenlik güçleri, 3 Haziran Pazartesi sabahı başkent Hartum’daki ordu karargahı önünde 6 Nisan'dan bu yana sivil yönetime geçilmesi talebiyle nöbet tutan Sudanlıları gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmıştı. Bunun üzerine darbecilerle muhalifler arasındaki müzakereler askıya alınmıştı. (Hartum/AA)

ÖNCEKİ HABER

Rusya’dan NATO’ya füze uyarısı: Yanıt veririz

SONRAKİ HABER

Karayolları Genel Müdürlüğü görevi olmayan işleri ihale etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa