26 Haziran 2019 08:28

Türk-İş: Açlık sınırı 2 bin 67 lira ve yoksulluk sınırı 6 bin 733 lira

Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Haziran 2019 itibariyle açlık sınırı 2 bin 67 lira, yoksulluk sınırı 6 bin 733 lira olarak belirlendi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı.

Araştırmaya göre dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 067 lira, yoksulluk sınırı 6 bin 733 lira, evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti ise 2 bin 559 lira oldu.

Haziran 2019 ayı araştırma sonucuna göre:

  • Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2,067.17 lira
  • Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6,733.44 lira
  • Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 2,558.94 lira olarak hesaplandı.

Türk-İş açıklamasında, “Enflasyonda görülen yükselme, özellikle aile bütçesinde önemli yeri olan gıda maddesi fiyatlarında son dönemde yaşanan artış, başta çalışanlar olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama şartlarını olumsuz etkilemektedir. Gıda harcaması tutarı yılbaşına göre 126 lira ve bir önceki yılın aynı ayına göre 353 lira arttı. Ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı ise son altı ayda 410 lira, son bir yılda ise 1,149 lira arttı” değerlendirmesinde bulundu.

  • Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kırmızı et kapsamında kuşbaşı ve kıymada fiyat arttı. Hesaplamada dikkate alınmayan bonfilenin kilogram fiyatının 90 liraya ulaştı.
  • Gıda maddelerinden; tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatı değişmedi, ayçiçeği yağı fiyatı arttı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinden fıstık ve ay çekirdeği fiyatı arttı. Şeker, bal ve pekmez fiyatı değişmedi, reçel ve salça fiyatı arttı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Almanya'da Neonazi suikastı | Vali Lübcke'yi öldürdüğünü itiraf etti

SONRAKİ HABER

Çocuk istismarını anlatan kitabın iddianamesi: Hiçbir sanatsal değeri yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...