25 Haziran 2019 09:04

TEİS: İlaçlarınızı sadece eczanelerden alın

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, yurttaşları internet ya da benzeri yerlerden ilaç almamaları konusunda uyardı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) yurttaşları internet ya da benzeri yerlerden ilaç almamaları, ilaçlarını eczacı danışmanlığında eczanelerden almaları konusunda uyardı.

Kayseri’de kaçak yollarla yurtdışından getirilen çok sayıda cinsel içerikli ilaçların ele geçildiği haberlerinin basına yansıması sonrası Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada TEİS, Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, her yıl ilaçlara harcanan paranın dörtte birinin sahte ilaçlara gittiğini ve bu ilaçların da insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, "Sahte ve kaçak ilaçlar, etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere ve zehirlenmelere hatta ölümlere neden olabilmektedir. Bu yüzden vatandaşlarımız, ilaçlarını kesinlikle eczanelerden temin etmelidir” şeklinde konuştu.

SAHTE İLAÇLAR SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Kaynağı, üreticisi, saklama şartları bilinmeyen ve gerekli inceleme ve analizleri yapılmamış ilaçların halk sağlığı için büyük risk taşıdığını vurgulayan Saydan, ülkeye kaçak giren ilaçların çoğunun zayıflama ilaçları, afrodizyak etkili ilaçlar, saç ürünleri ve hormonlar olduğuna dikkat çekti. Sahte ilacın içinde etken madde miktarı az veya hiç konulmamış, etken madde yerine de ucuz ve farklı maddeler konularak üretilmiş olduğunu aktaran Saylan, “Kaçak ilaçlar ise, ülkemize yurt dışından izinsiz, kontrolsüz olarak yasal olmayan yollarla gelen ilaçlardır. Bu ilaçların Sağlık Bakanlığı’nca kontrolü yapılmamış olduğundan içindeki etken maddenin tam olup olmadığı da bilinmemektedir”dedi.

İNTERNETTEN İLAÇ ALMAYIN

Sahte ve kaçak ilaçların en çok internet üzerinden satıldığını ifade eden Saylan, internetteki süslü ve özendirici söylemlere aldanılmaması ve internet üzerinden ilaç alınmaması gerektiğini belirtti.

Saylan, internet üzerinden tedavi edici özelliği belirtilerek ilaçmış gibi satılan ürünlere göz yumulmaması gerektiğine dikkat çekerek, “bu konuda ağır yaptırımları olan cezalar uygulanmalıdır” çağrısında bulundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kıskançlık bahanesiyle eşini 88 bıçak darbesiyle öldürdü, "tahrik indirimi" aldı

SONRAKİ HABER

Çanakkale’de zeytinlik alanda yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...