25 Haziran 2019 05:18
Son Güncellenme Tarihi: 25 Haziran 2019 16:34

Kuru çaya yüzde 15 zam yapıldı

ÇAYKUR, bugünden itibaren geçerli olmak üzere kuru çaya yüzde 15 zam yaptığını duyurdu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) kuru çaya yüzde 15 zam yaptı.

ÇAYKUR, artan yaş çay ürün, işçi ve işletme maliyetlerini göz önünde bulundurarak kuru çaya zam yapma kararı aldı. ÇAYKUR Yönetim Kurulu kararı ile kuru çaya yüzde 15 zam yapıldı. Kuru çay zammı bugünden itibaren geçerli olacak.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bir süredir çay sektörü temsilcileri fiyat maliyet artışları nedeniyle kuru çaya zam talebinde bulunuyordu.

‘ZAMLAR BİRBİRİ ARDINA GELECEK’

“Zam furyasının başladığı görülüyor” diyen İktisat Profesörü Hayri Kozanoğlu, “Zam oranlarına bakıldığı zaman yeni ekonomi programında öngörülen enflasyon oranına eşit olduğu dikkat çekiyor” dedi. Prof. Kozanoğlu, Evrensel'e şöyle konuştu: “Bir yıl içinde bir zam daha yapılırsa bu özellikle dar gelirli yurttaşların temel tüketim maddelerinin (çay, şeker gibi ürünlerin), ziraatçıların temel girdisi olan motorinin çok daha pahalılaşması anlamına geliyor.”

BÜTÇE AÇIĞI VURGUSU

Ekonomi yönetiminin kıskaçla karşı karşıya olduğunu söyleyen Kozanoğlu, “Çünkü zamları tepkileri göz önüne alarak ertelediği zaman kamu maliyesi çok çok bozuluyor. Türkiye’nin uluslararası sermayeyi çekebilmesi için sıcak paraya şirin görünebilmesi için kendi tabirleriyle en önemli çıpaları bütçe açıklarının sınırlı olmasıydı. Bu tehlikeyi göz önüne alarak seçim sürecinin de geride kaldığını varsayarak muhtemelen birbiri ardına zamlar gelecek” dedi.

EN ÇOK DAR GELİRLİYİ ETKİLİYOR

Temel gıda maddelerinin yoksul kesimlerin tüketim kalıpları içerisinde çok daha büyük yer kapladığını söyleyen Kozanoğlu, “En alt gelir grubundaki yüzde 20’nin harcamaları içerisinde gıda yüzde 30’u geçiyor. O bakımdan son zamlar özellikle dar gelirli emekçi yurttaşlar açısından hayat şartlarının çok daha kötüleşmesi gibi ciddi bir sosyal sorunu da barındırıyor” ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Soyuz MS 11 uzay kapsülü Dünya'ya döndü

SONRAKİ HABER

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Ebola'dan ölenlerin sayısı 1400'ü geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...