21 Haziran 2019 05:45

Selahattin Demirtaş: Kürtler yüzeysel söylemlere göre siyasi tavır belirlemez

Selahattin Demirtaş: Kürtler bu türden yüzeysel söylemlere göre siyasi tavır belirlemez, söylemden çok eyleme bakar. Eyleme bakınca da her yerde zulüm, adaletsizlik ve savaş politikalarını görür.

Fotoğraf: HDP Basın Bürosu

Paylaş

Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eski Eş Genel Bakanı Selahattin Demirtaş Yeni Yaşam gazetesinden M. Ferhat Çelik’in sorularını yanıtladı.

31 Mart seçimleri öncesi ‘Gerekirse bağrınıza taş basın ve mutlaka sandığa gidip, faşizme hayır anlamına gelecek oyunuzu kullanın’ mesajının hatırlatıldığı ve tekrar seçim için nasıl bir mesajı olduğu sorulan Demirtaş şöyle yanıt verdi: “YSK’nin hukukla, yasayla bağdaşmayan kararı nedeniyle 23 Haziran’da tekrarlanacak İstanbul seçiminde, HDP’nin tavrında herhangi bir değişiklik olmadığı biliniyor zaten. Ben 23 Haziran’da HDP seçmeninin çok daha kararlı bir şekilde, daha yüksek bir katılımla sandığa gideceğini düşünüyorum. Ortada ciddi bir seçmen iradesi gasbı var. Gasbedilen iradeye karşı İstanbul’daki yurttaşların bu defa bağırlarına taş basmadan, kendi iradelerini ve haklarını koruyacaklarına inanıyorum.”

"KÜRTLERİ ALDATILMASI ÇOK KOLAY SAFTİRİKLER GİBİ GÖRENLER HEP YANILDILAR"

Cumhur İttifakının ve adayları Binali Yıldırım’ın seçim günü yaklaştıkça Kürtlere dair söylemlerinin değişmesinin ve yumuşamasının etkisinin ne olacağı sorulan soruya Demirtaş şöyle yanıt verdi: “Kürtleri aldatılması çok kolay saftirikler gibi görenler hep yanıldılar, yanılmaya da devam edecekler. Kürtler bu türden yüzeysel söylemlere göre siyasi tavır belirlemezler kanımca; söylemden çok eyleme bakarlar. Eyleme bakınca da her yerde zulüm, hakaret, adaletsizlik ve savaş politikalarını görüyorlardır.”

"PAZARLIK İDDİALARI TÜMÜYLE MANİPÜLATİF, TÜMÜYLE DAYANAKSIZ İDDİALARDIR"

“Demirtaş tahliye edilecek”, “Öcalan ile görüşmeler yoluyla HDP’nin İstanbul’da strateji değişecek” şeklindeki kulisleri de yorumlayan Demirtaş, “Bu türden tartışmaların yapılmasını engellemek mümkün değil. Siz ne söylerseniz söyleyin, birileri hep böyle yaklaşacaktır. Ama bizim de bu süreçleri ve algıları ve bize karşı yürütülen manipülatif operasyonları doğru okuyup iyi yönetemediğimizi de görmemiz gerekir. Seçilmişlerin rehin alınıp hapse atılmasına yıllardır sessiz kalmaktır asıl eleştirilmesi gereken, bırakılmaları değil. Kaldı ki böyle bir şey de yoktur. Pazarlık iddiaları tümüyle manipülatif, tümüyle dayanaksız iddialardır” ifadelerini kullandı.

"BARIŞ VE DEMOKRASİNİN GELİŞMESİ, TOPLUMUN SÜREÇLERE AKTİF KATILIMI VE KESİNTİSİZ MÜCADELESİYLE MÜMKÜN OLACAK"

Öcalan’ın mesajlarının sorulduğu soruya ise Demirtaş şöyle yanıt verdi: “HDP başta olmak üzere demokrasi güçlerinin, Kürt siyasi hareketinin, ciddi bir şekilde ve bugüne kadar görülmemiş derinlikte, samimiyetle demokrasi mücadelesine, demokratik siyasete hazırlanması gerekir. Çok yönlü, kapsamlı, yaratıcı, yenilikçi bir perspektifle herkesin ve her kesimin özeleştirel bir duruşla, tarihi bir demokratik hamleyle, bu yönlü mücadeleye açık olmasında yarar var. Sayın Öcalan’ın elinde sihirli değnek yok elbette. Barış ve demokrasinin gelişmesi, toplumun süreçlere aktif katılımı ve kesintisiz mücadelesiyle mümkün olacaktır.”

Seçim sonrasına dair de mesajlar veren Demirtaş, “Demokrasiye inanan bütün siyasi ve sivil örgütlenmelerin, şahsiyetlerin, hareket ve grupların ‘yeni anayasa’ başlığında bir araya gelerek, tabandan başlayan bir anayasa hareketini örgütlemeleri, bu şekilde güçlü ve ilkeli bir demokrasi cephesinde buluşmaları elzemdir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mısırlı sosyalist ve liberallerden Bahreyn Çalıştayını boykot çağrısı

SONRAKİ HABER

2019 NBA draftı | Zion Williamson ilk sıradan seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...